Για κάθε Ανγκολέζο, αλλά και για κάθε… Μορέιρα οι δείκτες του ρολογιού έχουν μείνει κολλημένοι στις 26 Ιουλίου του 1992 στο Pavello Olympic της Μπανταλόνα, όπου η διαβόητη Dream Team συνέτριψε τους δόλιους τους Αφρικανούς με 116-48… Η πολυαναμενόμενη, παρθενική και δη τρομακτική εμφάνιση των Αμερικανών στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων δεν σημαδεύθηκε μονάχα από τη διαφορά των 58 πόντων, αλλά και από τη σπουδή των Ανγκολέζων να βγάλουν φωτογραφίες και να πάρουν αυτόγραφα – προτού καν λήξει ο αγώνας – από τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Μάτζικ Τζόνσον, τον Λάρι Μπερντ, τον Καρλ Μαλόουν, τον Πατ Γιούιν και τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ που βάραγε κιόλας στο ψαχνό τους αδύναμους, πλην εκστασιασμένους αντιπάλους του: τον Ζαν Ζακ Κονσεϊσάο, τον Χοσέ Κάρλος Γκιμαράες και τον Ανιμπαλ ντε Χεσούς Μορέιρα, συνονόματο και πρώτο προπονητή τού νυν σέντερ του ΠΑΟΚ!

Τότε ο γεννημένος στις 31 Ιουλίου του 1991 Γιανίκ Μορέιρα ήταν ένα μωρό που έπειτα από μερικά χρόνια έμελλε να συναντήσει τον εκ των θρύλων του ανγκολέζικου μπάσκετ ως πρώτο προπονητή της καριέρας του στην ομάδα Πρεϊμέιρο ντε Αγκόστο της Λουάντα, αλλά ελόγου του, σε αντίθεση με τον Ανιμπαλ, μπαίνει στο γήπεδο και (δεν ζητεί, αλλά) δίνει ο ίδιος αυτόγραφα!

Μια χαψιά!

Προχθές ο Μορέιρα έκανε μια χαψιά τον προκάτοχό του στον ΠΑΟΚ Κιθ Κλάντον και όλη την ομάδα του Ρεθύμνου σφραγίζοντας με 16 πόντους (7/9 δίποντα, 2/5 βολές) και 14 ριμπάουντ σε μόλις 21 λεπτά την άνετη νίκη των Θεσσαλονικέων με 81-64. «Δεν μένω σε αυτή την επίδοσή μου, αλλά με απασχολεί περισσότερο το γεγονός ότι έχασα τρεις βολές και αποβλήθηκα με πέντε φάουλ. Πρέπει να επικεντρωθώ στα λάθη και στις ατέλειες που είχα στο παιχνίδι μου και όχι στο double double» σχολίασε ο αμερικανοθρεμμένος σέντερ που τόνισε επίσης την ανάγκη όλης της ομάδας «να βελτιωθεί στην επικοινωνία στην άμυνα και στα ριμπάουντ».

Μετά τη θητεία του στο NCAA (Σάουθ Πλέινς, Σάουθερν Μέθοντιστ) και προτού αριβάρει στη Θεσσαλονίκη, ο Μορέιρα έπαιξε στη γαλλική Ρουέν, στην ισπανική Μούρθια, στη ρωσική Περμ, στη Σανάτ Ναφτ Αμπαντάν του Ιράν και στους Ράπτορς 905, με τους οποίους στέφθηκε πρωταθλητής της G-League της σεζόν 2016-17, ων συμπαίκτης με τον Αξελ Τουπάν (Ολυμπιακός) και τον Αντουέιν Γουίγκινς (Λαύριο, Ηφαιστος Λήμνου).

Ο ύψους 2,11 μ. σέντερ είχε προκαλέσει την παγκόσμια προσοχή στις 4 Σεπτεμβρίου του 2014 στη Λας Πάλμας της Ισπανίας, όταν – στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου – οδήγησε την Ανγκόλα στην απροσδόκητη και σοκαριστική νίκη επί της Αυστραλίας με 91-83 έχοντας στο ενεργητικό του 38 πόντους (17/24 δ., 4/7 β.), 15 ριμπάουντ, μία ασίστ, ένα κλέψιμο και μια τάπα!