Δεν μεγάλωσε ποτέ. Τον ερχόμενο Ιανουάριο πάντως θα κλείσει τα δέκα της χρόνια: ήταν στις 6 Ιανουαρίου του 2008 όταν αυτό το μικρό κοριτσάκι με το μαντίλι α λα μπάμπουσκα στο κεφάλι να κρύβει τα ξανθά της μαλλιά εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία. Αυτή ήταν η Μάσα, πρωταγωνίστρια μαζί με έναν αρκούδο, τον Μίτσκα, της ομώνυμης σειράς κινουμένων σχεδίων που κατέκτησε τον κόσμο – μόνο στο YouTube οι περιπέτειες της Μάσα και του Μίτσκα έχουν 36 δισεκατομμύρια views.

Από το YouTube ξεκίνησε την καριέρα της για να φτάσει να μεταδίδεται σήμερα σε εκατό χώρες (μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα), ενώ έχει μεταγλωττιστεί σε 35 γλώσσες. Ο λόγος αυτής της επιτυχίας; «Δεν είναι η Μπάρμπι» απαντά στη γαλλική «Μοντ» ο Ντμίτρι Λοβέικο, ο «νονός» της Μάσα και του Μίτσκα. Από τη Μόσχα, όπου βρίσκονται τα γραφεία της εταιρείας παραγωγής, η Μάσα έχει ταξιδέψει παντού. Για το ταξίδι της φροντίζουν δυο θυγατρικές, μία στην Κύπρο και μία στο Μαϊάμι, που διαχειρίζονται αντιστοίχως τα δικαιώματα σε Ευρώπη και Αμερική. Τι λείπει; Η Κίνα, κάποιες χώρες ακόμη της Νοτιοανατολικής Ασίας και η Ιαπωνία. Οταν συμβεί κι αυτό, η Ρωσία θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ένα δικό της παιδί βρήκε μια θέση ανάμεσα στους ήρωες της Ντίσνεϊ και των ιαπωνικών μάνγκα.

Η αλήθεια είναι ότι η Μάσα είναι πολύ Ρωσίδα – μέχρι και σκάκι παίζει. Και ο Μίτσκα είναι μια πολύ καλή αρκούδα, ένα καλοκάγαθο πλάσμα που, όπως σημειώνει η «Μοντ», συμβάλλει κι αυτή στην ενίσχυση της εικόνας της άλλης Ρωσίας – εκείνης της Ρωσίας που δεν θυμίζει μια αγριεμένη ρωσική αρκούδα, αλλά παραπέμπει σε μια ήρεμη δύναμη. «Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί βλέπουν επιτέλους κάτι πιο θετικό» εξηγεί ο Λοβέικο.

 Κάπως έτσι, η Μάσα και ο Μίτσκα έκαναν κάτι που φαινόταν ακατόρθωτο: ξεπέρασαν σε δημοφιλία τη σοβιετική πρόγονό τους, τον Τσεμπουράσκα, έναν λούτρινο αρκουδάκο με τεράστια στρογγυλά αφτιά με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών της ΕΣΣΔ ανάμεσα στις δεκαετίες του 1960 και του 1980. Τον Τσεμπουράτσκα μπορεί να τον βρει κανείς ακόμη και σήμερα στα τουριστικά καταστήματα, δίπλα στις μπλούζες με το πρόσωπο του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ποτέ όμως δεν πέρασε τα σύνορα της ΕΣΣΔ. Αντίθετα, η Μάσα έγινε το σύμβολο της ρωσικής «soft power».