Μια σκληρή παρτίδα σκάκι εξελίσσεται μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Γιάννη Στουρνάρα, ενώ στο παιχνίδι συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έστω και διά της αποστάσεως που τηρεί από την «αναμέτρηση» του Πρωθυπουργού με τον κεντρικό τραπεζίτη.
Η παρτίδα, υψηλού ρίσκου, λόγω και της κρισιμότητας της κατάστασης με τις τράπεζες, θυμίζει τη σκακιστική μάχη του Ιππότη με τον Θάνατο, στην περίφημη ταινία «Η έβδομη σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Ο πρωταγωνιστής, βέβαιος ότι θα αποφύγει το μοιραίο, τελικώς το επέσπευσε και το ερώτημα που τίθεται στην κόντρα κυβέρνησης – κεντρικού τραπεζίτη είναι τι μέλλει γενέσθαι. Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον δεν αλλάξει η ροή των πραγμάτων και δεν μεταβληθεί και η κατάσταση με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος προς το καλύτερο, εάν συμβεί το μοιραίο δεν θα αφορά ένα πρόσωπο, αλλά συνολικά το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση τη χώρα.
ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Στο Μέγαρο Μαξίμου εξαρχής είχαν δει στο πρόσωπο του Στουρνάρα τον «απόλυτο εχθρό», παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από κεντρικά πρόσωπα, όπως ο Τσακαλώτος, ακόμα και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης που ανέλαβε πλέον την ευθύνη της εποπτείας των τραπεζών. Με δεδομένο ότι η σύγκρουση Μαξίμου – Τραπέζης της Ελλάδος ενισχύει το πρόβλημα, στη σκιά της τραπεζικής κρίσης κυριαρχούν τα ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της αντιπαράθεσης και τα πολιτικά οφέλη που μπορεί να έχει για τον Πρωθυπουργό.
Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι υπαρκτός και πολλοί δεν αποκλείουν και ένα νέο γερό ταρακούνημα στο τραπεζικό σύστημα. Το τοπίο είναι θολό και η επικινδυνότητα αυξάνεται. Παρά ταύτα, η κεντρική γραμμή είναι να μείνει ο Στουρνάρας σιωπηλός και να μην προκαλεί προβλήματα, καθώς νωπή είναι ακόμα στο Μαξίμου η εμμονή του να υπάρξει πιστοληπτική γραμμή στήριξης που το πρωθυπουργικό επιτελείο τη «βάφτιζε» νέο Μνημόνιο.
ΕΚΤΟΣ ΚΑΔΡΟΥ Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ. Σε αυτή την αναμέτρηση, ο Τσακαλώτος, που είδε πρόσφατα να εξελίσσεται εναντίον του επίθεση από φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, θεωρώντας ότι αυτό έγινε με τη στήριξη ανώτερων κυβερνητικών παραγόντων, παραμένει μακριά. Ουσιαστικά αποφεύγει να μπει στη φωτιά, καθώς είναι ο μόνος ουσιαστικά από την κυβέρνηση που έχει μια στοιχειώδη και θεσμική επικοινωνία με τον Στουρνάρα, με τον οποίο εδώ και καιρό ο Πρωθυπουργός δεν έχει επαφή. Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται ότι έχει πει πως δεν συμφέρει κανέναν η συντήρηση της σύγκρουσης και παρά το γεγονός ότι τον χωρίζει… άβυσσος με τον Στουρνάρα (είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας) πάντα υπάρχει ένας κώδικας επικοινωνίας, ενώ κρατούσε και διακριτικές αποστάσεις από τις επιθέσεις εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες της νέας επίθεσης από το Μαξίμου στον Στουρνάρα λείπει στην Ασία, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης προσέλκυσης επενδυτών που συνδυάστηκε και με την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ. Επί της ουσίας πρέπει να γίνουν πολλά βήματα για να αποκατασταθούν οι σχέσεις Τσίπρα – Στουρνάρα και να υπάρξει μια ειλικρινής και αδιαμεσολάβητη επικοινωνία μεταξύ τους, καθώς πριν από μία εβδομάδα τού απέδωσαν ευθύνες για τη μη παρέμβασή του στο τραπεζικό κραχ, πίσω από το οποίο είδαν πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ δεν εκλήθη και σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό τον Τσίπρα. Πάντως για να φθάσουμε από τη σύγκρουση στη νηνεμία υπάρχει ακόμα δρόμος και είναι αμφίβολο εάν θα επέλθει η στοιχειώδης αποκατάσταση των σχέσεων. Αυτό μένει να φανεί, καθώς στο εσωτερικό του Μαξίμου διίστανται οι απόψεις για το εάν πρέπει ή όχι να συντηρηθεί το επιθετικό κλίμα (κερδίζει έδαφος η καταλλαγή) κατά του Στουρνάρα, με τον οποίο επικοινώνησε ο Φλαμπουράρης και συμφωνήθηκε να έχουν ανοικτή γραμμή.
Ακόμα μια παραίτηση στην ΕΡΤ
Με τις αναταράξεις που προκαλούν οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις σε πολλαπλά επίπεδα συνδέουν οι περισσότεροι και στο κυβερνητικό στρατόπεδο την παραίτηση του Βασίλη Ταλαμάγκα από τη θέση του ειδικού συμβούλου στον ενημερωτικό τομέα της ΕΡΤ. Η παραίτηση του δημοσιογράφου ακολουθεί την παραίτηση της προέδρου της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3 Κατερίνας Σαρικάκη, επιτείνοντας το βαρύ κλίμα για όσα διαδραματίζονται στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για το ζήτημα της ΕΡΤ, εξάλλου, η ΝΔ πέρασε χθες στην αντεπίθεση, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, με αφορμή τις διαδοχικές καταγγελίες για ιδιοτελή και συντεχνιακά συμφέροντα, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση στο κρατικό κανάλι. «Η ΝΔ θα κάνει χρήση κάθε θεσμικού μέσου που διαθέτει προκειμένου να αποτρέψει τη διαρκή διολίσθηση της ΕΡΤ σε ΣΥΡΙΖΑ-Channel» είναι το μήνυμα της Πειραιώς.