Εχει μια ικανότητα που ξεπερνάει το ταλέντο και μοιάζει με χάρισμα ο Βαγγέλης Αγγέλου, κάθε φορά που ανοίγει μια κουβέντα και κανείς δεν ξέρει πού θα την οδηγήσει. Κανείς, ενδεχομένως ούτε ο ίδιος, ο οποίος αίφνης μέσα σε μια πρόταση μπορεί να ανακατέψει τον Γκάρι Κασπάροφ, τις αγριόγατες του Κεντάκι, τον Γιούργκεν Κλοπ και τον Μπαρμπα-Μυτούση μαζί με τον Κλούβιο και τη Σουβλίτσα!

Μαγκιά του!

Από του Κλοπ άρξασθαι, διότι ο προπονητής του Αρη έσωσε και αποθήκευσε στον σκληρό δίσκο του τη δήλωση που έκανε ο γερμανός μάνατζερ της Λίβερπουλ στις 25 του περασμένου Μαΐου, λίγες ώρες πριν από τον τελικό του Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Κίεβο και μ’ αυτήν πιπιλίζει νυχθημερόν το μυαλό των παικτών του.

«Να είμαστε γενναίοι, σταθεροί, δυνατοί σωματικά και πνευματικά και να δημιουργούμε προβλήματα στους αντιπάλους μας».

Ιδού, λοιπόν, πώς αποκωδικοποιεί αυτό το τετράπτυχο ο Αγγέλου, ενόψει της νέας σεζόν:

Γενναιότητα μέσα στη ζούγκλα της ζωής και του αθλητισμού δεν είναι να ζωνόμαστε τα φυσεκλίκια και να κάνουμε βουρ στον πατσά, αλλά να παίρνουμε μαθήματα από τις ήττες μας και να γινόμαστε κάθε μέρα πιο σκληροί και ανθεκτικοί στις κακουχίες.

Σταθερότητα σημαίνει να διαχειριζόμαστε όλες τις καταστάσεις με ψυχραιμία. Same high, same low, όπως πετάχτηκε τις προάλλες στα αποδυτήρια και το είπε ο Ραμόν Χάρις, που το έχει ακούσει από τον Τζον Καλιπάρι στο Κεντάκι.

Η σωματική δύναμη έγκειται στην ενέργεια μέσα στο γήπεδο και η πνευματική στον αυτοέλεγχο και στην αυτοσυγκέντρωση ανεξαρτήτως των συνθηκών που διαμορφώνονται.

Η δημιουργία προβλημάτων στον αντίπαλο αποτελεί την πεμπτουσία όλων των ανωτέρω, διότι αυτή κρίνει ένα αποτέλεσμα. Πρέπει λοιπόν να μπορούμε να διαβάσουμε σωστά το παιχνίδι και στις δυο άκρες του γηπέδου, να έχουμε μια ευφυή τακτική και – σαν να πρόκειται για μια παρτίδα σκάκι – να νικάμε όχι μόνο όταν έχουμε τη βασίλισσα, αλλά και με τα απλά πιόνια.

Το στοίχημα

Προτού καν αρχίσει το πρωτάθλημα ο Αγγέλου το έχει βάλει αμέτι μουχαμέτι να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα: «Να αποκαταστήσουμε τη σχέση της ομάδας με τον κόσμο και να τον ξαναφέρουμε στο γήπεδο. Δεν θέλουμε μια εξέδρα που απορροφά τους κοινωνικούς κραδασμούς, αλλά δεν τάζουμε κιόλας λαγούς με πετραχήλια. Ζητάμε από τους φιλάθλους του Αρη να σταθούν στο πλευρό της ομάδας που έχει το 12ο ή 13ο μικρότερο μπάτζετ της Basket League και να μην καταντήσει το Παλέ να θυμίζει το Σινεάκ που παίζει παραστάσεις κουκλοθέατρου με πρωταγωνιστές τον Μπαρμπα-Μυτούση, τον Κλούβιο και τη Σουβλίτσα»!

Ανταγωνισμός

Σε ό,τι αφορά τη φυσιογνωμία του πρωταθλήματος ο Αγγέλου είναι σαφής: «Περιμένω μεγάλη δόση ανταγωνισμού και πιστεύω ότι η 8η ομάδα της βαθμολογίας, η οποία θα προκριθεί στα πλέι οφ, θα απέχει μία ή το πολύ δυο νίκες από αυτές που θα υποβιβασθούν. Οσο για τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, θα παίξουν σημαντικό ρόλο το σουτ τριών πόντων, η άμυνα με αλλαγές σε όλα τα σκριν και κατ’ επέκταση αυτής η αθλητικότητα των παικτών».