Στο ΟΑΚΑ έκλεισε ο «δεύτερος» κύκλος της φετινής σεζόν για τους Ερυθρόλευκους και λες και σε αυτή την τελευταία δοκιμασία κόντρα στην ΑΕΚ, πριν από την είσοδο στα πιτς, χώρεσαν με κάποιον μαγικό τρόπο όλα τα χαρακτηριστικά «μαζί» που άφησαν το σημάδι τους σε τούτη τη σύντομη πορεία. Από την προηγούμενη εθνική διακοπή ώς αυτή που μόλις ξεκίνησε.

Οχι, αν το καλοσκεφτεί κανείς είναι έτσι ακριβώς. Ο,τι συνέβαινε από τις 16 Σεπτεμβρίου (Ολυμπιακός – Αστέρας 2-1) και για τρεις εβδομάδες σε όλες τις εκδοχές του, όλα μαζί χώρεσαν σε «ένα πακέτο» σε αυτό το αντάμωμα της κλασικής αντιπαράθεσης με την πρωταθλήτρια το βράδυ της Κυριακής. Η τακτική κυριαρχία ως επιβεβαίωση της δουλειάς ενός προπονητή που αν μη τι άλλο ξέρει να «διαβάζει» καλά τις ανάγκες.

Το μόνιμο παιχνίδι της τύχης που παραφυλά ώς το φινάλε, δημιουργώντας ήρωες και τραγικά πρόσωπα. Και πάνω από όλα: αυτή η εκνευριστική αίσθηση του ανικανοποίητου. Η προβληματική μετάφραση της εικόνας σε αποτέλεσμα και βαθμούς.

Και μιας και είναι ευκαιρία για ένα σύντομο ταμείο: δύο νίκες για τον Ολυμπιακό στις καθυστερήσεις (Αστέρας, Πανιώνιος), αλλά και ένας βαθμός στα ματς με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ όχι γιατί οι Πειραιώτες δεν άξιζαν και τους «έξι» αλλά γιατί στιγμές αποφάσισαν το αντίθετο. Αντίστοιχο και το μονοπάτι της Ευρώπης κόντρα σε Μπέτις και Μίλαν. Και εκεί ένας βαθμός στον όμιλο, αν και επί της ουσίας το επίπεδο ποδοσφαίρου και ο ανταγωνισμός που έθεσαν οι Ερυθρόλευκοι ήταν για πολύ περισσότερα.

Στο διάστημα αυτό ο Νάτχο (Αστέρας) και ο Χασάν (Πανιώνιος) έγιναν «ήρωες» της μιας βραδιάς. Αντίστοιχα ο Τσιμίκας (αποβλήθηκε με την Μπέτις στο σημείο που ο Ολυμπιακός πίεζε για το γκολ της νίκης), ο Βούκοβιτς με τον Γιαννιώτη (πρωταγωνιστές στο αυτογκόλ της ήττας από τον ΠΑΟΚ), ο Σισέ (καταπληκτικός για εβδομήντα λεπτά στο Μιλάνο αλλά και μέσα στα γκολ των Ιταλών στο δεκάλεπτο μπλακάουτ που άλλαξε το αποτέλεσμα), κουβάλησαν τη… στάμπα του μοιραίου στα ματς που οι Ερυθρόλευκοι δεν πήραν εκείνο που άξιζαν.

Ματ στην τακτική

Τι προέκυψε λοιπόν την Κυριακή: το «τακτικό» ματ του Μαρτίνς στον Ουζουνίδη που μπλόκαρε την ΑΕΚ ολοκληρωτικά μετά τον ενθουσιασμό της αφετηρίας. Επειτα από το 20′ – 25′ οι Πειραιώτες είχαν το παιχνίδι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους δίνοντας την αίσθηση πως το ελέγχουν ολοκληρωτικά. Με τον Λιβάγια στις «δαγκάνες» του Μεριά. Τον Ποντένσε να ξεκινά από δεξιά απαγορεύοντας στον Χουλτ να πάρει ρίσκα ανεβαίνοντας. Με τον Φορτούνη να μπαίνει σταδιακά στο ματς και να αναγκάζει τους αντιπάλους του σε ένα ανελέητο κυνηγητό που το ένα λάθος θα το πλήρωναν ακριβά. Η τύχη όμως τους γύρισε την πλάτη. Η εικόνα του Γιάννη Φετφατζίδη και η απώλεια του… άχαστου στο 94′ τα λέει όλα. Και κάπως έτσι, βρέθηκε η ΑΕΚ να πανηγυρίζει τον εντός έδρας βαθμό και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο σχεδόν σοκαρισμένοι από το πώς χάθηκε αυτό το τρίποντο.

«Εξυγιαντική» διαιτησία

Ποιος ήταν ο νεωτερισμός της Κυριακής, σε σχέση με τα προηγούμενα; Η πρώτη… εξυγιαντική διαιτησία της σεζόν και μάλιστα από ρέφερι που ήρθε από μακριά για να «εγγυηθεί» το αυτονόητο των ίσων αποστάσεων. Τα είπαμε αναλυτικά χθες, για όσα έγιναν από το 0-1 και πέρα με τις διαδοχικές υποδείξεις του Δανού που μετέτρεψαν το ματς σε μια «παρτίδα» για στημένες μπάλες γύρω από την ερυθρόλευκη περιοχή. Προσθέστε και την άριστη οπτική του γωνία στη φάση του 70′ όταν ο Μπακασέτας τραβά από τη φανέλα και γκρεμίζει τον Χασάν μπροστά από την εστία του Μπάρκα και τα συμπεράσματα δικά σας! Πέναλτι για το 0-2 που έμεινε βιντεάκι στο youtube. Να είναι καλά οι διεθνείς συνομοσπονδίες ποδοσφαίρου που πήραν πάνω τους το θέμα της διαιτησίας. Που απομάκρυναν τόσο τον Τριτσώνη από την ΚΕΔ σε σημείο που να έρχεται για το ματς ΑΕΚ – Ολυμπιακός στην Ελλάδα, ο ρέφερι που βαθμολόγησε ο ίδιος ως διεθνής παρατηρητής (!) στο ματς Βίντι – ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τέλος πάντων. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν αλλάζει. Οι Ερυθρόλευκοι πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι βρίσκονται στο σημάδι μιας… εποχής.

Πίσω στα ερυθρόλευκα αποδυτήρια στο ΟΑΚΑ: ο Πέδρο Μαρτίνς δεν θέλησε να πει πολλά στους ποδοσφαιριστές του καταλαβαίνοντας πως όλοι διακατέχονται ακριβώς από το ίδιο συναίσθημα. «Στις Εθνικές θέλω να προσέχετε. Θέλω να γυρίσετε καλά, όχι όπως την προηγούμενη φορά, που πολλοί δεν επιστρέψατε σε καλή κατάσταση. Ησασταν πολύ κουρασμένοι και εκτός ρυθμού. Πρέπει να τρώτε καλά, να προσέχετε τη ζωή σας και να ακολουθείτε το πρόγραμμα που σας έχουμε δώσει». Νωρίτερα ο Πορτογάλος είχε αφήσει τον πάγκο του για να πάει προς τον Γιάννη Φετφατζίδη, που έμοιαζε να μην έχει κουράγιο να βγει από τον αγωνιστικό χώρο έπειτα από τη σοκαριστική χαμένη ευκαιρία στον επίλογο. Τον πλησίασε, τον αγκάλιασε. Μαζί του και ο Κριστιάν Καρεμπέ, αλλά και ο Κούτρης με τον Σισέ. Ολοι πάνω σε εκείνον που η μοίρα διάλεξε για… εκλεκτό της. Και η οποία, λίγες ώρες αργότερα του επεφύλασε μία ευχάριστη έκπληξη: την κλίση του στην εθνική ομάδα από τον Σκίμπε. Κάτι που σίγουρα θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει γρηγορότερα τη στενοχώρια για το «πάρε βάλε» που… δεν έβαλε.