Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο όρος «παραδιοίκηση» για να χαρακτηρίσει την ΕΡΤ ήταν την περασμένη εβδομάδα, από τα «φίλια» πυρά του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση διοικείται «από το παλιό συντεχνιακό καθεστώς, ένα καθεστώς εντελώς ιδιοτελών συμφερόντων». Η δεύτερη, που καταδεικνύει πως σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, έρχεται από τους κόλπους του ίδιου του κρατικού οργανισμού. Ο Σπύρος Κρίμπαλης, απερχόμενος εντεταλμένος σύμβουλος προγράμματος της ΕΡΤ, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον των επικεφαλής της διοίκησης, αφήνοντας σαφής αιχμές για τον ρόλο τους στον έλεγχο της εταιρείας. «Μια αλαζονική, μικρόψυχη και αστοιχείωτη διοίκηση μαζί με μια άκρως αστοιχείωτη παραδιοίκηση υπό τον κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη λειτουργούν σαν ένα ενιαίο σύστημα εξουσίας που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία παρά ορθολογική εταιρική δομή. Βασικό δόγμα της φατρίας “όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο”. Στόχος της η εκμετάλλευση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ως μέσο εξυπηρέτησης ιδιοτελών και συντεχνιακών συμφερόντων, σε βάρος της ποιότητας, της αξιοπιστίας και της ανταποδοτικότητας του προγράμματος» γράφει χαρακτηριστικά ο Κρίμπαλης και συνεχίζει: «Από την τοποθέτηση του κ. Κωστόπουλου πέρυσι τον Ιούλιο έως σήμερα αυτό το σύστημα εξουσίας έχει εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο ανακατάληψης της ΕΡΤ εξοστρακίζοντας σταδιακά όλα τα έμπειρα και ικανά στελέχη με μοναδικό κριτήριο αν ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της φατρίας ή όχι».

ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ. Οι καταγγελίες του Κρίμπαλη φαίνεται να έχουν βάση, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος βρισκόταν κυριολεκτικά υπό διωγμό. Αν και μετακινήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από το Μega όπου απασχολούνταν επί σειρά ετών στον τομέα του προγράμματος, βρέθηκε ξαφνικά στον κυκλώνα των ΕΡΤικών παρασκηνίων. Τον Μάρτιο του 2018, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβασή του με αίτιο τη «δυσαρμονία του στη συνεργασία με τη διοίκηση». Ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή εργασιακό μπούλινγκ, κατέφυγε στη Δικαιοσύνη και κατάφερε με ασφαλιστικά μέτρα να παγώσει την αποπομπή του από τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος. Τον Μάιο το Πρωτοδικείο Αθηνών τον δικαίωσε κι έκανε δεκτή την προσφυγή του διατάσσοντας την επιστροφή του στην Αγία Παρασκευή. Η παραμονή του εκεί βέβαια δεν φαίνεται πως θα έχει μέλλον, αφού η μονοετής σύμβαση που είχε υπογράψει με την ΕΡΤ λήγει σε λίγες μέρες και οι επικεφαλής δεν δείχνουν διατεθειμένοι να την ανανεώσουν, γεγονός που έκανε τον Κρίμπαλη να απευθυνθεί με την επιστολή του στον ανώτερό τους, υπουργό.

Μαθητευόμενοι μάγοι. Ο Κρίμπαλης πάντως δείχνει επίμονα προς την κατεύθυνση του Νίκου Παππά για τις αποφάσεις του και τον υποδεικνύει ως υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο οργανισμός. «Είχατε την ευκαιρία να δημιουργήσετε μια ανεξάρτητη, αξιοκρατική και πρωτοπόρο ΕΡΤ σε μια συγκυρία ευνοϊκή. […]. Αντ’ αυτού, προτιμήσατε την πεπατημένη του παλαιοκομματικού και παλαιοσυνδικαλιστικού παρελθόντος. Τοποθετήσατε ως επικεφαλής δύο μαθητευόμενους μάγους ενώ στην ουσία παραδώσατε τα κλειδιά στον πεινασμένο για εξουσία κ. Καλφαγιάννη. […]. Τέτοιου είδους συναλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με το ήθος της αριστεράς, την δημοκρατική νομιμότητα και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Παραδώσατε την ΕΡΤ στη λαίλαπα Καλφαγιάννη κατά τρόπο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΡΤ μοιάζει με εφιάλτη».

Υπενθυμίζοντας τις δημόσιες καταγγελίες δύο κορυφαίων στελεχών της εταιρείας, του πρώην γενικού διευθυντή Τεχνολογίας Νίκου Μιχαλίτση και του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου Γιώργου Θαλασσινού, τονίζει πως στην ΕΡΤ κυριαρχεί η «εκκωφαντική απουσία επιχειρησιακού σχεδίου, η ραγδαία απαξίωση του προγράμματος, η γενικευμένη αξιοκρατία, το καθεστώς αδιαφάνειας και μη λογοδοσίας, η άνευ όρων παράδοση στο λούμπεν πελατειακό συνδικαλισμό και η επιστροφή στο πιο σκοτεινό παρελθόν της ΕΡΤ, έτσι όπως το ονειρευτήκαμε στους χειρότερους εφιάλτες μας». Αφού κατηγορεί την επιτροπή προγράμματος για «ρουσφέτια χωρίς καμία λογική αξιολόγησης, στόχευσης ή προγραμματισμού», καταδεικνύει την άρνηση και την αδυναμία των επικεφαλής να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες εξελίξεις του οπτικοακουστικού τομέα ανοίγοντας την πόρτα στις μεικτές παραγωγές, επισημαίνει πως «μόνο οι εκλεκτοί της φατρίας παίρνουν εκπομπές. Οι άλλοι αντιμετωπίζονται ως εσωτερικοί εχθροί και κάθονται αναγκαστικά στον πάγκο».

ΑΛΑΦΟΓΙΩΡΓΟΣ – ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ. Σ’ αυτό, βρίσκει μάλλον σύμφωνο και τον Αντώνη Αλαφογιώργο. Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανοίξει δημόσια αντιπαράθεση μέσω Twitter με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο με αφορμή το κόστος των εκπομπών του τελευταίου στην ΕΡΤ. Ο Αλαφογιώργος προανήγγελλε σχετικούς ελέγχους στο εσωτερικό της δημόσιας τηλεόρασης ενώ όταν ο Κοτρώτσος έσπευσε να «σηκώσει το γάντι» γράφοντας πως δεν τον αγγίζει το θέμα, εισέπραξε την απάντηση «Σύντροφε Σεραφείμ έχω τα χαρτιά από τη Διαύγεια. Δεύτερη πρόταση εκπομπής μου απορρίφθηκε λόγω κόστους λέει. Εσωτερική παραγωγή. Μηδαμινά πράγματα. Εσύ όμως πλουσιοπάροχος. Χαιρετίσματα στον Νίκο (σ.σ.: εννοεί τον υπουργό). Εισαγγελείς μήπως ακούνε;». Συνέχισε μάλιστα τις διαδικτυακές αιχμές του ζητώντας την παρέμβαση του προέδρου της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Δημήτρη Ασπρογέρακα «για να επιληφθεί των δαπανών εκτός ΕΡΤ που επιβαρύνουν άσκοπα την υπηρεσία» ενώ λίγο αργότερα έβαλε στο στόχαστρό του ξανά τον υπουργό σημειώνοντας «Στο δυτικό ημισφαίριο μόνο μια χώρα έχει άνθρωπο που ελέγχει μέσα ενημέρωσης. Ο Παππάς είναι». Ολες αυτές οι καταγγελίες του, ωστόσο, αντί να ελεγχθούν σοβαρά όπως θα συνέβαινε σε κάθε άλλο σοβαρό οργανισμό, στην ΕΡΤ επέφεραν τη προκαταρκτική εξέταση του δημοσιογράφου με βέβαιη την παραπομπή του στο Πειθαρχικό, κατόπιν αξιώσεων των ανωτέρων του, όπως σημείωσε χθες σε δημοσίευσή του στο Twitter.