Είκοσι τέσσερις ώρες μετά το τέλος του ντέρμπι ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό νομίζω πως, μολονότι νικητής δεν προέκυψε, κερδισμένοι για διαφορετικούς λόγους βγήκαν οι δυο προπονητές. Και ο Μαρίνος Ουζουνίδης, αλλά και ο Πέδρο Μαρτίνς κέρδισαν πόντους. Κυρίως γιατί έγινε κατανοητή σε πολλούς οπαδούς η δυσκολία της δουλειάς τους.

Κατάκοπος

Ο Ουζουνίδης δεν είχε να αντιμετωπίσει σοβαρές μουρμούρες, αλλά για μια μεγάλη μερίδα οπαδών της ΑΕΚ, μέχρι τώρα, ήταν απλά ο τυχερός διάδοχος του Μανόλο Χιμένεθ. Οι προκρίσεις της ΑΕΚ στην Ευρώπη (με τη Σέλτικ και τη Βίντι) αποδόθηκαν στην αμυντική ικανότητα της ομάδας – μια προίκα που ο Ουζουνίδης κληρονόμησε από τον προκάτοχό του. Την Κυριακή στο ντέρμπι φάνηκε πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση της φετινής ΑΕΚ: μόλις η πρωταθλήτρια έπαιξε τέσσερα δύσκολα ματς (με ΠΑΟΚ, Αγιαξ, Μπενφίκα, Ολυμπιακό) οι τρύπες στο ρόστερ της φάνηκαν και ο Ουζουνίδης χρειάστηκε ν’ αρχίσει να ψάχνει λύσεις παίρνοντας ρίσκα τεράστια. Χθες η ΑΕΚ φτάνει στην ισοφάριση, ενώ παίζει στο τέλος 3-5-2 με τον Μπογέ και τον Μαράν να κάνουν ντεμπούτο, τον Σιμόες κατάκοπο, τον Γκάλο μόνο στα δεξιά και τον Μπακασέτα πίσω από τον Λιβάγια και τον Γιακουμάκη. Ο κόσμος κατάλαβε ότι με αυτούς που έχει στα χέρια του ο Ουζουνίδης κάνει ό,τι μπορεί.

Δυσκολία

Η ΑΕΚ έχει όντως απουσίες, όμως ελάχιστες από αυτές είναι αποτέλεσμα ατυχίας. Η περίπτωση του Λόπεζ είναι η εξαίρεση: ο παίκτης έπαθε ρήξη χιαστών στο ματς με τον ΟΦΗ σε μια αληθινά κακιά στιγμή. Οι άλλοι όμως τραυματίες έχουν προβλήματα προβλεπόμενα. Ο Μάριος Οικονόμου πέρυσι είχε παίξει όλα κι όλα έξι ματς (τέσσερα με τη ΣΠΑΛ και δύο με την Μπάρι): μόλις έπαιξε δέκα συνεχόμενα κλάταρε. Ο Μάνταλος προέρχεται από έναν μεγάλο τραυματισμό: είναι αναμενόμενο να του προκύψει κάποιο μυϊκό πρόβλημα. Ο Πόνσε και ο Μπογέ προβλήματα με μυϊκούς τραυματισμούς είχαν και πέρυσι: ειδικά ο δεύτερος έχει να παίξει περισσότερα από 13 ματς σε μια σεζόν τρία χρόνια τώρα. Ο Αλμπάνης, ο Αλεφ και ο Γαλανόπουλος δεν είναι συνηθισμένοι σε τόσο βαρύ ξεκίνημα σεζόν – οι πιο πολλοί τραυματισμοί έχουν εξηγήσεις. Ο Ουζουνίδης ήθελε ενισχύσεις και το έλεγε μέχρι την τελευταία μέρα: πήρε τον Γιαννιώτα όταν έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό με ανακούφιση. Αλλά αν μπορούσε να διαλέξει θα ‘χε πάρει τουλάχιστον τρεις παίκτες ακόμα και θα ‘χε διώξει και μερικούς, που απλά πιάνουν θέση χωρίς να μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά οι αποφάσεις για το ρόστερ δεν είναι δικές του κι αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Πολλούς

Ο Μαρτίνς από την πλευρά του ζει ένα εντελώς διαφορετικού τύπου πρόβλημα: έχει μια ομάδα που πιθανότατα έχει περισσότερους παίκτες από όσους χρειάζεται με αποτέλεσμα στον κόσμο να δημιουργείται η εντύπωση πως κάθε φορά ο Ολυμπιακός θα κέρδιζε, αν είχαν αγωνιστεί κάποιοι άλλοι, που ο προπονητής κακώς δεν διάλεξε. Μετά το ματς στο Μιλάνο ο Μαρτίνς κατηγορήθηκε γιατί δεν έβαλε έναν μέσο, δηλαδή τον Καμαρά, για να κλειδώσει τη νίκη με 0-1. Χθες, κι ενώ πάλι ο Ολυμπιακός προηγείτο, το έκανε: έβαλε τον Τουρέ αντί του τραυματία Φορτούνη. Ομως αυτό δεν απέτρεψε την ομάδα από το να πάει πίσω κι ο Μπακασέτας ισοφάρισε. Είναι δεδομένο ότι ο προπονητής θα έφτανε να απολογηθεί και για αυτό, αν δεν προέκυπτε η τεράστια χαμένη ευκαιρία του Φετφατζίδη στο 94′. Η φάση αυτή, αν έδινε τη νίκη στον Ολυμπιακό, θα ήταν η απόλυτη σφραγίδα του προπονητή. Ο Ποντένσε έτρεξε τον Γκάλο γιατί είχε ενέργεια χάρη στην επιλογή του Μαρτίνς να μην τον ξεκινήσει στο Μιλάνο. Ο Γκερέρο και ο Φετφατζίδης, που στη συνέχεια συνεργάστηκαν, ήταν οι δυο αλλαγές του. Η αποθέωση του κόουτς ήταν έτοιμη, αλλά ο Φετφατζίδης αστόχησε και η νίκη χάθηκε. Αλλά όλοι όσοι έχουν λίγο μυαλό κατάλαβαν ότι ο προπονητής έκανε σωστά το κομμάτι του: αν οι παίκτες κάνουν λάθη δεν φταίει αυτός.

Αποτέλεσμα

Τα τελευταία χρόνια σχεδόν κάθε ματς ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ έχει ως αποτέλεσμα ένας προπονητής να χάνει τη δουλειά του. Ο Τραϊανός Δέλλας τελείωσε την καριέρα του στην ΑΕΚ έπειτα από μια τεσσάρα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ο Τιμούρ Κετσπάγια, έναν χρόνο αργότερα, έφυγε κι αυτός έπειτα από μια ήττα από τον Ολυμπιακό με 3-0. Το γυαλί ανάμεσα στον Μάρκο Σίλβα και τη διοίκηση του Ολυμπιακού ράγισε μετά την ήττα των Ερυθρολεύκων από την ΑΕΚ σε εκείνη την παρωδία τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο Τάκης Λεμονής έναν χρόνο αργότερα πλήρωσε τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από την Ενωση και δεν παρέμεινε στον πάγκο παρότι είχε συμβολή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Χάσι απολύθηκε μετά την ήττα από την ΑΕΚ με 3-2 πέρυσι στο ΟΑΚΑ. Οτι ο Μαρτίνς και ο Ουζουνίδης βγήκαν από αυτή τη δοκιμασία με κερδισμένους πόντους είναι καλό σημάδι και για τους δύο.

Μέτρια

Τι άλλο είδαμε στο ΟΑΚΑ; Την πρώτη μέτρια διαιτησία ενός ξένου διαιτητή: ο Δανός Κριστόφερσον επέτρεψε το σκληρό παιγνίδι, δεν έβγαλε κάρτες (παρότι ήρθε με τη φήμη του αυστηρού) και έπαιξε λίγο έδρα. Η αποκάλυψη ότι παρατηρητής του ήταν ο Σταύρος Τριτσώνης πριν από είκοσι μέρες στο ματς Βίντι – ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ δημιουργεί μια κάποια καχυποψία: ο αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα πρέπει να είναι προσεκτικότερος στις επιλογές του.

Αλλά κι ο Ολυμπιακός δεν έχει νόημα να διαμαρτύρεται: αν δεν υπήρχε ξένος διαιτητής πολύ αμφιβάλλω αν θα είχε καλύτερη αντιμετώπιση – θυμίζω ότι στο ΟΑΚΑ πρώτη φορά έπειτα από χρόνια τελείωσε ματς με 11 παίκτες. Αν δεν είχε έρθει ξένος και ήταν διαιτητής ο Παπαπέτρου ή ο Σιδηρόπουλος ή ο Κομίνης, οι πιθανότητες να κάνει αποτέλεσμα θα ήταν όσες ακριβώς είχε και πέρυσι με παρόντες αυτούς τους διαιτητές. Θυμίζω ότι μαζί τους δεν κέρδισε ματς.

Καλύτερος

Με όσα λάθη και να έκανε ο Δανός ήταν μάλλον καλύτερος από τους υπόλοιπους διαιτητές της αγωνιστικής. Ο Σκουλάς στην Τρίπολη άφησε τον Ινσούα να τσακίσει τον Καλτσά χαμογελώντας. Ο Τάσης και οι βοηθοί του στην Τούμπα τα είχαν χαμένα. Ο Κομίνης, εμφανώς ταραγμένος, μετά την περσινή εμπλοκή του σε ένα ματς που έκρινε ένα πρωτάθλημα, σφύριζε στη Νέα Σμύρνη σαν έτοιμος να λιποθυμήσει: δεν έδωσε ένα πέναλτι στον Αρη, αλλά παράπονα πολλά και δικαιολογημένα έχει και ο Πανιώνιος. Ο Ευαγγέλου επίσης αρνήθηκε ένα πέναλτι στη Λαμία στο ματς με τον ΟΦΗ και ο Κοτσάνης στο Περιστέρι νόμιζες ότι θα πανηγυρίσει το γκολ του Κουλούρη. Τρέμω στην ιδέα ότι κάποτε κάποιος από αυτούς θα διευθύνει ελληνικό ντέρμπι…