Το μαύρο του Σαμαρά στην ΕΡΤ δεν σήμανε την έκλειψη της δημόσιας τηλεόρασης. Το σχήμα που παγιώθηκε κατόπιν, η ΝΕΡΙΤ, δεν ήταν σπάταλη φαραωνική επένδυση, δεν είχε άπειρα κανάλια, πολλές εξωτερικές παραγωγές, αλλά το μικρό μέγεθος ήταν καλή βάση για να χτιστεί ένα ΜΜΕ με χαμηλόφωνες αντικειμενικές ειδήσεις, προϊόν της δημοσιογραφικής εργασίας επαγγελματιών, κάποιες εκπομπές λόγου, αθλητισμό (που να μην είναι όχημα για ρουσφέτια), τέχνες, ταινίες, καλές σειρές και ντοκιμαντέρ. Το σχήμα αυτό κατεδαφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπέρ της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ.

Που επανέκαμψε όπως παλιά κι ακόμα πιο υδροκέφαλη. Ενας τεράστιος, σπάταλος γραφειοκρατικός μηχανισμός, μια καθεστωτική προπαγανδιστική φωλιά. Ενα μαγαζί που φτιάχτηκε για να παραδοθεί στον συνδικαλισμό του, ο ηγέτης του οποίου Παναγιώτης Καλφαγιάννης συμβολοποίησε την επιβολή του με το μνημείο των νεκρών της ΕΡΤ – το μεγαλύτερο και συνειδητότερο από τα fake news του λούμπεν συνδικαλισμού στην Αγία Παρασκευή.

Ωσπου, η συνεχώς διευρυνόμενη σε προσωπικό και συρρικνούμενη σε επιρροή κρατική τηλεόραση να γίνει θέατρο αψιμαχιών των διοικητικών της και κάποιων από τους σταρ της. Με αποτέλεσμα να βρει περιεχόμενο για να κάνει εσωτερική αντιπολίτευση ακόμα και ο Νίκος Φίλης, που τόσα έχει καταπιεί ώς σήμερα. Ο Φίλης έκανε λόγο για παραδιοίκηση στην κρατική τηλεόραση, για να εισπράξει την κατηγορία από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά ότι λέει τα ίδια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο,τι κι αν λέει ο Παππάς, βεβαίως, δεν μπορεί να κρύψει ότι η ΕΡΤ είναι ένα χαμηλού επιπέδου προπαγανδιστικό φερέφωνο. Ούτε ότι αμφισβητείται η ανεξαρτησία της και ο τρόπος λειτουργίας της από στελέχη που βρέθηκαν ή είναι στα μαχαίρια με άλλα στελέχη. Πριν από καιρό, τα διοικητικά στελέχη Νίκος Μιχαλίτσης και Γιώργος Θαλασσινός κατήγγειλαν σοβαρές παρατυπίες. Και προχθές, ο αποχωρών εντεταλμένος σύμβουλος προγράμματος Σπύρος Κρίμπαλης, με ανοιχτή επιστολή στον Παππά, μιλάει για ελεγχόμενες επιτροπές της εταιρείας, για βιομηχανία διορισμού ημετέρων, για παράδοση της κρατικής τηλοψίας στη συνδικαλιστική παραδιοίκηση, τη «λαίλαπα Καλφαγιάννη».

«Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΡΤ μοιάζει πια με εφιάλτη», σημειώνει ο καταγγέλλων. Φυσικά, κι αυτός υπερασπίζει τη δική του πολιτεία. Αλλά η αλήθεια είναι ότι εξαρχής δεν υπήρξε μεγάλη ευκαιρία για την ΕΡΤ. Η επαναλειτουργία της σήμανε, απλώς, την παλινόρθωση της παλαιάς γραφειοκρατικής μηχανής που αποθεώνει τον κρατισμό – και την κυβερνητική προπαγάνδα.