Αν η συνάντηση περιγράφεται ως «νυχτερινή», τότε το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: γιατί τρέχει ένας πρωθυπουργός να συναντήσει έναν αρχιεπίσκοπο μέσα στη νύχτα; Γιατί όλο αυτό το πέπλο μυστικότητας, γιατί αυτός ο χαρακτήρας πολιτικής παρανομίας και θρησκευτικής ολονυκτίας; Μια απάντηση δίνει το ίδιο το αντικείμενο της συνάντησης. Ο Τσίπρας, λέει το ρεπορτάζ, συναντήθηκε με τον Ιερώνυμο για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σχηματικά, η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με την Αριστερά του Κυρίου. Πολιτικά, για να εξασφαλίσει τη συναίνεσή της. Θρησκευτικά, για να πάρει την ευλογία της.

Μένει να φανεί εάν ο Αρχιεπίσκοπος θα ευλογήσει τον Πρωθυπουργό χωρίς να αναστατωθεί η υπόλοιπη Ιεραρχία. Εάν δηλαδή η ιερή αγανάκτηση θα δώσει τη θέση της σε μια ελεγχόμενη γκρίνια, όπως συνέβη με το Μακεδονικό – έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο Ιερώνυμος ήταν ο πρώτος που ενημερώθηκε από τον Τσίπρα για τη συμφωνία. Εως τότε, πάντως, αξίζει να σταθεί κανείς στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει αριστερή ατζέντα. Να δημιουργήσει ένα αφήγημα που δεν θα θυμίζει Μνημόνια και μέτρα λιτότητας αλλά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τονισμένο το τσακισμένο αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς μακιγιάρεται ένα δέρμα που έχει χλωμιάσει τόσο πολύ; Το Μαξίμου το ξέρει, το ρουζ της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν αρκεί, χρειάζεται και η πούδρα των γερμανικών αποζημιώσεων, κάτι που να μη μοιάζει μόνο αριστερό αλλά και εθνικό, κάτι που να νοηματοδοτεί εκ νέου εκείνη την επίσκεψη Τσίπρα στο σκοπευτήριο της Καισαριανής αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές του ’15. Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», «η Αθήνα αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος». Στα συριζανελίτικα, μετά την «απελευθέρωση».

Οι δυο προτεραιότητες της ατζέντας δεν είναι άσχετες μεταξύ τους. Εκκλησιαστική περιουσία και γερμανικές αποζημιώσεις δημιουργούν την προσδοκία ενός γρήγορου και ανέξοδου πλουτισμού. Αυτή που δίνει ο Τσίπρας είναι μια έμμεση υπόσχεση ότι θα βρέξει χρήμα. Ασφαλώς δεν θα βρέξει χρήμα – θα βρέξει μόνο ελπίδα. Αλλά τουλάχιστον αυτή είναι από τις βροχές που δεν χαλάνε το μακιγιάζ.