Και με τσουχτερό επιτόκιο 5,8% και με δέσμευση του 70% των εσόδων από την πώληση των λιγνιτικών σταθμών της Μελίτης και της Μεγαλόπολης δάνεισαν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες τη ΔΕΗ.
Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ως επιτυχή κατάληξη την υπογραφή σύμβασης για την αναχρηματοδότηση των κοινοπρακτικών δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως σημείωσε στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε: «Η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των τραπεζών προς τη ΔΕΗ, η οποία, ανεξάρτητα από τις συντονισμένες επιθέσεις σκοπιμότητας που δέχεται το τελευταίο διάστημα, συνεχίζει το έργο της με βάση το Επιχειρηματικό της Σχέδιο και τη Στρατηγική της».
Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε το επιτόκιο, ωστόσο σύμφωνα με ενημέρωση που είχε αποστείλει στο Χρηματιστήριο στις 21 Ιουνίου έκανε γνωστούς τους κύριους όρους για την αναχρηματοδότηση των δύο ομολογιακών δανείων. Το ένα είναι ύψους 1,2 δισ. ευρώ (με λήξη το 2023, όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία οικονομική κατάσταση του ομίλου) και το δεύτερο ανέρχεται σε 175 εκατ. ευρώ (με λήξη το 2021, όπως πάντα σημειώνεται στον ίδιο ισολογισμό).
Ποιο είναι το επιτόκιο; Η ΔΕΗ είχε, λοιπόν, ανακοινώσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών ότι για το μεγάλο ομολογιακό το επιτόκιο θα ανέρχεται στο 5,8% και το οποίο θα αποκλιμακώνεται ανάλογα με τις έκτακτες προπληρωμές, πέραν των χρεολυσίων. Θα πέφτει σε 5,5% με έκτακτες προπληρωμές 75 εκατ. ευρώ, σε 5,25% με επιπλέον έκτακτες προπληρωμές 45 εκατ. ευρώ και με επιπλέον έκτακτες προπληρωμές 80 εκατ. ευρώ το επιτόκιο θα μειώνεται σε 5%. Η εταιρεία θύμιζε επίσης τότε ότι το περιθώριο του αρχικού επιτοκίου του δανείου του 2014 ήταν 6,5%.
Στο 5,75% με 5,8% είναι επίσης και το επιτόκιο του μικρότερου ομολογιακού των 175 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το συγκεκριμένο επιτόκιο είναι πολύ ακριβό, αν αναλογιστεί κανείς ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι στο 4,5% και η χώρα ακόμη αδυνατεί να βγει για δανεισμό. Ο δανεισμός δε, αντανακλά τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ αλλά και τη δυσκολία των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε φθηνή χρηματοδότηση.
Οι τελευταίες μάλιστα, προκειμένου να διασφαλίσουν τα χρήματα που θα εισπράξουν από τη δημόσια επιχείρηση για την αποπληρωμή των δόσεων, έθεσαν ως όρο ότι «το 70% των προσόδων από την πώληση των δύο λιγνιτικών θυγατρικών που δημιουργήθηκαν βάσει των διατάξεων του Ν.4533/2018 θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή των ανωτέρω δανειακών υποχρεώσεων». Αυτό γίνεται γνωστό στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση του ομίλου της ΔΕΗ και αφορά συγκεκριμένα τις μονάδες των σταθμών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.