Οι μόνες σίγουρες κάλπες του 2019, ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής τους, είναι εκείνες των ευρωεκλογών – θα στηθούν στις 26 Μαΐου. Παρ’ όλ’ αυτά, σε όλα σχεδόν τα κομματικά επιτελεία ασχολούνται την περίοδο που διανύουμε με τις υποψηφιότητες των αυτοδιοικητικών εκλογών – και κυρίως με αυτές των περιφερειακών. Εύλογο, μιας και υπάρχει κάτι στο οποίο μοιάζει να συμφωνούν Κουμουνδούρου, Πειραιώς και Χαριλάου Τρικούπη: οι επιλογές που θα κάνουν για τις 13 περιφέρειες της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικές. Είναι, για να το πούμε με ένα παλιό κλισέ, σαν να διαλέγουν δεκατρείς υποψήφιους μικρούς πρωθυπουργούς.

Στη ΝΔ, φέρ’ ειπείν, όπως επισημαίνουν στελέχη που έχουν γράψει πολλές εργατοώρες σε προεκλογικές προετοιμασίες, «η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές απασχολεί τα στελέχη κάθε βαθμίδας ήδη από τον Αύγουστο, που υποτίθεται ότι είναι νεκρή πολιτικά περίοδος». Ο συριζαίος γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης, από την άλλη, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ασχολήθηκε με την προετοιμασία του κόμματος για τις τοπικές εκλογές. Ηδη συναντά εκπροσώπους των συριζαϊκών νομαρχιακών στα πλαίσια του σκάουτινγκ υποψηφίων – το οποίο εξαιτίας της έλλειψης κομματικού μηχανισμού ανά την επικράτεια αποδεικνύεται δύσκολη αποστολή. Στο Κίνημα Αλλαγής, βέβαια, έχουν σπεύσει να ανακοινώσουν παραπάνω από τις μισές υποψηφιότητες για τις περιφέρειες και όσες απομένουν βρίσκονται στη διαδικασία επικύρωσης.

ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυβερνών κόμμα έχουν αποφασίσει να στηρίξουν στην Κρήτη τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, στη Δυτική Ελλάδα τον Απόστολο Κατσιφάρα και στη Στερεά Ελλάδα τον Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο οποίος είναι πρώην δημαρίτης, ενώ όπως όλα δείχνουν στήριξη θα δώσουν και στον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θοδωρή Γαλιατσάτο και τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη. Παράλληλα, δεν αποκλείουν να στηρίξουν τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Τσιλιμίγκα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα του Γιώργου Δέδε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και του Μάρκου Μπόλαρη στην Κεντρική Μακεδονία. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ακούγεται για το Νότιο Αιγαίο και ο Κώστας Κατσιμίγας για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οσο για τη Ρένα Δούρου, παρά την όχι και τόσο επιτυχημένη πρώτη θητεία της, έχει πιθανότητες να της δοθεί το χρίσμα ώστε να διεκδικήσει και δεύτερη.

Για τη ΝΔ τρεις είναι οι υποψηφιότητες που θεωρούνται κλειδωμένες. Του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, του Κώστα Αγοραστού στη Θεσσαλία και του Αλέκου Καχριμάνη στην Ηπειρο. Ολοι, σύμφωνα με τους γαλάζιους, έχουν να επιδείξουν μια επιτυχημένη θητεία και διεκδικούν με αξιώσεις την επανεκλογή τους. Ολα δείχνουν ότι ένας ακόμη νυν περιφερειάρχης, ο Γιώργος Χατζημάρκος του Νοτίου Αιγαίου, θα στηριχθεί εκ νέου από την Πειραιώς, ενώ για το Βόρειο Αιγαίο ακούγεται το όνομα της επίσης νυν περιφερειάρχου Χριστίνας Καλογήρου. Οι γνώστες των παρασκηνίων διατείνονται ότι έχει κλειδώσει και η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της Περιφέρειας Αττικής. Παρότι αρκετοί από τα άλλα κόμματα στοιχηματίζουν ότι θα στηριχθεί τελικά ο Γιώργος Πατούλης, όσοι μιλούν συχνά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν εμφανίζονται και τόσο σίγουροι για αυτό.

ΟΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ. Σταύρος Αρναουτάκης, Απόστολος Κατσιφάρας, Γεωργία Ζεμπιλιάδου στη Δυτική Μακεδονία, Κατερίνα Μπατζελή στη Στερεά, Νίκος Τσιλιμίγκας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και Γιάννης Σγουρός στην Αττική είναι ήδη ανακοινωμένες υποψηφιότητες του ΚΙΝΑΛ. Εχουν επίσης επικυρωθεί του Δημήτρη Δημητρίου στην Ηπειρο και του Χρήστου Παπαστεργίου στην Κεντρική Μακεδονία. Για την Πελοπόννησο οι κεντροαριστεροί συζητούν με στελέχη όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου – ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα -, ενώ ο Σταμάτης Μαλέλης τελικά δεν θα κατέβει στο Βόρειο Αιγαίο – παραμένει ώς τις εθνικές κάλπες στο επικοινωνιακό επιτελείο. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το χρίσμα φαίνεται πως διεκδικούν δύο ο Γιώργος Πεταλωτής κι ο Κώστας Σιμιτζής.