Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐρ Μπολσονάρο, που κέρδισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας, δήλωσε χθες ότι θα συνεχίσει τη σκληρή ρητορική του ενόψει του δεύτερου γύρου στις 28 Οκτωβρίου. Ο Μπολσονάρο, πρώην αξιωματικός του στρατού, συγκέντρωσε ποσοστό 46% έναντι 29% που συγκέντρωσε ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος Φερνάντο Χαντάντ. Και αυτό δείχνει μια μεγάλη μεταστροφή προς τα δεξιά στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο 63χρονος ακροδεξιός πολιτικός έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τη χούντα, τάσσεται υπέρ των βασανιστηρίων, έχει επανειλημμένα κάνει σοβινιστικές δηλώσεις εναντίον των γυναικών και σκληρές δηλώσεις εναντίον των ομοφυλοφίλων. Κάποιοι από τους υποστηρικτές του τού ζητούν να υιοθετήσει πιο μετριοπαθή γλώσσα για να εξασφαλίσει τη νίκη στον δεύτερο γύρο, όμως εκείνος επιμένει ότι το μήνυμά του θα είναι σκληρό για την εγκληματικότητα και τη διαφθορά καθώς είδε ότι είχε απήχηση στους ψηφοφόρους. Πλέον, πολλοί στη Βραζιλία, την πέμπτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, έχουν απογοητευθεί από τα παραδοσιακά κόμματα και κυρίως από το Εργατικό Κόμμα που ήταν επί χρόνια στην εξουσία και ενεπλάκη σε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο οδήγησε τον επί χρόνια πρόεδρο της χώρας Λούλα ντα Σίλβα στη φυλακή.

«Δεν πρόκειται να το γυρίσω σε “Ειρήνη και Αγάπη” που θα πρόδιδαν αυτό που είμαι», δήλωσε ο Μπολσονάρο σε ραδιοφωνική συνέντευξή του. «Θα συνεχίσω να είμαι αυτός που είμαι και να λέω αυτά που έλεγα». Τα σχόλια αυτά αποτελούν μια έμμεση σπόντα για τον Λούλα, ο οποίος άφησε στην άκρη την πύρινη αριστερή ρητορική του για να κερδίσει την προεδρία το 2002, αποκαλώντας τον εαυτό του «υποψήφιο της Ειρήνης και της Αγάπης».

Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι υπόλοιποι υποψήφιοι και κυρίως οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να συνταχθούν πίσω από τον Χαντάντ, καθώς ο Μπολσονάρο χρειάζεται σχετικά λίγες ψήφους για να κερδίσει. Για παράδειγμα, ο Χίρο Γκόμες, ένας υποψήφιος που αποσχίσθηκε από το Λαϊκό Κόμμα και συγκέντρωσε 12% στον πρώτο γύρο, αρνήθηκε να υποστηρίξει ευθέως τον Χαντάντ προτρέποντας τους ψηφοφόρους του να τον ψηφίσουν και δήλωσε απλώς ότι «θα παλέψω για να υπερασπιστώ τη δημοκρατία».

Πάντως ο Μπολσονάρο, ακόμα κι αν εκλεγεί, θα χρειασθεί ισχυρές συμμαχίες μέσα στο Κογκρέσο, το οποίο μετά τις εκλογές είναι ακόμα πολυδιασπασμένο. Τριάντα κόμματα αντιπροσωπεύονται πλέον σε αυτό, σε σύγκριση με 25 στο προηγούμενο Κογκρέσο.