Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση επιμένει να εφαρμόσει το σχέδιο αύξησης δαπανών και παροχών, την ώρα που κλιμακώνονται η αντίδραση των Βρυξελλών και η επίθεση των αγορών. Κεντρικό πρόσωπο στις εξελίξεις είναι ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ο οποίος ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί ανάμεσα στις επιθυμίες της λαϊκιστικής κυβέρνησης για περισσότερες παροχές και στις πιέσεις των Βρυξελλών για δημοσιονομική πειθαρχία. Ενδεικτική είναι η ερώτηση που έκανε μέλος της κυβέρνησης της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα σε επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. «Τι θα κάνετε εάν φύγει ο Τρία;» φέρεται ότι τους ρώτησε χωρίς να πάρει ξεκάθαρη απάντηση.
Ο Τρία ήταν εκείνος που ήθελε το έλλειμμα να διαμορφωθεί κάτω από 2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό, αν και τελικά υπέκυψε στις επιθυμίες της κυβέρνησης για έλλειμμα 2,4%. Η θέση του είναι τόσο δύσκολη, που τίποτε δεν αποκλείεται στο κοντινό μέλλον, ούτε καν μια αποχώρησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Αλλο στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι ο συνασπισμός έχει «κουραστεί» με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν κάνει κίνηση μέχρι τουλάχιστον τον Ιανουάριο, όταν πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Αλλο μη κατονομαζόμενο στέλεχος αναφέρει στο Reuters ότι ο Τρία είναι ικανός, αλλά δεν έχει κατανοήσει τον ρόλο του, εξακολουθώντας να συμπεριφέρεται ως διευθύνων σύμβουλος ιδιωτικής εταιρείας, χωρίς να υπακούει τις επιταγές της κυβέρνησης η οποία έχει εκλεγεί από τον λαό και δεν είναι τεχνοκρατική.
Η κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν θα κάνει πίσω στις προσπάθειες να αυξήσει τις δαπάνες, ούτε θα υποκύψει στις πιέσεις των επενδυτών και των Βρυξελλών για να αλλάξει ο προϋπολογισμός ώστε να προβλέπεται χαμηλότερο έλλειμμα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι μάλιστα εξέφρασε τη σιγουριά ότι η διαφορά στα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων με τα γερμανικά, που αποτελούν το σημείο αναφοράς, δεν θα ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσεις – από 300 μονάδες βάσης σήμερα. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση εξελέγη με υποσχέσεις για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση δαπανών για υποδομές και λιγότερους φόρους.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Με τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων να διαμορφώνονται σε υψηλά τετραετίας στο 3,5% και τους οίκους αξιολογήσεων να απειλούν εμμέσως πλην σαφώς με υποβαθμίσεις, ο πιο μετριοπαθής υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία προσπαθεί να σώσει την κατάσταση. Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών οδηγώντας τα επιτόκια δανεισμού της χώρας σε μικρή πτώση.
Η παρέμβαση Τρία έγινε μετά την άρνηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου της Ιταλίας να επικυρώσει τον προϋπολογισμό, προκαλώντας νέους ισχυρούς τριγμούς με φυγή επενδυτών από τις αγορές ομολόγων. Το Γραφείο Προϋπολογισμού εκτιμά ότι οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ αισιόδοξες καθώς κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,5% το επόμενο έτος, 1,6% το 2020 και 1,4% το 2021. Η γνωμάτευση του Γραφείου Προϋπολογισμού δεν είναι δεσμευτική, αλλά προκάλεσε αίσθηση.
Η νέα κυβέρνηση, που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούνιο, έχει θέσει ως στόχο να φτάσει το έλλειμμα του 2019 στο 2,4%, πολύ πιο πάνω από τις προηγούμενες προβλέψεις. Το έλλειμμα αυτό έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του τεράστιου χρέους της Ιταλίας.