Η αγορά ακινήτων, τα καζίνα αλλά και τα κερδισμένα δελτία Τζόκερ και Λόττο αποτελούν τα μεγαλύτερα «πλυντήρια» για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με τους δικηγόρους, τους λογιστές, τους συμβολαιογράφους και τους μεσίτες να βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για εμπλοκή σε υποθέσεις ξεπλύματος στην Ελλάδα. Ακολουθούν οι ενεχυροδανειστές, οι μεσίτες ακινήτων και ο ηλεκτρονικός τζόγος.

Για παράδειγμα, η νομιμοποίηση των εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών πραγματοποιείται κυρίως μέσω νομότυπων επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας, της αγοράς ακινήτων ή αγαθών μεγάλης αξίας, της χρήσης κερδισμένων δελτίων στοιχηματισμού και της μεταφοράς χρηματικών ποσών σε υπεράκτιες εταιρείες.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ειδική έκθεση εκτίμησης κινδύνου ξεπλύματος μαύρου χρήματος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την έκθεση, το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλό συγκριτικά με τις λοιπές αναπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ. Μάλιστα η παραοικονομία στην Ελλάδα εκτιμάται σε λίγο περισσότερο από το 20% του εθνικού εισοδήματος, δηλαδή περισσότερα από 36 δισ. ευρώ. Πιο ευάλωτοι στον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος είναι:

n Οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι και οι μεσίτες ακινήτων που μεσολαβούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

n Οι έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας και οι ενεχυροδανειστές.