Πωλήθηκε ο Παναθηναϊκός; Ζούμε πλέον την εποχή του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ; Θα βάλει το PAN Asia Investment Group του Ταϊλανδού εκατομμύρια στην ΠΑΕ; Συνιστώ ψυχραιμία. Η χθεσινή ανακοίνωση του Γιάννη Αλαφούζου για επίτευξη συμφωνίας με τον Ταϊλανδό είναι απλά ένα πρώτο βήμα από τα πολλά και σημαντικότερα που πρέπει να ακολουθήσουν. Από όσα κυκλοφόρησαν χθες, απλώς άλλαξαν οι όροι της εισόδου του Ταϊλανδού, που είχαν ανακοινωθεί τον Μάιο. Επί της ουσίας, αν δηλαδή δεν μπουν χρήματα, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Ραντεβού

Θυμίζω ότι συμφωνία είχαμε και τον περασμένο Μάιο. Τότε, έπειτα από ένα ραντεβού των δυο ανδρών, είχε διαρρεύσει ότι ο ταϊλανδός επιχειρηματίας δεσμεύτηκε να καταβάλει 27 εκατ. ευρώ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου με καταληκτική μάλιστα ημερομηνία την τελευταία μέρα του Ιουνίου. Κάποιες καθυστερήσεις που προέκυψαν στη συνέχεια ήταν λογικές (ο ΠΑΟ έπρεπε να τροποποιήσει το καταστατικό του για να μπορέσει να γίνει κάποιος αλλοδαπός ιδιοκτήτης μετοχών του…), αλλά όπως και να ‘χει το πράγμα χρήματα στην ΠΑΕ δεν μπήκαν ποτέ. Τώρα υπάρχει μια νέα συμφωνία, με βάση την οποία τα χρήματα θα μπουν σταδιακά και αρχικά δεν θα είναι περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, γεγονός που, όταν συμβεί, θα επιτρέψει στον Πιεμπονγκσάντ να αποκτήσει το 50% των μετοχών του Αλαφούζου. Το πότε αυτό θα συμβεί δεν διευκρινίζεται και ο μεγαλομέτοχος απλά αναλαμβάνει τη δέσμευση στο μεταξύ να συνεχίσει να πληρώνει χρέη που δημιουργήθηκαν επί των ημερών του. Στο μεταξύ ο Ταϊλανδός θα τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους στο ΔΣ και θα πρέπει να πάρει και άδεια απόκτησης μετοχών από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλά αυτά είναι τα εύκολα. Το δύσκολο είναι να αρχίσει να βάζει χρήματα και μέχρι αυτό να συμβεί, όλοι θα παρακολουθούν την ιστορία αυτή με αμφιβολίες.

Μπαλάκι

Πάντως την όλη ιστορία μπορούμε να τη δούμε και κάπως διαφορετικά: είναι σαν ο Αλαφούζος να πετάει το μπαλάκι σε όποιον θέλει να μπει στην ομάδα. Με τη χθεσινή ανακοίνωση είναι σαν να λέει ότι όποιος την ΠΑΕ τη θέλει ας εμφανιστεί. Αλλιώς κάποια στιγμή θα έχει να κάνει με τον Παϊρότζ και όποιον κρύβεται πίσω του. Ως στρατηγική κίνηση δεν είναι κακή. Και σίγουρα θα προκαλέσει κάποιες εξελίξεις.

Δηλώσεις

Εξελίξεις θα προκαλούσαν σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα και οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΑΕΛ Αλέξη Κούγια, που έπειτα από όσα είδαν τα μάτια του στο ματς της ομάδας του με την Ξάνθη δήλωσε ότι θα μηνύσει τον διαιτητή του παιχνιδιού Γιώργο Λάμπρου για όσα έκανε. Δυο πράγματα από τα πολλά που είπε ο γνωστός ποινικολόγος έχουν πάντως ενδιαφέρον μεγαλύτερο από μηνύσεις. Το πρώτο είναι ο ισχυρισμός του ότι το παιχνίδι στήθηκε για το στοίχημα και το δεύτερο ότι του τηλεφώνησε μετά το ματς παράγοντας που φέρεται ότι σχετίζεται με την ΑΕΚ, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, για να του πει ότι την Ξάνθη την αγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης!

Radar

Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρώτη δήλωση έχω μεγάλη περιέργεια να δω αν θα ‘ρθει για το συγκεκριμένο ματς κάποιος από τους περίφημους φακέλους της Radar. Η εταιρεία, που ενημερώνει την ΕΠΟ για υπερβολικό στοιχηματισμό σε συγκεκριμένα ματς, έχει καιρό να μας στείλει κάτι και η γενικότερη πρακτική της κάνει πολλούς να ισχυρίζονται πως «από τότε που άρχισε να πληρώνεται από την ΕΠΟ, σταμάτησε και να ενοχλεί». Αν αύριο έρθει κάποιος φάκελος για το συγκεκριμένο ματς, είμαι περίεργος αν θα καταλήξει κι αυτός στο αρχείο του αρμόδιου εισαγγελέα, που μάλλον έχει ολόκληρη συλλογή. Ο εισαγγελέας θα ‘πρεπε να ασχοληθεί και με τα υπόλοιπα που ο Κούγιας αποκάλυψε, καλώντας τους εμπλεκομένους για εξηγήσεις. Το να καλείς π.χ. τον Κώστα Φορτούνη για να τον τιμωρήσεις για χειρονομίες είναι εύκολο. Αλλά είναι και το τελευταίο πρόβλημα που έχει ένα ποδόσφαιρο σαν το δικό μας, το οποίο ζει μέρες τέτοιας διαφθοράς, ώστε κάθε καταγγελία να γίνεται αμέσως πιστευτή.

Ενδειξη

Φυσικά για μια ακόμα φορά πρέπει να ευχαριστήσουμε τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, γιατί φρόντισε υπέροχα ματς, όπως το Ξάνθη – ΑΕΛ, να τα βλέπει ο φίλαθλος κόσμος στην ΕΡΤ, χωρίς μάλιστα την ένδειξη «για την παρακολούθηση του προγράμματος από παιδιά επιβάλλεται η γονική συναίνεση». Τέτοια κακοποίηση του ποδοσφαίρου και κυρίως τέτοια διαιτησία, είχαμε χρόνια να δούμε. Και το σπουδαιότερο; Ο διαιτητής Λάμπρου υπήρξε άξιος της φήμης που τον ακολουθεί: έχει αποβάλει στην καριέρα του δώδεκα παίκτες στα τελευταία οκτώ ματς που έχει διευθύνει και πέρυσι είχε καταφέρει να βγάλει από τα ρούχα του τον Κώστα Κατσουράνη σε ένα ματς της Παναχαϊκής με τον Αρη – πράγμα αληθινά σπάνιο. Για τον ίδιο είχε βγάλει ανακοίνωση και ο ΟΦΗ, όμως όλα αυτά δεν πτόησαν τον αρχιδιαιτητή Περέιρα και τους υπόλοιπους της ΚΕΔ να τον ανεβάσουν στη Σούπερ Λίγκα, όπου άρχισε την καριέρα του με τον εντυπωσιακότερο τρόπο! Φταίει αυτός; Οχι φυσικά. Για να το πω όπως ο Μουρίνιο «δεν έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο κανενός».

Η έκτη αγωνιστική ήταν η χειρότερη του πρωταθλήματος σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαιτησία. Γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι τον αρχιδιαιτητή Περέιρα και τους συνεργάτες του τους νοιάζει μόνο να μη φωνάζουν οι μεγάλες ομάδες: η διαιτησία είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει και νομίζω πως, αν μπορούσαν, πραγματικά θα έφερναν ξένους και για τα ματς των τοπικών πρωταθλημάτων. Και γιατί να μην το κάνουν; Ο μισθός τους νοιάζει κι όχι τι έκανε πέρυσι ο Λάμπρου.

Χάλι

Ποιος θα ‘πρεπε για αυτό το χάλι να νοιάζεται; Η ΕΠΟ και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, που συνδιοικούν το ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ, δηλαδή ο πρόεδρός της Βαγγέλης Γραμμένος, θα ‘πρεπε να έχει ήδη καλέσει τον Περέιρα και να τον ρωτήσει πώς γίνεται, ενώ έχει το δικαίωμα να φέρει οποιονδήποτε διαιτητή θέλει από όλο τον κόσμο, να διάλεξε για το ματς ΑΕΚ – Ολυμπιακός κάποιον που είχε παρατηρητή διαιτησίας τον Σταύρο Τριτσώνη πριν από είκοσι μέρες. Μια σοβαρή ομοσπονδία έναν αρχιδιαιτητή, που δίνει αφορμές για καχυποψία και κακοπιστία, τον προειδοποιεί να μην ξανακάνει τέτοιο λάθος γιατί θα πάει σπίτι. Φωνάζει μάλιστα και τον επιτετραμμένο της FIFA Πετρ Φούσεκ και του το εξηγεί. Κι ένας σοβαρός υφυπουργός σηκώνει το τηλέφωνο και ζητάει να επέμβει ο αθλητικός εισαγγελέας και να ψάξει αν όσα επωνύμως καταγγέλλει ο Κούγιας ισχύουν. Διότι αν έδωσε 18 εκατ. ευρώ σε ποδοσφαιρικές εταιρείες, που παίρνουν μέρος σε ένα πρωτάθλημα όπου παιχνίδια στήνονται, αλίμονό του…