Ο ένας συγκυβερνά. Ο έτερος δημοσιογραφεί «αποκαλυπτικά». Κοινό τους στοιχείο η μποέμικη ζωή. Η σημερινή στήλη είναι αφιερωμένη σε μια ξέγνοιαστη στιγμή. Από αυτές που θυμίζουν τα χρόνια της ευμάρειας, που έφυγαν ανεπιστρεπτί. Οχι για όλους. Πούρα, ουίσκι, πενιές, selfies πλάι στη φωτισμένη πισίνα. Οχι, δεν ήταν μεθεόρτια για τη δημοσκοπική εκτόξευση των ΑΝΕΛ – λέμε τώρα, γιατί το εν λόγω κόμμα μοιάζει σε πλήρη αποσύνθεση. Ηταν ένα απλό λαϊκό γλέντι που οργάνωσε ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος στη βίλα του στα νότια, πριν από μερικές μέρες, ακριβέστερα στις 21 Σεπτεμβρίου. Εκείνη τη βραδιά της αφθονίας δεν φόρεσε στρατιωτική περιβολή, αλλά ένα λευκό λινό πουκάμισο ώστε να βάλει στο κλίμα ενός παρατεταμένου θέρους τους καλεσμένους του. Ανάμεσά τους στην παρέα και ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος σε μεγάλες στιγμές δεξιοτεχνίας στην κιθάρα του, ήπιε, τραγούδησε, κάπνισε και αυτό έγινε γνωστό από τον παντελώς άγνωστο καλλιτέχνη Τόλη Κιάο, που με κοινοποίηση στα κοινωνικά δίκτυα γνωστοποίησε το μποέμικο event. «Με μεγάλη μου τιμή, ήμουν καλεσμένος στην βίλα του Υπουργού Εθ. Αμύνης κ. Πάνου Καμμένου, όπου τραγούδησα και έπαιξα μπουζούκι μέχρι πρωίας, παρουσία του φίλου, κυρίου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Ήτανε ένα ξεχωριστό ξημέρωμα… Στο επανιδείν…» έγραψε ο εχέμυθος Κιάος στο Facebook, χωρίς να κάνει γνωστό τι μπορεί να συζητήθηκε εν μέσω οίνου και τραγουδιών.
Συμπτώσεις
Από τις παραπάνω ξέγνοιαστες στιγμές, που αποτυπώθηκαν και στην κάμερα των προσκεκλημένων στην υπουργική βίλα, φαίνεται πως για κάποιους η κανονικότητα δεν διεκόπη ποτέ. Την ίδια ώρα που ο Καμμένος περνά δύσκολα κατά τη συγκατοίκησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, βρίσκει τον τρόπο να στήνει μικρές νησίδες χαράς και ευωχίας με τους φίλους του. Βεβαίως οι φωτογραφίες που διέρρευσαν από το πάρτι άναψαν ένα μεγάλο γλέντι στα social media. «Κολλάμε στην καρέκλα, τρώμε όλες μας τις κόκκινες γραμμές, καταπίνουμε παραχώρηση Μακεδονίας και το βράδυ τρικούβερτο γλέντι» έγραψε ο τουιτεράς Master Yoda θυμίζοντας την άκαμπτη στάση του συγκυβερνήτη σε Μνημόνιο και Σκοπιανό. Η στήλη δεν έχει εικόνα για το ρεπερτόριο των τραγουδιών που ακούστηκαν στο πάρτι. Φήμες για repeat της διασκευής του «Bella Ciao» δεν επιβεβαιώνονται. Για όλα βέβαια είναι ικανή η εν λόγω παρέα. Λεπτομέρεια πάντως που σκοτώνει: την ημέρα του γλεντιού ο Καμμένος κατέθεσε τη μήνυση κατά των τριών δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Οποιαδήποτε σύνδεση των δύο γεγονότων παραμένει συμπτωματική.
Συνάντηση
Κάτι άσχετο με τα παραπάνω: Επειδή η κόντρα Νίκου Φίλη και Νίκου Παππά είναι σε εξέλιξη μετά τα πυρά που αντήλλαξαν με αφορμή την ΕΡΤ και τα εκεί πεπραγμένα, πράκτοράς μου συνέλαβε τον πατέρα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και τον Φίλη

να μιλούν το βράδυ Σαββάτου στο φεστιβάλ Σπούτνικ στο Αλσος Στρατού στου Γουδή. Για να είμαι ακριβής μίλησαν λίγο και σε καλό κλίμα οι δυο τους. Ισως επιχειρήθηκε εκατέρωθεν να βρεθεί μια φόρμουλα κατευνασμού των παθών. Αν και το βλέπω δύσκολο, αφού η κόντρα μόνο προσωπική δεν είναι…

«Κλείδωσε» ο γιατρός
Στα των περιφερειαρχών και του Κινήματος Αλλαγής, σας πάω λίγο στην Κεντρική Μακεδονία όπου το Σαββατοκύριακο κλείδωσε τελικά ο γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου. Αρχικά έπαιζε το όνομα του Αγγελου Τόλκα, κάποτε υφυπουργού Επικρατείας επί Γιώργου Παπανδρέου. Στις επαφές του μάλιστα με το ΠΑΣΟΚ και παράγοντες του Κινήματος, έβλεπε θετική έκβαση αλλά τελικά το ποιος θα ήταν υποψήφιος παραπέμφθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου και τελικώς αποφασίστηκε να είναι ο Παπαστεργίου. Μαθαίνω πάντως πως ο Τόλκας απλώς είχε μπει στη λίστα των πιθανών υποψηφίων, η οποία χωρούσε και εναλλακτικές επιλογές, όπως τελικά έγινε. Πάντως το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται πως ακούει τις τοπικές διαθέσεις και δεν επιβάλλει πρόσωπα από τα πάνω.
Ποταμίσια έρευνα
Στο Ποτάμι κάνουν μετρήσεις. Για να ξέρουν, βρε αδερφέ, πού πηγαίνουν και ποιος τους ακούει. Η έρευνα έγινε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε μια δύσκολη φάση για τη Σεβαστουπόλεως. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη είχε φύγει από το Κίνημα Αλλαγής και ψαχνόταν. Η έρευνα έχει πολλά ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, στο ερώτημα αν πρέπει να αλλάξει ηγεσία Το Ποτάμι, το 77,28% είναι αρνητικό. Στο Μακεδονικό, το 73,61% συμφωνεί με την κομματική θέση. Ολα αυτά σχηματίζουν μια εικόνα για τη βάση του κόμματος: άνδρες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κυρίως, είναι όσοι τη συγκροτούν. Α, κυβερνήσεις συνεργασίας θέλουν πάνω από 90% των ποταμίσιων. Και πάμε στο ζουμί, δηλαδή με ποιον θα συγκυβερνούσαν: 12,3% θα έβλεπαν θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ, 41,7% τη ΝΔ και 45,8% το κόμμα που θα είναι πρώτο. Σαφής η τάση νομίζω.
Αιτωλοακαρνανία
Κάλπες έρχονται και θα σας έχω νέα χωρίς σύνορα νομών. Δυνατά παίζουν στις δύο μεγάλες πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας οι νυν δήμαρχοι. Στο Μεσολόγγι, την πρωτεύουσα του νομού, ο Νίκος Καραπάνος με γαλάζιες ρίζες, αλλά διακομματικό ψηφοδέλτιο – πραγματοποίησε πρόσφατα μια μεγάλη εκδήλωση, δηλώνοντας ξανά την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος. Στο Αγρίνιο, ο Γιώργος Παπαναστασίου από τη ΝΔ και αυτός φαντάζει ως φαβορί, διευκολύνοντας και τις επιλογές της Πειραιώς.