Το τζάμπολ στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Γηραιάς Ηπείρου την Πέμπτη (πρώτο παιχνίδι της χρονιάς αυτό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την Μπαρτσελόνα στη Μόσχα) αφήνει τις καλύτερες υποσχέσεις στους φίλους του μπάσκετ που ύστερα από σχεδόν τρίμηνη στέρηση (144 μέρες για την ακρίβεια) παίρνουν τη δική τους θέση στο παρκέ, αλλά και στους τηλεοπτικούς δέκτες. Πρόκειται ίσως – με βάση τα πρώτα στοιχεία – για την πιο δυνατή και συναρπαστική ενιαία Ευρωλίγκα όλων των εποχών και αυτό διότι υπάρχει ένα γκρουπ τουλάχιστον 10-11 ομάδων που αναμένεται να διεκδικήσουν μέχρι το φινάλε την είσοδό τους στην προνομιούχο οκτάδα των πλέι οφ.

Η… αγία τριάδα

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης παρά την αποχώρηση του παιδιού – θαύματος (Λούκα Ντόντσιτς) για το ΝΒΑ παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για να φτάσει εκ νέου στην κατάκτηση του τίτλου.  Αλλωστε κράτησε τον ίδιο κορμό (πλην Ντόντσιτς) με μόνες προσθήκες τους Κλέμεν Πρέπελιτς και Γκάμπριελ Ντεκ. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη που θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να την οδηγήσει στη γη της επαγγελίας. Ο βασικός κορμός παρέμεινε ο ίδιος (Χριάπα, Φριτζόν και Βέστερμαν αποχώρησαν από τους πιο γνωστούς) ενώ ενίσχυσε σημαντικά τη ρακέτα της με τον Αμερικανό Τζόελ Μπολομπόι (γεννημένος στην Ουκρανία από κονγκολέζο πατέρα) που είναι έτοιμος να πάρει τη ρωσική υπηκοότητα ενώ πήρε και τον Ντάνιελ Χάκετ από την Μπάμπεργκ στις μεταγραφές που ξεχώρισαν.

Την τριάδα των μεγάλων φαβορί φυσικά συμπληρώνει η Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, φιναλίστ πέρυσι στο Βελιγράδι, που ναι μεν έχασε τον Μπραντ Ουαναμέικερ που έφυγε για το ΝΒΑ και τους Σέλτικς, αλλά από την άλλη άκρη του Ατλαντικού πήρε τον Τζέφρι Λόβερν από τους Σπερς και τον καναδό πόιντ γκαρντ Τάιλερ Ενις, πρώην συμπαίκτη του Γιάννη Αντετοκούνμπο στα Ελάφια και την τελευταία διετία παίκτη των Λέικερς.

Οι Αιώνιοι και οι άλλοι

Μετά την… αγία τριάδα, βρίσκεται ένα γκρουπ 7-9 ομάδων, μεταξύ των οποίων και οι δύο δικές μας, που ονειρεύονται όχι απλώς να μπουν στα πλέι οφ, αλλά και – γιατί όχι – να φτάσουν ώς το φάιναλ φορ της Βιτόρια.

Ο Παναθηναϊκός κράτησε τον ηγέτη του (Καλάθης), πήρε έναν δεινό σκόρερ (Λάνγκφορντ) και ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τον ελληνικό κορμό με την απόκτηση του Ιωάννη Παπαπέτρου. Γενικότερα ενισχύθηκε η ομάδα που θέλει να επιστρέψει ύστερα από μία εξαετία και πάλι στο κορυφαίο ραντεβού.

Ο Ολυμπιακός επένδυσε σε προπονητή και με οδηγό τον Ντέιβιντ Μπλατ θα επιδιώξει την πρόκριση στη Βιτόρια. Στο ίδιο γκρουπ ουσιαστικά μπαίνουν η έκπληξη της περυσινής σεζόν Ζαλκγίρις Κάουνας που θέλει να επαναλάβει ανάλογη πορεία και – γιατί όχι – να φτάσει και ένα βήμα ψηλότερα από την τρίτη θέση που κατέκτησε πέρυσι.

Εκεί – υπό προϋποθέσεις – στοχεύει τόσο η διοργανώτρια ομάδα της Μπασκόνια (έχασε μεταξύ άλλων τους Μπομπουά και Τίμα που πήγε στον Ολυμπιακό) όσο και η Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα που κράτησε τον Σβεντ, πήρε τον Κέισι Πράδερ από τον Προμηθέα αλλά έχει να ξεπεράσει και το σοκ από τον χαμό του Τάιλερ Χάνεϊκατ που επηρέασε όλο τον οργανισμό της ομάδας και φυσικά τον έλληνα τεχνικό.

Μπάρτσα

Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο και θέλει να επανέλθει στα φάιναλ φορ για πρώτη φορά στη μετά Πασκουάλ εποχή. Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς έμεινε στον πάγκο και η ομάδα μεταξύ άλλων έκανε δύο πολύ μεγάλες μεταγραφές, αυτή του Κρίς Σίνγκλεντον από τον Παναθηναϊκό και του Κέβιν Πάνγκος από τη Ζαλγκίρις.

Η φιλόδοξη εφέτος Μακάμπι – που μάλιστα φιλοξενεί μεθαύριο στην πρεμιέρα τον Παναθηναϊκό έχει βλέψεις μίνιμουμ για τα πλέι οφ έχοντας ενισχυθεί σημαντικά (Ουιλμπέκιν και Μπλακ οι πιο ουσιαστικές της μεταγραφές) όπως και οι εξίσου ενισχυμένες Εφές Αναντολού και Αρμάνι Μιλάνο.

Τρία νέα μέλη στην ενιαία Ευρωλίγκα είναι η Μπούντουτσνοστ από τη Σερβία, η Μπάγερν Μονάχου που αντικατέστησε τη μόνιμη εκπρόσωπο της Γερμανίας (Μπάμπεργκ) και η ισπανική έκπληξη της Γκραν Κανάρια. Θα είναι τρομερή έκπληξη αν κάποια από αυτές ή η τουρκική Νταρουσάφακα μπει στα πλέι οφ.