Πέρυσι είχαμε έτοιμο τον τίτλο: «Η Λέστερ της Ελλάδας». Οσο ο Ατρόμητος δεν έλεγε να πέσει από την κορυφή ή από τις τρεις πρώτες θέσεις, τόσο οι συγκρίσεις με το… θαύμα της Πρέμιερ Λιγκ εμφανίζονταν όλο και πιο συχνά. Οι διεκδικητές του τίτλου δεν κοιτούσαν μονάχα το δικό τους πρόγραμμα, αλλά και εκείνο του Ατρόμητου.

Ενα όμορφο, περιστεριώτικο παραμύθι που κατέληξε στην τέταρτη θέση της κούρσας. Ανετα. Ξεκούραστα. Με ελάχιστη διαφορά από την τρίτη και μεγάλη από την πέμπτη. Ο Νταμίρ Κάναντι είδε στις αρχές του καλοκαιριού να του φεύγει ο πιο σημαντικός του παίκτης. Ο Αμρ Ουάρντα θα έπαιρνε την ευκαιρία από τον Λουτσέσκου και μετά το Μουντιάλ θα πήγαινε στην προετοιμασία του ΠΑΟΚ για να διεκδικήσει θέση. Τη διεκδίκησε και την κέρδισε.

Τη φυγή του Ουάρντα ακολούθησαν άλλες δύο. Σημαντικές κι αυτές. Ντάουντα και Ντιγκινί κούνησαν… μαντίλι. Συνολικά ο Ατρόμητος έχασε σε ένα καλοκαίρι… 30 γκολ. Οσα πέτυχαν μαζί οι τρεις προαναφερθέντες. Ο Κάναντι, στη συζήτηση με τη διοίκηση, τους καθησύχασε. «Θα βρούμε τον τρόπο». Πέντε αγωνιστικές μετά, ο Ατρόμητος είναι πρώτος. Κάνει ξανά πορεία ανάλογη με την περσινή. Ο αυστριακός προπονητής δούλεψε, έψαξε, ξενύχτησε και παρουσιάζει ξανά μια ομάδα-θαύμα.

Ξεκινώντας με ένα βασικό στοιχείο: Πώς θα φτιάξει την ομάδα από το «8» και πίσω. Να μη δέχεται εύκολα γκολ. Κράτησε όλους τους μεσοαμυντικούς, με εξαίρεση τον Γιαννιώτη (πήρε τον Μέγερι). Εμειναν οι Ρισβάνης, Χατζηισαΐας, Γιαννούλης, που πέρυσι ήταν δανεικοί. Με λίγα λόγια, έμεινε όλη η αμυντική γραμμή. Στο «6» και στο «8» παρέμειναν οι Μάντσον και Μπουσουλάτζιτς, στο πλάι τους και ο Βασιλακάκης. Εμενε να… δουλέψει το μπροστά. Να βρει εκείνα τα γκολ.

Νούμερο ένα επιλογή, ο Κουλούρης. Προς το παρόν, του βγαίνει καλύτερος από τον Ντάουντα. Και τα γκολ βρίσκει, και συμμετέχει περισσότερο στο παιχνίδι. Νούμερο δύο, ο αντι-Ουάρντα. Εδώ ήταν τα δύσκολα. Ο Μπρούνο είναι ασταθής και ο Κάναντι ήθελε κάποιον περισσότερο αποτελεσματικό. Τον βρήκε στο πρόσωπο του Ουγκράι. Ο σκόρερ του δεύτερου γκολ στη Λιβαδειά έχει… κλειδώσει τη θέση του στα αριστερά. Αλλο στυλ παίκτη με τον Αιγύπτιο, αλλά σίγουρα αξιόπιστος, αποτελεσματικός, σταθερός.

Η δεξιά πλευρά

Μοναδικό ερωτηματικό: Τι γίνεται στα δεξιά; Εκεί όπου προοριζόταν ο Μπρούνο, από τη στιγμή που δεν του έβγαινε στην «απέναντι» πλευρά. Ομως ο Πορτογάλος παραμένει προβλέψιμος, δεν πηγαίνει στο ένας εναντίον ενός, δεν έχει δείξει ακόμα ούτε… ψήγμα της – όποιας – αξίας του. Και την ίδια ώρα, οι Μανούσος και Ενσικουλού είναι εκτός με τραυματισμούς και με άγνωστη ημερομηνία και κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται όταν επιστρέψουν. Αν υπάρχει λύση; Μοιάζει δεδομένο πως ο Νταμίρ Κάναντι θα το καταφέρει και αυτό, όπως κατάφερε πολλά ακόμα. Ηδη η ομάδα του μετράει τέσσερις νίκες σε πέντε ματς και μια ισοπαλία σε ματς που θα μπορούσε να είχε κερδίσει.

Ο Ατρόμητος δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή διότι ο προπονητής του δεν… ξεμυαλίστηκε, δεν ζήτησε πολλές μεταγραφές, δεν άλλαξε τίποτα από τη σκέψη του και τη φιλοσοφία του. Και απολαμβάνει την κορυφή. Για πόσο, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Μοιάζει, ωστόσο, δεδομένο πως όσο στο Περιστέρι λειτουργούν με την ίδια ποδοσφαιρική λογική, τόσο θα φιγουράρουν στις υψηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Κι ας μην έχει τα 30 γκολ που έχασε από τους τρεις παίκτες που του έφυγαν. Κι ας μην έχει πλέον τη δυνατότητα της… έκπληξης, αφού όλοι τον περιμένουν. Και όλοι τον θαυμάζουν…