Ποιος είπε ότι όλη η Ευρωλίγκα μετακομίζει στο ΝΒΑ (ή στην Κίνα);

Σαφώς η άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους σταρ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όπως έγινε αυτό το καλοκαίρι με τον παίκτη-φαινόμενο (και πρωταθλητή Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης) Λούκα Ντόντσιτς, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που μένουν πιστοί στην Ευρωλίγκα και στις ομάδες τους με το… αζημίωτο βέβαια.

Οι περισσότεροι είναι παίκτες που δοκίμασαν αλλά αν και πολλοί από αυτούς στάθηκαν μια χαρά στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ προτίμησαν την επιστροφή στα πάτρια εδάφη.

Ηγεμονικά συμβόλαια

Μάλιστα στην κορυφή της λίστας θα βρούμε τα κορυφαία μπασκετικά συμβόλαια (σε αποδοχές) της Ευρωλίγκας, όπως για παράδειγμα του Νικ Καλάθη που έχοντας προϋπηρεσία δύο ετών (και με σημαντικό δείγμα 129 αγώνων με τους Μέμφις Γκρίζλις) επέλεξε να ανανεώσει τη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό για άλλα τρία χρόνια με ένα ηγεμονικό συμβόλαιο που θα του αποφέρει πάνω από 2,5 εκατ. δολάρια τον χρόνο!

Ο Αλεξέι Σβεντ θα μπορούσε να επιστρέψει στο ΝΒΑ, απ’ όπου είχε περάσει με επιτυχία φορώντας τις φανέλες των Νιου Γιορκ Νικς (κυρίως), Ρόκετς, Σίξερς και Τίμπεργουλβς και σε 182 παιχνίδια είχε συνολικά 7,4 πόντους μέσο όρο.  Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κατάφερε να τον πείσει να παραμείνει ο ηγέτης της Χίμκι και ένας εκ των κορυφαίων παικτών της Ευρωλίγκας, με τη διοίκηση της ομάδας φυσικά να βάζει και αυτή το χεράκι της προσφέροντάς του το υψηλότερο συμβόλαιο στη διοργάνωση (με ετήσιες απολαβές που αγγίζουν τα 4.000.000 δολάρια!). Η γειτονική ΤΣΣΚΑ Μόσχας θέλει πάση θυσία να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης και φυσικά ο Δημήτρης Ιτούδης δεν μπορεί να μην τρίβει τα χέρια του με δύο σουπερστάρ στην ομάδα του που είχαν περάσει από το ΝΒΑ και θα μπορούσαν άνετα να παίζουν και τώρα.

Ο Γάλλος Νάντο Ντε Κολό με αποδοχές κοντά στα 2.800.000 δολάρια έχει το δεύτερο ακριβότερο συμβόλαιο μετά τον Σβεντ, αλλά μιλάμε για έναν παίκτη που έπαιξε σε Σαν Αντόνιο Σπερς και Τορόντο Ράπτορς.

Αντίστοιχα ο Ισπανός Σέρχιο Ροντρίγκεθ, που κινείται στα επίπεδα του Καλάθη (κάτι παραπάνω από 2.500.000 δολάρια τον χρόνο), είχε μεγάλη και επιτυχημένη θητεία στο ΝΒΑ (353 αγώνες) με τους Σίξερς, τους Μπλέιζερς, τους Κινγκς και τους Νικς πριν αποφασίσει να γυρίσει στην αγαπημένη του Ευρωλίγκα, την οποία φυσικά θέλει να κατακτήσει με την ομάδα της Μόσχας.

Ο Σέρβος Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και ο Αμερικανός Εκπε Ούντο ήταν οι βασικοί πυλώνες (μαζί με τον Κώστα Σλούκα) στην κατάκτηση της πρώτης Ευρωλίγκας στην ιστορία της Φενέρμπαχτσε το 2017 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στον τελικό της Πόλης. Αμφότεροι πήραν τον δρόμο για το ΝΒΑ, αλλά ένας άλλος συμπαίκτης τους, ο Γιαν Βέσελι, έκανε το αντίθετο δρομολόγιο μένοντας πιστός στη Φενέρ (παίρνει περί τα 2.500.000 δολάρια τον χρόνο) μετά την τριετή θητεία του (2011-2014) σε Ουίζαρντ και Νάγκετς.

Σίνγκλετον, Τζέιμς

Δύο πρώην Πράσινοι, ο Κρις Σίνγκλετον και ο Μάικ Τζέιμς, βρήκαν υψηλά συμβόλαια σε Μπαρτσελόνα (1,9 εκατ. δολάρια) και Αρμάνι (1.8 εκατ. δολάρια) αντίστοιχα και με τους δύο να έχουν σημαντικές εμπειρίες από το ΝΒΑ. Ο Τζέιμς μάλιστα (είχε παίξει σε υψηλό επίπεδο σε Φοίνιξ Σανς και Νέα Ορλεάνη) προσπάθησε να επιστρέψει αλλά ο Τζόρτζιο Αρμάνι του πρόσφερε ένα από τα ακριβότερα συμβόλαια στην Ευρωλίγκα και είπε το «ναι». Αλλωστε, όπως είχε γράψει στο Twitter το καλοκαίρι, «Νο discounts on my services», θέλοντας να δείξει ότι όποιος τον ήθελε στην Ευρώπη θα έπρεπε και να τον πληρώσει ανάλογα.

Ομως υπάρχουν και πολλοί άλλοι αξιόλογοι παίκτες, όπως ο Σέιν Λάρκιν της Εφές, ο Τζίτζι Ντατόμε της Φενέρ, ο Μαρσελίνιο Χουέρτας και ο Τόρνικε Σενγκέλια της Μπασκόνια, ο Αντονι Ράντολφ και ο Ρούντι Φερνάντεθ της Ρεάλ Μαδρίτης, μεταξύ άλλων, που μένουν πιστοί στην Ευρωλίγκα.