Οποιος νομίζει ότι στο ποδόσφαιρο τα έχει δει όλα, μπροστά σε αυτό που συμβαίνει φέτος με τον Αστέρα Τρίπολης αναθεωρεί. Η ομάδα του Σάββα Παντελίδη έχει δεχθεί στο πρωτάθλημα τέσσερα γκολ από πέναλτι στις πρώτες έξι αγωνιστικές. Μετά τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον Αρη, που χάρη σε πέναλτι άνοιξαν το σκορ και κέρδισαν, ήρθε το Σάββατο και η σειρά του Παναθηναϊκού να κερδίσει πέναλτι και να ισοφαρίσει και μάλιστα στις καθυστερήσεις του ματς. Η μόνη εξήγηση για όλα αυτά είναι ότι οι αμυντικοί του Αστέρα παίζουν έχοντας στο μυαλό τους να μην παραχωρήσουν πέναλτι κι αυτή η μυστήρια πίεση οδηγεί στο λάθος.

Ψυχολογία

Το πρόβλημα είναι ψυχολογικό περισσότερο και από αγωνιστικό και θα ‘πρεπε με αυτό να ασχοληθεί ψυχολόγος, αλλά οι ελληνικές ομάδες ψυχολόγους δεν χρησιμοποιούν. Θυμάμαι χρόνια πριν, όταν είχε έρθει προπονητής ο Τροντ Σόλιντ στον Ολυμπιακό είχε ζητήσει μεταξύ των συνεργατών του και έναν ψυχολόγο. Μια μικρή αντιπροσωπεία παικτών επισκέφτηκε τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ Γιώργο Λούβαρη και του ζήτησε να εξηγήσει στον προπονητή πως αυτό δεν χρειάζεται. «Θα μας βγάλει όλους τρελούς, θα κυκλοφορήσει το πράγμα στις εφημερίδες και δεν θα μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας» του είχαν πει χαρακτηριστικά.

Δώνης

Ενώ ο ΠΑΟΚ, με το μυαλό στο ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός, πήρε άλλη μια νίκη περπατώντας με αντίπαλο τον Απόλλωνα, που πρώτη φορά φέτος έμοιαζε με ομάδα, στην Τρίπολη το Σάββατο έσπασαν καρδιές. Ο ΠΑΟ έκανε στο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τη χειρότερή του εμφάνιση, αλλά προφανώς η τύχη κάτι χρωστούσε στον Γιώργο Δώνη, που μέχρι τώρα από τις συναντήσεις του με τον Αστέρα είχε μόνο άσχημα πράγματα να θυμάται. Η καριέρα του, για παράδειγμα, στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ ουσιαστικά ολοκληρώθηκε έπειτα από παιχνίδια με τον Αστέρα. Οταν ήταν στην ΑΕΚ, ύστερα από μια περιπετειώδη νίκη με γκολ του Μαϊστόροβιτς στις καθυστερήσεις, αποχώρησε από την προεδρία της ομάδας ο Ντέμης Νικολαΐδης, δηλαδή ο μόνος που τον στήριζε. Ο Δώνης έμεινε λίγο ακόμα, αλλά το χρονοδιάγραμμα της απόλυσής του είχε μπει μπροστά έπειτα από εκείνο το ματς. Εφυγε λίγες εβδομάδες αργότερα με το παράπονο ότι αν είχε μείνει ο Νικολαΐδης όλα θα ήταν αλλιώς.

Ημιτελικός

Οταν ήταν στον ΠΑΟΚ, ένα ματς με τον Αστέρα ήταν το τελευταίο του. Τον αντιμετώπισε στον ημιτελικό του Κυπέλλου και αποκλείστηκε με ήττα στην Τρίπολη με 2-0. Ο Ιβάν Σαββίδης, που μόλις είχε αναλάβει την ομάδα του ΠΑΟΚ, τον απέλυσε και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, αλλά ο Δώνης, που δεν φοβήθηκε επισκέψεις κατ’ οίκον γνωστών άγνωστων οπαδών, έκανε προσφυγή και πήρε τα χρήματά του. Το ότι το Σάββατο είδε τον Παναθηναϊκό του να ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις με πέναλτι και μάλιστα έπειτα από ενενήντα λεπτά στα οποία υπέφερε στο γήπεδο, είναι σημάδι ότι όλα φέτος θα πάνε καλά.

Παράγοντες

Βέβαια πάντα στον Παναθηναϊκό πολλά εξαρτώνται από ένα σωρό άλλους παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με τα αμιγώς αγωνιστικά. Στο ματς της Τρίπολης οι οργανωμένοι ανέβασαν ένα πανό εναντίον του μεγαλομετόχου Γιάννη Αλαφούζου. Χθες έγινε γνωστό ότι ο τεχνικός διευθυντής Νίκος Νταμπίζας έστειλε επιστολή στο ΔΣ με την οποία ρωτάει να μάθει πότε θα πληρωθούν οι παίκτες και οι υπάλληλοι της ΠΑΕ. Αν αρχίσει κάποιου είδους εσωτερική γκρίνια, υπάρχει ο κίνδυνος όπως και πέρυσι όλοι να αρχίσουν να τρώγονται με τα ρούχα τους. Και θα ‘ναι κρίμα, ειδικά για τα πολλά ταλαντούχα νέα παιδιά.

Σκουλάς

Στο μεταξύ, αν κάτι έκανε πολύ κακή εντύπωση στην Τρίπολη είναι για μια ακόμα φορά ο διαιτητής Σκουλάς. Ο διαιτητής αυτός, που έγινε διεθνής πριν από μία εβδομάδα, για δεύτερο συνεχόμενο ματς ανέχτηκε το σκληρό παιχνίδι δείχνοντας μια εξωφρενική ανοχή. Ειδικά το χτύπημα του Ινσούα στον Καλτσά στο πρώτο ημίχρονο αποτελεί, όχι μαρκάρισμα, αλλά ποινικό αδίκημα.

Αρρωστες

Κι ενώ όλοι κοιτούσαν στην Ευρώπη τι θα γίνει στο Ολντ Τράφορντ και πώς θα τη γλιτώσει ο Μουρίνιο, (που είδε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αρχικά να χάνει από τη Νιούκαστλ με 0-2 και στο τέλος να κερδίζει με ανατροπή), αποδείχθηκε ότι οι δυο μεγάλες άρρωστες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αυτό τον καιρό είναι η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπάγερν Μονάχου. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Βασίλισσα ηττήθηκε από την Αλαβές με 1-0 με ένα γκολ στις καθυστερήσεις και συμπλήρωσε πέντε ματς χωρίς νίκη σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ: δεν έχει ξαναγίνει. Η Μπάγερν έχασε με 0-3 από την Γκλάντμπαχ στο Μόναχο και έχει μείνει 4 βαθμούς πίσω από την Ντόρτμουντ έπειτα από χρόνια. Και οι δυο ομάδες μάλλον πληρώνουν ότι δεν εκτίμησαν τους προπονητές που είχαν πέρυσι: στη Ρεάλ νόμιζαν πως ο Ζινεντίν Ζιντάν έκανε μια δουλειά κυρίως διοικητική κι επομένως θα ήταν εύκολο να αντικατασταθεί, ενώ στην Μπάγερν άφησαν ελαφρά τη καρδία τον γερόλυκο Γιουπ Χάινκες να φύγει και τώρα θέλουν να τον φωνάξουν πίσω. Αν δεχθεί την πρόσκληση θα είναι η τέταρτη επιστροφή του.

Ηγέτης

Η Ρεάλ προσέλαβε στη θέση του Ζιντάν τον Χουλιέν Λοπετέγκι για να αξιοποιήσει τους μικρούς που είχε μαζί του στην Εθνική Ισπανίας – κυρίως τον Ασένσιο και τον Λούκας. Εδωσε επίσης φέτος τη δυνατότητα στον Μπέιλ να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Αλλά οι ηγέτες δεν γίνονται κατά παραγγελία και το να βοηθήσεις παιδιά να ωριμάσουν ρίχνοντάς τα στα βαθιά έχει κόστος. Η Ρεάλ, ομάδα συνηθισμένη να κάνει μεγάλες μεταγραφές, φέτος πρόδωσε τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Οσραμ

Ο Χάινκες από την άλλη έχει ένα κακό: κάνει πολύ σωστά τα απλά σε μια εποχή που όλοι ψάχνουν για αυθεντίες. Στο Μόναχο τον φώναζαν ο «κύριος Οσραμ», γιατί όταν κοκκινίζει το πρόσωπό του μοιάζει σαν να ανάβει, όπως οι γνωστές λάμπες! Οταν τον έχουν προπονητή ψάχνουν πάντα έναν νεότερο και μοντέρνο, όταν τον χάνουν τον εκτιμάνε. Αλλά μήπως έτσι δεν συμβαίνει πάντα;

Σόου

Στο μεταξύ ο Μουρίνιο στάθηκε συνεπής και έδωσε νέο σόου στο τέλος του ματς. Αφού υπενθύμισε ότι έχει συμβόλαιο μέχρι το 2020 και ότι δεν έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο κανενός για να του το προσφέρει, δήλωσε ότι ποτέ δεν θυμάται ανάλογο ανθρωποκυνηγητό. «Αύριο θα πάω στο Λονδίνο κι αν βρέξει θα φταίω εγώ. Επίσης, εάν υπάρξουν προβλήματα με τη συμφωνία για το Brexit, πάλι εγώ θα φταίω!» είπε. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι κάνει μπανάλ δηλώσεις. Το κακό είναι ότι τελευταία οι δηλώσεις του είναι πιο θεαματικές από τις ομάδες του…