Είχε παρατηρηθεί από την αρχή της σεζόν, τώρα όμως υποστηρίζεται με αυξημένη βεβαιότητα: οι άλλοτε πανίσχυρες ομάδες των πρωταθλημάτων, αυτές που μετέτρεπαν τον Μαραθώνιο σε παράσταση για έναν ρόλο, τρεκλίζουν. Τα αποτελέσματά τους είναι απολύτως ενδεικτικά της (νέας) κατάστασης.
Μόνο σε Ιταλία και Γαλλία επελαύνουν Γιουβέντους και Παρί αντίστοιχα. Στις λοιπές Λίγκες, ο κακός χαμός. Αν πάμε βόρεια και στην Αγγλία, διαπιστώνουμε ότι πέντε ομάδες τούτη τη στιγμή διεκδικούν τον τίτλο της Πρέμιερ Λιγκ. Ο περίπατος που έκανε η Σίτι την περασμένη σεζόν, μάλλον δεν θα επαναληφθεί. Κάτι η δυναμική της Λίβερπουλ, λίγο η σοβαρότητα που επιδεικνύουν Τσέλσι και Αρσεναλ, διαμόρφωσαν αυτό το τόσο ενδιαφέρον σκηνικό.
Στη Γερμανία, είχαμε βαρεθεί να παρακολουθούμε ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Ή για να το πούμε ακριβέστερα, η μία ταχύτητα ήταν η Μπάγερν και ακολουθούσαν οι άλλες ομάδες. Λες και έσκασε το λάστιχο στους Βαυαρούς, που ύστερα και από την εντός έδρας ήττα από την άλλοτε σπουδαία Γκλάντμπαχ, επιβεβαίωσαν πως διέρχονται βαθιά κρίση. Ηδη, η Ντόρτμουντ… ξεψάρωσε και ονειρεύεται τίτλο ή να παλέψει για την υψηλότατη διάκριση μέχρι το φινάλε της σεζόν. Ποιος μπορεί να της το απαγορεύσει, όταν η Μπάγερν μόνο άτρωτη δεν παρουσιάζεται;
Οσο για την Ισπανία, η νίκη της Αλαβές επί της Ρεάλ ήταν ακόμη ένα καρφί στο σώμα της Βασίλισσας. Χωρίς τον Ρονάλντο η Ρεάλ στερείται του εύκολου γκολ και αυτό δεν έχει τη σημασία του μόνο στα σημαντικά ντέρμπι, αλλά και στα λεγόμενα ήσσονος σημασίας ματς. Κάποτε τα γκολ αυτά ή τα μεγάλα σκορ που τα συνόδευαν, ορισμένοι τα σνόμπαραν. Αλλά η πραγματικότητα διαφέρει και όσο η Ρεάλ δεν έχει διάθεση να συνέλθει, τόσο τα πράγματα θα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο.
Σε πολλούς είχε λείψει η εξέλιξη αυτή στις τοπ Λίγκες της Ευρώπης. Ακόμη δεν μπορεί να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με το γιατί οδεύουμε σε μια πραγματικότητα γεμάτη ντέρμπι και αμφίρροπα ματς. Η μία ανάγνωση σχετίζεται με τη δεδομένη κούραση που ίσως βγάζουν οι γίγαντες, αυτοί με τη διάθεση να μονοπωλούν εσαεί τους τίτλους. Η δεύτερη λέει πως έκλεισε η ψαλίδα γιατί και οι μικροί απέκτησαν την τεχνογνωσία και προχωρούν σε σωστές κινήσεις.
Οπως και να ‘χει, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Γιατί οι δυνατοί θα αντιδράσουν, αναμένεται να βγάλουν στο χορτάρι τη δεδομένη ποιότητά τους και θα επιχειρήσουν να κόψουν τον βήχα σε όσους τούτο το διάστημα στήνουν πάρτι. Θα τα καταφέρουν; Ή προχωράμε με την προοπτική η εξέλιξη των διοργανώσεων να είναι άκρως αμφίρροπη;