Γιάννης Μπουζούκης και Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Δύο ταλέντα που το άστρο τους έχει αρχίσει να λάμπει. Δύο παιδιά που από πολύ μικρή ηλικία βρέθηκαν στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Και που τα έφερε έτσι η – παναθηναϊκή – ζωή, ώστε φέτος έχουν ρόλο στην πρώτη ομάδα του Τριφυλλιού. Ιδιαίτερα ο ρόλος του Μπουζούκη είναι πολύ σημαντικός. Το δεκάρι του Παναθηναϊκού, σε ηλικία μόλις είκοσι ετών.

Κι όμως, οι Μπουζούκης και Εμμανουηλίδης θα μπορούσαν για λεπτομέρειες να μη φορούσαν σήμερα την πράσινη φανέλα. Και να ήταν ποδοσφαιριστές της ομάδας που θα αντιμετωπίσει σήμερα ο Παναθηναϊκός. Του Αστέρα Τρίπολης… Ο Εμμανουηλίδης έφτασε μια ανάσα από τον Αστέρα πριν από τρία χρόνια. Ο Μπουζούκης μόλις πριν από τέσσερις μήνες.

Αν έμενε ο Ουζουνίδης…

Οσοι τον έβλεπαν να αγωνίζεται με τις μικρές ομάδες του Παναθηναϊκού όλα τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαν για ένα ατόφιο ταλέντο. Ενα παιδί που είχε όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε κάτι πραγματικά σπουδαίο. Το όνομά του μπήκε γρήγορα σε μπλοκάκια ατζέντηδων και άλλων συλλόγων. Οσο ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε προβλήματα και δεν έδειχνε ικανός να κρατήσει ούτε τα δικά του παιδιά, τόσο οι υπόλοιπες ομάδες ορέγονταν τα ταλεντάκια που έρχονταν από πίσω.

Ο Μπουζούκης έκλεισε τα 20 του χρόνια τον περασμένο Μάρτιο, παρ’ όλα αυτά έβλεπε πέρυσι τον Μαρίνο Ουζουνίδη να μην του δίνει ευκαιρίες. Σχεδόν να τον αγνοεί, τη στιγμή που δεν έκανε το ίδιο με παιδιά όπως ο Στάικος και ο Χατζηγιοβάννης. Εφτασε σε σημείο να προχωρήσει επαφές με άλλους συλλόγους και μάλιστα να φτάσει κοντά σε συμφωνία με τον Αστέρα Τρίπολης. Οι Αρκάδες, που είναι γνωστοί για το σκάουτινγκ που κάνουν στις μικρές ηλικίες, τον είχαν σταμπάρει αρκετό καιρό. Το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό τελείωνε και ο Αστέρας τού είχε κάνει δελεαστική πρόταση, προσφέροντάς του φυσικά χώρο στην πρώτη ομάδα.

Ο μικρός το σκέφτηκε σοβαρά, αφού ο Ουζουνίδης δεν τον υπολόγιζε. Μέχρι που έγινε γνωστό πως ο εβρίτης τεχνικός θα αποχωρήσει οριστικά από τον πάγκο. Εκεί άλλαξε το… τσιπάκι στο μυαλό του. Εκεί έπεσαν πάνω του αρκετοί δικοί του άνθρωποι για να του πουν πως τώρα ίσως έχει έρθει η δική του στιγμή. «Ο Παναθηναϊκός θα έχει προβλήματα με τους μεταγραφικούς περιορισμούς. Σκέψου το πάλι» ήταν η προτροπή ενός πολύ δικού του ανθρώπου. Αυτό ήταν.

Ο Μπουζούκης όχι μόνο έμεινε, αλλά ήταν και ο πρώτος που πήγε και υπέγραψε ανανέωση μετά το τέλος της περσινής σεζόν. Τον περασμένο Μάιο έβαζε την υπογραφή του σε συμβόλαιο για ακόμα δύο χρόνια.

Για ένα σπίτι

Σε 20 μέρες ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης θα κλείσει τα 18 του χρόνια. Γεννημένος στις 24 Οκτωβρίου 2000, ο Εμμανουηλίδης πάλεψε πολύ για να βρει έναν σύλλογο της μεγάλης κατηγορίας και να πάει στις ακαδημίες του. Πέρασε απ’ όλα τα στάδια, πέρασε απ’ όλες τις μεγάλες ομάδες. Δοκιμάστηκε σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ.

Σε καμία απ’ αυτές δεν του έκαναν το σινιάλο. Ο μικρός επέστρεφε ξανά στα μέρη του, συνέχισε να αγωνίζεται στην ομάδα του χωριού του, μέχρι την επόμενη φορά που θα περνούσε την πόρτα μιας ακαδημίας. Δεν το έβαζε κάτω. Ηταν αποφασισμένος να κάνει καριέρα.

Κι αφού οι τέσσερις μεγάλοι τον… αγνόησαν, αποφάσισε να ταξιδέψει στην Τρίπολη. Πριν από τρία χρόνια. Στις 11 Ιουνίου του 2015 πέρασε το κατώφλι των ακαδημιών του Αστέρα. Ηταν ένα παιδί, μόλις 15 ετών. Προπονείται, αφήνει εξαιρετικά δείγματα, αρέσει στους προπονητές και ο τότε διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος των ακαδημιών Μίλαν Πάβλοβιτς ενημέρωσε τον πατέρα του.

«Θέλω να κρατήσουμε το παιδί. Είναι πολύ καλός και άρεσε στους προπονητές. Ομως δεν έχουμε σπίτι να του παραχωρήσουμε». Για ένα σπίτι λοιπόν ο Αστέρας χάνει τον Εμμανουηλίδη. Τρία χρόνια αργότερα, βλέποντας την εξέλιξή του, σίγουρα θα μετανιώνει που μια… λεπτομέρεια του στέρησε ένα σπουδαίο ταλέντο, το οποίο έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή.