Το ενδεχόμενο αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου θα έχει καταστροφικές συνέπειες, όπως άνοδος της στάθμης των θαλασσών, εξάπλωση των ερήμων, απώλεια φυσικών οικοτόπων και ειδών, λιώσιμο των πάγων και αύξηση του αριθμού έντονων καταιγίδων, που θα επηρεάσουν δραματικά την υγεία των ανθρώπων, την ποιότητα της ζωής, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Τα προαναφερόμενα συμπεράσματα αναφέρονται στην Ειδική Εκθεση για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, του Διακυβερνητικού Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η Εκθεση εξετάζει τις προοπτικές περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά όρια και υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για άμεση δράση.

Οπως επισημαίνεται, η ολοκληρωτική απώλεια της φύσης θα είναι μεταξύ των μη αναστρέψιμων αυτών συνεπειών που η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει εάν δεν περιοριστούν οι τρέχουσες εκπομπές του θερμοκηπίου, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση που η οικολογική ισορροπία θα έχει διαταραχθεί πλήρως, η προσαρμογή, και γενικότερα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα είναι πλέον πρακτικά αδύνατη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, οι υφιστάμενες δεσμεύσεις, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, δεν είναι αρκετές για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, πολλώ δε μάλλον στον 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως ορίζει η συγκεκριμένη έρευνα. Οσο η μείωση των εκπομπών καθυστερεί τόσο μεγαλύτερες θα είναι, κατά τους επιστήμονες, οι επιπτώσεις, από τις οποίες πολλές μη αναστρέψιμες, και πιο επώδυνα και κοστοβόρα τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν στο μέλλον.

Με έγκριση των 195 κρατών – μελών του IPCC, η προαναφερόμενη Εκθεση αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο σημαντικό έως τώρα επιστημονικό κείμενο για την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF καλεί τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους, να καταρτίσουν πιο φιλόδοξα σχέδια κατά της κλιματικής αλλαγής ώς το 2020 και να ανακοινώσουν τις αναθεωρημένες δεσμεύσεις τους κατά την 24η συνδιάσκεψη της Συμφωνίας – Πλαίσιο κατά της Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Εθνών.

«Η τελευταία Εκθεση του IPCC δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο καθυστέρησης για την ανάληψη δράσεων προστασίας από την κλιματική αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς στην Ελλάδα η μάχη ενάντια στη μεγαλύτερη απειλή του 21ου αιώνα δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα σύνθημα» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς Νίκος Μάντζαρης.

Και συμπληρώνει: «Παρά την πανηγυρική έγκριση της παγκόσμιας Συμφωνίας για το Κλίμα, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με ζήλο τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ενώ προωθεί την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων που καίνε το πιο ρυπογόνο καύσιμο στον πλανήτη, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παρατείνει και τη ζωή υφισταμένων. Η WWF Ελλάς καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τώρα τα σχέδια εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου και να δεσμευτεί για απεξάρτηση από τον λιγνίτη ώς τις αρχές της δεκαετίας του 2030».