Το δήλωσε ο ίδιος ο Φεντερίκο Μακέντα λίγη ώρα μετά το τέλος του αγώνα. «Δεν είμαι ακόμα έτοιμος 100%. Αλλά ήταν επιλογή του προπονητή να μείνω στο παιχνίδι». Η επιλογή του Δώνη να κρατήσει τον Ιταλό μέσα μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα μπορεί να έγινε εξ ανάγκης, αλλά του βγήκε σε καλό. Και του Παναθηναϊκού και του Μακέντα.

Ο Ιταλός έκλεισε έναν μήνα στον Παναθηναϊκό μόλις πριν από λίγες μέρες. Μια επιλογή που έγινε κάτω από μεγάλη αμφισβήτηση. Για το τι θα δούμε, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, την πορεία που είχε πάρει η καριέρα του, που από το Ολντ Τράφορντ και τη σπουδαία Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρέθηκε στη Serie B της Ιταλίας και την άσημη Νοβάρα.

Σε έναν μήνα ο Μακέντα έχει τρία γκολ και μία ασίστ. Ολα σημαντικά. Ολα βαθμοί. Το τελευταίο του… χτύπημα, το Σάββατο στην Τρίπολη. Τη στιγμή που η μπάλα έκαιγε, εκείνος την πήρε, την έστησε στην άσπρη βούλα, ευστόχησε στο πέναλτι και ισοφάρισε για τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο λεπτό. Μιλώντας μετά το τέλος του ματς στα «ΝΕΑ», ο Ιταλός αναφέρθηκε στο πέναλτι. Και εξήγησε γιατί, παρά την κούρασή του, πήρε την ευθύνη να εκτελέσει το πέναλτι.

«Ημουν πολύ κουρασμένος, αλλά ένιωθα πως έπρεπε να πάρω αυτή την ευθύνη. Δεν ήταν εύκολο, ύστερα από 90 λεπτά κούρασης και μπροστά στην κερκίδα των οπαδών μας. Ενιωσα όμως έτοιμος και πήγε καλά».

«Κάθε γκολ, για τον μικρό»

Ο Ιταλός το είχε κάνει ξανά. Οπως με τον ΠΑΣ Γιάννινα, που χάρισε τους τρεις βαθμούς μία εβδομάδα νωρίτερα. Οπως με τον Παναιτωλικό την Τρίτη, που μπήκε σαν αλλαγή και με δικό του γκολ χάρισε κι εκεί τους τρεις βαθμούς με… μια επαφή. Αυτή τη φορά ήταν η Τρίπολη και ο Αστέρας. Πέναλτι – γκολ στο 91′, πανηγυρισμός με τον κόσμο και το αγαπημένο του «L» για χάρη του γιου του Lawrence.

«Δεν είναι ούτε δύο χρονών ακόμα. Είναι 21 μηνών και τώρα σιγά σιγά παρακολουθεί ποδόσφαιρο. Ναι, κάθε μου γκολ θα είναι αφιερωμένο σε εκείνον» θα πει στα «ΝΕΑ» ο Ιταλός για τον πανηγυρισμό του, που πλέον έχει αρχίσει να γίνεται… viral.

Ο Μακέντα έμεινε στο γήπεδο 90 λεπτά, παρότι δεν είναι ακόμα έτοιμος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά το γεγονός πως είχαν προηγηθεί δύο συμμετοχές του σε διάστημα τριών ημερών. Προφανώς έβαλε την ομάδα πάνω από τον εαυτό του, όπως όλοι στον φετινό Παναθηναϊκό. Και αυτό εξήγησε μετά το ματς.

«Οχι… Δεν είμαι ακόμα απολύτως έτοιμος, γιατί δεν έκανα προετοιμασία το καλοκαίρι. Και είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για έναν ποδοσφαιριστή. Ο προπονητής μού δίνει λεπτά συμμετοχής κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Βεβαίως αυτό δεν είναι ακόμα ούτε το 50% αυτού που μπορώ να κάνω και θα δώσω σαν παίκτης στα επόμενα παιχνίδια. Είμαι χαρούμενος που ξεκίνησα καλά με την ομάδα και είναι σημαντικό που έβαλα γρήγορα αυτά τα γκολ.

Ελπίζω να συνεχίσω έτσι, γιατί είναι σημαντικό για έναν στράικερ να σκοράρει. Ομως το παιχνίδι μου δεν είναι απλώς να σημειώνω γκολ, πρέπει να βελτιώσω ακόμη περισσότερο τη φυσική κατάστασή μου και να κάνω περισσότερα πράγματα για την ομάδα μέσα στο γήπεδο. Δεν βλέπω ακόμη τον εαυτό μου στο επίπεδο που θα ήθελα να είμαι. Ξέρω πως μπορώ να κάνω πολύ περισσότερα. Θα επιστρέψω καλύτερος μετά τη διακοπή…».

«Πέντε λεπτά ακόμα…»

Η ισοφάριση στο 91′ έμοιαζε με… νίκη για τον Παναθηναϊκό, σε ένα παιχνίδι που φάνταζε χαμένο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο Κίκο Μακέντα, πάντως, θεωρεί πως αν υπήρχαν ακόμα πέντε λεπτά, ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε φτάσει και στη νίκη.

«Στο ποδόσφαιρο χρειάζεσαι κάποιες φορές αυτό το μικρό κλικ για να… ανάψεις την εικόνα σου μέσα στο γήπεδο. Η άποψή μου είναι πως ναι, αν είχαμε 5-10 λεπτά ακόμα θα μπορούσαμε να νικήσουμε. Είμαστε όμως χαρούμενοι που πήραμε έστω τον έναν βαθμό, γιατί ξέρουμε πως δεν παίξαμε καλά και πρέπει να βελτιώσουμε πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της διακοπής για τις εθνικές ομάδες. Για να δουλέψουμε καλύτερα ως ομάδα, επιθετικά κι αμυντικά».