Τον Οκτώβριο του 2002, η 46χρονη Τερίζα Μέι, νεοεκλεγείσα τότε στον θώκο της προέδρου των Συντηρητικών, προκάλεσε αίσθηση όταν, από το βήμα του συνεδρίου της παράταξής της, είπε ότι οι Τόρις θεωρούνται «το άσχημο κόμμα». Δεκαέξι χρόνια μετά, τα δημόσια μαχαιρώματα κορυφαίων στελεχών στο συνέδριο του κόμματος με φόντο το Brexit φανερώνουν ότι οι Τόρις είναι σήμερα πιο «άσχημοι» από ποτέ.
Υπ’ αριθμόν ένα «άσχημος» είναι ο μακιαβελικός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εξαπέλυσε κατά μέτωπον επίθεση στη βρετανίδα πρωθυπουργό, αποκαλώντας το σχέδιό της για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ «ένα αίσχος» – το ίδιο σχέδιο που ως υπουργός Εξωτερικών είχε συνυπογράψει τον περασμένο Ιούλιο, για να παραιτηθεί τρεις ημέρες μετά, «ανακαλύπτοντας» ότι «δεν μπορεί να το υπηρετήσει». Η στόχευση του Μπόρις είναι σαφής: θέλει να πάρει τη θέση της Μέι.
Περνώντας στην αντεπίθεση, η 62χρονη ηγέτιδα των Συντηρητικών κατηγόρησε τον Μπόρις για «σόου». Και η αλήθεια είναι ότι ο 54χρονος Τζόνσον είναι άσος στα σόου. Μόλις μία ημέρα πριν από την ομιλία του στο συνέδριο, επιχείρησε να τρολάρει τη Μέι με μία καταφανώς στημένη φωτογράφιση κοντά στο σπίτι του στο Οξφορντσιρ. Οι φωτογράφοι που είχαν κατασκηνώσει εκεί τον απαθανάτισαν να τρέχει σε ένα λιβάδι με στάχυα (αναφορά στην παλιότερη«εξομολόγηση» της Μέι ότι το πιο άτακτο πράγμα που έχει κάνει στη ζωή της ήταν να τρέξει μέσα σε ένα χωράφι με στάχυα). «Τι μαλ..ας», σχολίασε στην «Γκάρντιαν» ένας υπουργός.
Αρκούν όμως τα «καραγκιοζιλίκια» (όπως θα λέγαμε στην Ελλάδα) για να του χαρίσουν την πρωθυπουργία; Μάλλον όχι. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπόρις – ο αποκαλούμενος από κάποιους «Βρετανός Τραμπ» – έχει έρεισμα στη βάση του κόμματος κι αυτό φάνηκε στο συνέδριο στο Μπέρμιγχαμ από τις επευφημίες που του επιφύλαξε ένας μεγάλος αριθμός μελών που σχημάτιζαν ουρές επί ώρες για να εξασφαλίσουν μια θέση στην ομιλία του. Οπως πολλοί άλλοι λαϊκιστές πολιτικοί, ο Τζόνσον είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Διστάζει, όμως, να θέσει τώρα θέμα ηγεσίας, διότι δεν είναι βέβαιος ότι του βγαίνουν τα «κουκιά» στην κοινοβουλευτική ομάδα. «Ο Τζόνσον δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός» προεξόφλησε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ. «Ο Μπόρις είναι ένας τσαρλατάνος, χωρίς πραγματικό όραμα και σχέδιο. Αναμφίβολα είναι πολύ έξυπνος, αλλά εξαντλεί την ευφυΐα του στο να προσπαθεί νυχθημερόν να εγκατασταθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ»είπε στα «ΝΕΑ» στέλεχος των Τόρις.
Μπορεί η Μέι να «κατήγγειλε» τον Μπόρις ως σόουμαν, αλλά δεν δίστασε να κάνει το δικό της σόου: εμφανίστηκε στο βήμα του συνεδρίου… χορεύοντας – όχι με ιδιαίτερη επιτυχία – το «Dancing Queen» των AΒΒΑ, λίγο προτού υποσχεθεί στο ακροατήριο το τέλος της λιτότητας! Πάντως, η βρετανίδα πρωθυπουργός δείχνει να τη γλιτώνει – έστω προσωρινά (αν και, σύμφωνα με την «Τέλεγκραφ», ορισμένοι υπουργοί της έχουν ζητήσει να ορίσει την ημερομηνία της αποχώρησής της). Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με το σχέδιό της για το Brexit – το αποκαλούμενο Τσέκερς, εκ της ομώνυμης εξοχικής πρωθυπουργικής κατοικίας – το οποίο απορρίπτουν τόσο οι Remainers όσο και οι Brexiteers.«Η Μέι εκφώνησε μια ομιλία γεμάτη αυτοπεποίθηση, ασφαλίζοντας περισσότερο τη θέση της. Ωστόσο, οι μεγάλες προκλήσεις παραμένουν: το Τσέκερς έχει απορριφθεί από την ΕΕ και το αντιστρατεύονται με πάθος πολλοί βουλευτές των Τόρις, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον καραδοκεί ως πιθανός δελφίνος. Παρ’ όλα αυτά, η πρωθυπουργός βγήκε ζωντανή και τώρα μπορεί να επιστρέψει στο πολύ πιο δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης για το Brexit», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Νίκολας Αλεν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου.