Φως στις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων για το Προσφυγικό -Μεταναστευτικό στην Ελλάδα επιχειρεί να ρίξει και η ελληνική Δικαιοσύνη, την ώρα που αντίστοιχη έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την OLAF, υπηρεσία που είναι γνωστή ως το «ευρωπαϊκό ΣΔΟΕ».

Οι προβολείς της έρευνας στη χώρα μας άναψαν μετά τη χθεσινή παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία με αφορμή δημοσιεύματα έδωσε παραγγελία στην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Μαριάννα Ψαρουδάκη να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των επίμαχων καταγγελιών, καθώς και η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων από συγκεκριμένα πρόσωπα.

Η εντολή της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού συμπίπτει με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την OLAF, όπως προκύπτει και από επίσημη απάντηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προς «ΤΑ ΝΕΑ».

«Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από αξιολόγηση πληροφοριών που υπεβλήθησαν στην OLAAF από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών το 2017» ανέφερε σε σχετική απάντηση η OLAF, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει περαιτέρω πληροφορίες λόγω της μυστικότητας της διεξαγόμενης έρευνας.

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ. Η εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης δόθηκε ύστερα από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και το περιεχόμενο της συνέντευξης του τέως διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρέα Ηλιόπουλου.

Σύμφωνα με όσα έχει δημόσια διατυπώσει ο αντιστράτηγος ε.α. που διαχειρίστηκε τις προσφυγικές ροές, υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων από κοινοτικούς πόρους.

Ο Ανδρέας Ηλιόπουλος μάλιστα, ο οποίος θα είναι και από τα βασικά πρόσωπα στον κατάλογο των μαρτύρων που θα καλέσει προς εξέταση η οικονομική εισαγγελέας, είχε ουσιαστικά ζητήσει την παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής για τη διενέργεια έρευνας ώστε να μη μείνει καμία σκιά πάνω στην υπόθεση αυτή, το κουβάρι της οποίας μόλις άρχισε να ξετυλίγει η Δικαιοσύνη στη χώρα μας. «Εχει χαθεί ο έλεγχος και είναι ώρα να παρέμβουν εισαγγελείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ηλιόπουλος.