Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη έχει μετατραπεί σε αυτοσχέδιο πρόχειρο καταυλισμό, καθώς όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκουν εκεί καταφύγιο! Την ώρα που τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά – παρά τις μεταφορές προς το εσωτερικό της χώρας που πραγματοποιεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής – είναι ασφυκτικά γεμάτα, φαίνεται πως και η ηπειρωτική Ελλάδα αρχίζει σιγά σιγά να αναστενάζει από τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών.

Πάνω σε χαρτόκουτα – οι πιο τυχεροί έχουν sleeping bags – ακόμη και στα παγκάκια, δεκάδες παράτυποι μετανάστες, κυρίως από το Ιράν και το Ιράκ, εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν κατασκηνώσει επί της Πλατείας Αριστοτέλους, απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα του Λευκού Πύργου, περιμένοντας να πάρουν την προσωρινή άδεια παραμονής στη χώρα.

ΓΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ. Ορισμένοι από αυτούς, μάλιστα, έχουν περάσει και από κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας πως οι συνθήκες είναι άσχημες, καθώς τα κέντρα είναι γεμάτα. Συλλήψεις δεν μπορούν να γίνουν για να ξεκινήσει η διαδικασία αίτησης ασύλου καθώς τα κρατητήρια στο Τμήμα είναι γεμάτα. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι ο πρόχειρος καταυλισμός που έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Σε αυτό βέβαια «συμβάλλουν» και οι διακινητές, οι οποίοι παραλαμβάνουν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα τους δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες και τους μεταφέρουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πολλοί μάλιστα τους εγκαταλείπουν έξω από αυτήν. Είναι ενδεικτικό πως από τις αρχές του έτους μέχρι και τα τέλη Αυγούστου η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει συλλάβει 13.343 παράτυπους μετανάστες, αλλά και 288 διακινητές.

Μάλιστα οι συλλήψεις διακινητών που μεταφέρουν παράνομα αλλοδαπούς σε οχήματα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες το πρωί σημειώθηκε κινηματογραφική καταδίωξη διακινητών με πυροβολισμούς στη Θεσσαλονίκη. Αστυνομικός, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, εντόπισε ένα ύποπτο αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες στην Εγνατία Οδό, στο οποίο επέβαιναν εννέα άνθρωποι.

Η ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ. Μετά την αναφορά του αστυνομικού, περιπολικά και μοτοσικλέτες της Αστυνομίας άρχισαν να καταδιώκουν το όχημα, καθώς ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σήμα τους. Μάλιστα, για εκφοβισμό οι αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα. Τελικά το ΙΧ ενεπλάκη σε τροχαίο, όπου ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς και έτσι οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τους δύο διακινητές και τους επτά πακιστανούς παράτυπους μετανάστες. Σχεδόν ένα 24ωρο νωρίτερα, στο Κολχικό Θεσσαλονίκης, αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης κατάφεραν να συλλάβουν δύο διακινητές, οι οποίοι στο φορτηγό τους έκρυβαν 29 αλλοδαπούς, οι οποίοι είχαν περάσει τα σύνορα στον Εβρο και είχαν προορισμό την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ, κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη με θέμα τους πρόσφυγες, οι οποίοι αυξάνονται καθημερινά στην Πλατεία Αριστοτέλους και κοιμούνται απέναντι από το ΑΤ Λευκού Πύργου.