Το ένα ερώτημα είναι ώς πού θα το τραβήξει ο Ματέο Σαλβίνι. Το άλλο, με ποιον. Μια απάντηση σε αυτό το δεύτερο ερώτημα έδωσε η συνάντησή του με τη Μαρίν Λεπέν: «Εχουμε τις ίδιες απόψεις για την Ευρώπη της γεωργίας, της εργασίας, του αγώνα κατά της μετανάστευσης. Είμαστε εναντίον των εχθρών της Ευρώπης που είναι οι κλεισμένοι στο μπούνκερ των Βρυξελλών Γιούνκερ και Μοσκοβισί». Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας και έγινε από το βήμα συνεδρίου του συνδικάτου UGL με θέμα «Οικονομική ανάπτυξη και κοινωνικές προοπτικές σε μια Ευρώπη των Εθνών». Ειδική προσκεκλημένη του συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα που βρισκόταν ακριβώς απέναντι από την ιστορική έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, ήταν η ηγέτις της γαλλικής Ακροδεξιάς. Που ύψωσε τη δική της σημαία αντίστασης δηλώνοντας πως «με τον Σαλβίνι δεν αγωνιζόμαστε εναντίον της Ευρώπης αλλά εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να σώσουμε την Ευρώπη».

Η συνάντηση στο συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους δύο να παρουσιάσουν το Μέτωπο της Ελευθερίας, τη συμμαχία που συγκροτείται ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου και η οποία, όπως διευκρίνισε ο Σαλβίνι, θα έχει κοινούς υποψηφίους. Ο στόχος; «Η εκπόνηση ενός σχεδίου για την Ευρώπη των επόμενων τριάντα χρόνων». Για τον Σαλβίνι, εξάλλου, οι επερχόμενες ευρωεκλογές σηματοδοτούν «το τέλος της διαδρομής που κάνει η επανάσταση της κοινής λογικής». Ή, όπως το έθεσε η Λεπέν, «η ΕΕ καταπάτησε τις αξίες της αλληλεγγύης, τώρα βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή. Τον Μάιο θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια Ενωση η οποία θα βασίζεται σε αξίες που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση».

επιθεση στην ΕΕ. Ο Σαλβίνι είχε μια απάντηση – ακόμη μία απάντηση – και για το ενδεχόμενο να απορρίψουν οι Βρυξέλλες το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο ή στις έδρες των οίκων αξιολόγησης σκέφτονται να απορρίψουν οτιδήποτε για πολιτικούς και όχι για οικονομικούς λόγους και με μοναδικό σκοπό να μπλοκάρουν την κυβέρνηση της αλλαγής». Και συνέχισε: «Εξήντα εκατομμύρια Ιταλοί είναι έτοιμοι να σταθούν στο πλευρό της χώρας. Οι πολίτες δεν ψηφίζουν με βάση τους τίτλους των εφημερίδων ή τα σπρεντ. Παρακολουθώ με προσοχή την πορεία των αγορών. Αλλά το δικαίωμα στην εργασία και τις συντάξεις προηγείται». Στο θέμα της ανόδου των ιταλικών σπρεντ, ο Σαλβίνι εμφανίστηκε εξίσου μαχητικός: «Πρόκειται για μια σύγκρουση ανάμεσα στην πραγματική και την εικονική οικονομία, ανάμεσα στην πραγματική ζωή και την πραγματικότητα των αγορών. Εάν ήθελα να σκεφτώ άσχημα, θα έλεγα ότι κάποιοι πιέζουν τα σπρεντ για να μην επιστρέψει η Ιταλία που αναπτύσσεται αλλά εκείνη που ξεπουλάει τις επιχειρήσεις της».

Και η συμμαχία με τη Λεπέν; «Εγώ δεν πιστεύω σε μια Ευρώπη χωρίς κανόνες, αλλά σε μια Ευρώπη που επενδύει στην εργασία και στην ευτυχία, σε μια Ευρώπη που δεν είναι σκλάβα τού “μηδέν κόμμα κάτι” και δεν περικόπτει τα κοινωνικά δικαιώματα. Εγώ και η Λεπέν περιμαζεύουμε την κοινωνική κληρονομιά της Αριστεράς που πρόδωσε τις αξίες της, υπερασπιζόμαστε τους μη προνομιούχους που η Αριστερά έχει ξεχάσει».