Στους Αμερικανούς Ουίλιαμ Νορντχάους και Πολ Ρόμερ απονεμήθηκε το Νομπέλ Οικονομίας για την εργασία τους πάνω στο πώς η κλιματική αλλαγή και η τεχνολογική καινοτομία επηρεάζουν την οικονομική θεωρία.
Το έργο των δύο καθηγητών – από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ και το Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αντίστοιχα – φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις μεγάλες προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών επεσήμανε ότι το έργο των δύο νομπελιστών συνέβαλε στο να απαντηθούν θεμελιώδη ερωτήματα για το πώς μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη σε μακροχρόνιο ορίζοντα και πώς να αυξηθεί η ευημερία των λαών.
Ο Νορντχάους, που είναι 77 ετών, άρχισε να κάνει έρευνες πάνω σε θέματα περιβάλλοντος από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και από τότε επιχειρεί να καταγράψει και να μετρήσει το οικονομικό κόστος που φέρνει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Τη δεκαετία του 1990 έγινε ο πρώτος επιστήμονας που δημιούργησε μοντέλο το οποίο υπολογίζει τις αλληλεπιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και της οικονομίας. Σε πρόσφατη μελέτη του προειδοποίησε ότι οι χώρες πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να πετύχουν τον στόχο περιορισμού της κλιματικής αλλαγής και κυρίως της αύξησης της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού. Επίσης είχε εκπονήσει μελέτη πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, στην οποία είχε προβλέψει πως το κόστος του πολέμου μπορεί να φτάσει έως τα 2 τρισ. δολάρια.
Ο 62χρονος Ρόμερ κατάφερε να δείξει το πώς οι δυνάμεις της οικονομίας επηρεάζουν την επιθυμία των επιχειρήσεων να παρουσιάζουν νέες ιδέες και καινοτομίες. Με τον τρόπο αυτόν θεωρείται ότι έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία νέου μοντέλου ανάπτυξης που είναι γνωστό και ως ενδογενής θεωρία ανάπτυξης. Το έργο του δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990. Ο Ρόμερ έχει βρεθεί πολλές φορές στις λίστες υποψηφίων για Νομπέλ. Τα τελευταία χρόνια η κριτική που έχει ασκήσει σε άλλα οικονομικά μοντέλα έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών από τους συναδέλφους του, όπως σημειώνει το Bloomberg. Λόγω της καριέρας του ο Ρόμερ έχει εγκαταλείψει στο παρελθόν την ακαδημαϊκή κοινότητα. Εχει διατελέσει μεταξύ άλλων επικεφαλής οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, θέση που άφησε νωρίτερα φέτος παίρνοντας άδεια από το Stern School.
Το Νομπέλ Οικονομίας φτάνει τα 9 εκατ. σουηδικές κορόνες – περίπου 1 εκατ. δολάρια – και άρχισε να απονέμεται το 1968. Δεν ήταν μέρος των πέντε βραβείων Νομπέλ που περιλαμβάνονταν το 1895 στη διαθήκη του σουηδού βιομηχάνου Αλφρεντ Νομπέλ. Τα βραβεία Νομπέλ στην ιατρική, τη φυσική, τη χημεία και το Νομπέλ Ειρήνης απονεμήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Το Νομπέλ στη λογοτεχνία δεν απονεμήθηκε φέτος λόγω σκανδάλου σεξουαλικής επίθεσης στο οποίο φέρεται ότι είχαν εμπλακεί υποψήφιοι.