Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ο Νικ Καλάθης έδειξε το τι θα περιμένουμε φέτος από αυτόν ενδεχομένως στην καλύτερη σεζόν της καριέρας του.

Κόντρα στον νεοφώτιστο Ηφαιστο Λήμνου και στην άνετη επικράτηση με 93-65, ο Νικ στα μόλις 21′ 23” που αγωνίστηκε είχε το πρώτο νταμπλ νταμπλ της χρονιάς (11 πόντους, 10 ασίστ) ξεπερνώντας τον Νίκο Μπουντούρη και ανεβαίνοντας στην 7η θέση όλων των εποχών (των παικτών με τις περισσότερες ασίστ στο επαγγελματικό πρωτάθλημα) με 937 ασίστ έναντι 933 του βολιώτη γκαρντ.

Μπορεί το επίτευγμά του να έγινε μπροστά σε άδειο γήπεδο (λόγω τιμωρίας των Πρασίνων), όμως για τον Νικ το παιχνίδι ήταν ξεχωριστό. Καθώς ο παππούς του Βασίλειος Καλάθης όχι μόνο είχε καταγωγή από τη Λήμνο (σε ηλικία 21 ετών μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη), αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 1920 είχε διατελέσει πρόεδρος της Παλλημνιακής Αδελφότητας «Ηφαιστος»!

Να λοιπόν που ο Ηφαιστος Λήμνου βρέθηκε στον δρόμο του εγγονού Καλάθη που είχε συμπαραστάτες τούς Γκιστ (12 π.) και Παππά (11 π.), αλλά κυρίως τον εξαιρετικό Ντεσόν Τόμας (16 π. με 3/4 τρ.), με τον Παναθηναϊκό να έχει 12/22 τρίποντα.

«Στόχος μας είναι ο κόσμος να αγαπήσει αυτή τη νέα ομάδα και την προσπάθεια που γίνεται» είπε από πλευράς φιλοξενουμένων ο τεχνικός του Ηφαίστου (Σμιθ και Εβανς από 18 π.) Σωτήρης Μανωλόπουλος που ένιωθε σαν στο σπίτι του στο ΟΑΚΑ (από τη θητεία του σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ). Στη Ρόδο πέρασε το «Προμηθέας Εξπρές». Η ομάδα του Μάκη Γιατρά είχε 15/30 τρίποντα και επικράτησε άνετα στο δεύτερο μέρος του Κολοσσού (83-68) δείχνοντας και το βάθος του ρόστερ της. Κασελάκης (19 π.) και Τσαϊρέλης (17 π.) έκαναν πάρτι κάτω από τα καλάθια, ενώ για τους γηπεδούχους ο αειθαλής Δημήτρης Μαυροειδής (17 π.) έδειξε ότι θα βοηθήσει σημαντικά.