Το ένα είναι ότι δεν κάνει πίσω από τις αποφάσεις της για τον προϋπολογισμό. Το άλλο, ότι συνεχίζει να επιτίθεται στην Ευρώπη. Και το τρίτο, ότι προσέθεσε ακόμη έναν εχθρό στην ήδη μακρά λίστα των εχθρών της: τα μέσα ενημέρωσης. Κάπως έτσι, η ιταλική κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη. Και απρόβλεπτα μπορεί να είναι και τα αποτελέσματα. Ή, όπως το έθεσε ο Λουίτζι ντι Μάιο στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κοριέρε ντέλα Σέρα», «ξέραμε ότι δημοσιονομικά μας μέτρα δεν θα άρεσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει». Ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει ακόμη ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β» και ότι «δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Σε ποια Ευρώπη; Την απάντηση δίνει ο ίδιος με μια πρόβλεψη: με τις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης, λέει, θα γίνει σεισμός κατά της λιτότητας και οι κανόνες θα αλλάξουν την επόμενη μέρα. Είναι άγνωστο από πού προέρχεται αυτή η αισιοδοξία. Ώς τότε, πάντως, η κυβέρνηση των Ντι Μάιο – Σαλβίνι δεν θα πάψει να επιτίθεται στη σημερινή Ευρώπη. Αυτή που υποτίθεται ότι στηρίζει την ιταλική αντιπολίτευση της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι. Θα επιτίθεται πιθανότατα και στις εφημερίδες που δεν είναι της αρεσκείας του. «Το μιντιακό σύστημα και το ευρωπαϊκό σύστημα έχουν αποφασίσει πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει το συντομότερο δυνατό. Αλλά όσο περισσότερο συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο τόσο περισσότερο μας θωρακίζουν» δήλωσε και πάλι ο Ντι Μάιο σε συγκέντρωση των οπαδών του στην Μπαζιλικάτα. «Πάνω απ’ όλα», είπε ακόμη, «πρέπει να υπερασπιστούμε την Ιταλία».

Σύμφωνα με την ανάλυση Ντι Μάιο, «οι αγορές αγαπούν περισσότερο την Ιταλία απ’ όσο την αγαπά η Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο ίδιος δηλώνει πρόθυμος να μιλήσει με την ΕΕ. «Εάν η ΕΕ θελήσει να μιλήσει μαζί μας, εμείς θα κατασκηνώσουμε στις Βρυξέλλες και θα κάνουμε διάλογο όσο καιρό θελήσουν. Αν είναι προκατειλημμένοι, όμως, δεν υπάρχει ελπίδα. Και εάν πρέπει να επιλέξω ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι προκατειλημμένοι με την Ιταλία και στους ιταλούς πολίτες, θα επιλέγω πάντα τους ιταλούς πολίτες».

«ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ». Στην εξίσωση μπήκαν και οι πρόσφυγες διά στόματος Σαλβίνι. Ο ηγέτης της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκες χθες σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ιταλία μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι είχαν εισέλθει στην ΕΕ περνώντας από το ιταλικό έδαφος. «Δεν θα δεχθούμε πτήσεις τσάρτερ οι οποίες δεν έχουν λάβει άδεια – αν χρειαστεί, θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια, όπως έχουμε κάνει ήδη με τα λιμάνια» απείλησε. «Αν κάποιος στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο σκοπεύει να ξεφορτώσει στην Ιταλία δεκάδες μετανάστες με πτήσεις τσάρτερ που δεν έχουν λάβει σχετική άδεια, πρέπει να ξέρει ότι δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει κανένα διαθέσιμο αεροδρόμιο».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Ντι Μάιο. «Δεν ξέρω ποιος μπορεί να έδωσε άδεια γι’ αυτήν την επιστροφή μεταναστών στην Ιταλία με πτήση τσάρτερ. Για τις λεγόμενες δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων που ζητούσε η Γερμανία δεν έχει υπογραφεί καμία συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΑ ΜΜΕ

Προαναγγέλλει το κλείσιμο εφημερίδων και την απόλυση δημοσιογράφων Ο Λουίτζι ντι Μάιο επικέντρωσε τα πυρά του στην κεντροαριστερή εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» και στο περιοδικό «Λ’ Εσπρέσο» που ανήκει στον ίδιο όμιλο, προβλέποντας ότι θα κλείσουν και ότι οι δημοσιογράφοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Η επίθεση της κυβέρνησης προκάλεσε ένα κύμα αλληλεγγύης προς τη «Ρεπούμπλικα» και το «Εσπρέσο» απ’ όλες τις μεγάλες εφημερίδες της χώρας, όπως η «Κοριέρε ντέλα Σέρα» και η «Στάμπα».