Στις αγορές είναι στραμμένη από σήμερα η προσοχή όλης της Ευρώπης μετά τη σφοδρή σύγκρουση Βρυξελλών – Ρώμης αναφορικά με τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού που γνωστοποίησε η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με δημοσίευμα της περασμένης Παρασκευής από τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «La Repubblica», η Κομισιόν απέρριψε με επιστολή των Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιερ Μοσκοβισί το προσχέδιο του προϋπολογισμού εκφράζοντας την ανησυχία για την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος. Αποδέκτης της επιστολής ήταν ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, ο οποίος την πρώτη ψυχρολουσία την εισέπραξε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας γνωστοποιώντας ότι στόχος για το 2019 είναι έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ. Τότε, σύμφωνα με το Reuters, ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ακόμη και με κούρεμα καταθέσεων.

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται κατά το δημοσίευμα ότι σημειώνει: «Με μια πρώτη ανάγνωση, το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από τη δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το Συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία». Επιπλέον, η Κομισιόν, όπως αναφέρει η «Repubblica, ζήτησε από τις ιταλικές Αρχές να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες.

Την ίδια στιγμή, ο Κλάουντιο Μπόργκι, οικονομολόγος, βουλευτής της Λέγκας και στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, προειδοποίησε τις Βρυξέλλες για «Αρμαγεδδώνα». Σύμφωνα με τη βρετανική «Express», ο Μπόργκι τόνισε ότι αν η ΕΕ επιδιώξει να αντιμετωπίσει την Ιταλία όπως την Ελλάδα, τότε θα πυροδοτήσει ένα παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα. Εκανε λόγο για «χάος» που θα είναι «χίλιες φορές χειρότερο» σε σχέση με αυτό που έχουμε δει έως τώρα από τις αποφάσεις της ευρωζώνης να υιοθετήσουν πολιτικές λιτότητας για την Ελλάδα: «Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ΕΕ κατάφερε να μετατρέψει ένα μικρό, αρχικά, πρόβλημα σε μια καταστροφή λόγω της διαχείρισής του. Ομως αυτό (σ.σ.: η Ιταλία) θα είναι χίλιες φορές χειρότερο. Θα είναι ένας Αρμαγεδδών». Ο Μπόργκι κορύφωσε τις απειλές του λέγοντας ότι «αν κάποιος στις Βρυξέλλες είναι τόσο χαζός να σκεφτεί ότι θα εφαρμόσει στην Ιταλία το ελληνικό εγχειρίδιο, θα ανακαλύψει ότι η κρίση που θα προκύψει θα είναι υπερπολλαπλάσια της ελληνικής». Πάντως, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της επιστολής σημείωναν προχθές ότι «δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος».  Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά κυρίως το ύψος του ελλείμματος για το 2019 που, σύμφωνα με το ιταλικό προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα είναι στο 2,4%. Πάντως, προβλέπεται ότι αυτό θα μειωθεί το 2020 στο 2,1% και το 2021 στο 1,8%.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ με συνεντεύξεις του στις αυστριακές εφημερίδες «Der Standard», «Kurier» και «Der Falter» επιδίωξε να τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρεμβαίνει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, αλλά αποτιμά την κατάσταση και προτείνει αλλαγές, αν απαιτείται: «Εγκειται στους ιταλούς πολιτικούς να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στη χώρα να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων στόχων».

Το χρέος της Ιταλίας βρίσκεται στα 2,3 τρισ. ευρώ, οπότε σε ενδεχόμενο υποβάθμισης της οικονομίας σε μη επενδυτική βαθμίδα τα περιθώρια παρεμβάσεων θα ήταν ελάχιστα. Οι αναλυτές προειδοποιούν τους επενδυτές για τον κίνδυνο διεθνών αναταράξεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση στους ιταλικούς τίτλους εννιαμήνου ανέβαινε την περασμένη Παρασκευή έως και 20%, ξεπερνώντας το 0,6%, όταν πριν από λίγους μήνες ήταν αρνητική. Στα δεκαετή ομόλογα η απόδοση ξεπέρασε το 3,4%.