«Τα ρολόγια στη Βαυαρία πάνε αλλιώς» έλεγε ο ιστορικός ηγέτης της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας Βίλι Μπραντ στη δεκαετία του 1970. Περιέγραφε την παραδοσιακή κακοδαιμονία του SPD στη Βαυαρία. Αλλά η φράση του αποδίδει και την ιδιαιτερότητα της Βαυαρίας για τη Γερμανία, που δεν περιορίζεται στην αδυναμία του SPD. Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) κυβερνά με αυτοδυναμία για το μεγαλύτερο διάστημα της μεταπολεμικής περιόδου. Η Βαυαρία από αγροτική βασικά χώρα μετεξελίχθηκε στο πιο εύρωστο οικονομικά και σύγχρονο κρατίδιο της Γερμανίας. Το CSU – αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), το οποίο δεν κατεβαίνει στις εκλογές στη Βαυαρία – είναι ο τρίτος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ στο Βερολίνο. Η απόλυτη κυριαρχία του CSU ήταν βασική σταθερά του πολιτικού συστήματος της Βαυαρίας αλλά και της Γερμανίας από την εποχή του «πατριάρχη» του CSU Φρανς Γιόζεφ Στράους μέχρι τις τελευταίες εκλογές του 2013, που με τον Χορστ Ζεεχόφερ απέσπασε 47,7%.
Οι σταθερές ανατρέπονται. Την Κυριακή προσέρχονται στις κάλπες 9,5 εκατ. ψηφοφόροι της Βαυαρίας και οι δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται έναν πολιτικό σεισμό και μια συντριβή της Μέρκελ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση για το δεύτερο γερμανικό κανάλι ZDF, η Χριστιανοκοινωνικη Ενωση (CSU) πέφτει στο 35% και σε δημοσκόπηση για το πρώτο κανάλι ARD στο 33%. Οι Πράσινοι είναι δεύτερο κόμμα, 18%, διπλασιάζουν το ποσοστό τους. Τρίτο το SPD (12%) με μεγάλες απώλειες (-8,6%). Στην τέταρτη θέση με 10% παραμένουν οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, τοπικό κόμμα της Βαυαρίας, που συγκεντρώνει απογοητευμένους ψηφοφόρους της Δεξιάς (CSU). Το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι επίσης στο 10% και μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή της Βαυαρίας. Οι κεντρώοι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5,5% αναμένεται να ξεπεράσουν μετά βίας το πλαφόν εισόδου στη Βουλή, εκτός μένει ξανά η Αριστερά, στο 4,5%. Θα είναι «ιστορική τομή», προεξοφλεί ο Νικολάους Νοϊμάιερ, διευθυντής του πολιτικού τμήματος της Βαυαρικής Ραδιοτηλεόρασης (BR). Η απώλεια της αυτοδυναμίας σε συνδυασμό με δραματική πτώση του CSU και μια επτακομματική τοπική Βουλή στο Μόναχο θα υποχρεώσουν τον σημερινό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. «Ενδεχομένως το CSU να χρειαστεί και δεύτερο κυβερνητικό εταίρο» λέει ο Νοϊμάιερ. «Αυτό θα εμπεδώσει στη σκέψη των βαυαρών ψηφοφόρων την αντίληψη ότι οι κυβερνήσεις συνασπισμού δεν είναι και τόσο κακό πράγμα, και αυτό είναι που φοβάται το CSU περισσότερο από όλα».
Η βασική αιτία της ανόδου του AfD έχει τα αίτιά της στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Από τα σύνορα της Βαυαρίας πέρασαν οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες για να κατανεμηθούν στην υπόλοιπη Γερμανία. Στην πόλη Ντέγκεντορφ, που ήταν πέρασμα στα σύνορα, στις βουλευτικές εκλογές πριν από έναν χρόνο το AfD ήταν πρώτη δύναμη με 31,5%. «Η αίσθηση ότι σε μια τόσο σημαντική απόφαση που πήρε η καγκελάριος Μέρκελ οι πολίτες δεν ρωτήθηκαν τροφοδότησε μια αποστασιοποίηση ψηφοφόρων από τη Χριστιανική Ενωση» εξηγεί ο Νοϊμάιερ. Ακολούθησε η ανοιχτή κόντρα για το Προσφυγικό μεταξύ της Μέρκελ και του Ζεεχόφερ. «Τρομοκράτησε πολλούς συντηρητικούς ψηφοφόρους ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το CSU την καγκελάριο. Οι σκληρές επιθέσεις και προσβολές σε συνέδρια προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στο συντηρητικό στρατόπεδο αλλά και αποστασιοποίηση από το κόμμα. Οσοι θεωρούν τη Μέρκελ υπεύθυνη για όλα ψηφίζουν AfD, οι άλλοι μένουν σπίτι τους και δεν ψηφίζουν CSU» λέει ο Νοϊμάιερ.
H ήττα του CSU στη Βαυαρία θα σημάνει αστάθεια και στο Βερολίνο. Tο κρίσιμο ερώτημα είναι εάν και για πόσο χρονικό διάστημα ο Χορστ Ζεεχόφερ θα παραμείνει πρόεδρος του CSU και κατ’ επέκταση υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση της Μέρκελ, στην οποία δημιούργησε δύο απανωτές κρίσεις για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. «Ηδη σήμερα φαίνεται ότι η εποχή του Ζεεχόφερ παρήλθε», λέει ο Νοϊμάιερ, «και αυτό ανεξαρτήτως του εάν παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών, τέσσερις εβδομάδες αργότερα ή την άνοιξη του 2019».
Ο Μάρκους Ζέντερ ρίχνει από τώρα την ευθύνη της αναμενόμενης ήττας στον Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι δεν αναμειγνύεται στον προεκλογικό αγώνα της Βαυαρίας.
80.000 Ελληνες στη Βαυαρία
Στη Βαυαρία ζουν περίπου 80.000 Ελληνες, από αυτούς σχεδόν 30.000 στην ευρύτερη περιοχή του Μονάχου. Πάντως, ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια των κομμάτων δεν υπάρχουν. «Οι Ελληνες δεν είναι οργανωμένοι στα γερμανικά κόμματα, δεν έχουν εκπροσώπους στη Βουλή, δεν τους ενδιαφέρει και τόσο η γερμανική πολιτική σκηνή, είναι προσκολλημένοι στην Ελλάδα» διαπιστώνει ο πρόεδρος του συλλόγου Ελληνική Ακαδημία, στο Μόναχο, Σταύρος Κωνσταντινίδης. Αποτέλεσμα είναι να μειώνεται και το ειδικό πολιτικό βάρος της ελληνικής παροικίας στη Βαυαρία και τη Γερμανία.