«Πάνω από όλα είναι άνθρωποι και η ανθρώπινη ζωή έχει μεγάλη αξία» έλεγε για τους πρόσφυγες που αποτολμούσαν το επικίνδυνο ταξίδι ελπίδας από την Τουρκία και κατέφθαναν στη Λέσβο στριμωγμένοι σε «σάπιες» βάρκες. Βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή των δραματικών επιχειρήσεων διάσωσης μεταναστών, αλλά δεν μιλούσε συχνά για αυτές. Οταν το έκανε πάντως, χρησιμοποιούσε πληθυντικό: «Με αποκαλούν φύλακα-άγγελο και ήρωα. Δεν είμαι εγώ, είναι τα πληρώματα των περιπολικών σκαφών “602”, “618”, “610”». Για τους φίλους του ήταν «ο γενναιόδωρος οικογενειάρχης με το βαθύ βλέμμα» και για τους συναδέλφους «ο αξιωματικός που έβλεπε στα προσφυγόπουλα που κινδύνευαν τις δικές του κόρες».

Ο μυτιληνιός υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, που διέσωσε με την ομάδα του τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες τη διετία 2015-2016, έφυγε από τη ζωή προχθές το βράδυ προκαλώντας θλίψη στη Λέσβο και στην οικογένεια του Λιμενικού Σώματος και συγκίνηση σε όλη τη χώρα. Η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 χρόνια του και έμειναν πια τα λόγια και η δράση του να δείχνουν ότι η Ελλάδα της αλληλεγγύης υπάρχει μέσα από καθημερινούς ήρωες. Κυβερνήτης παντός καιρού στο σκάφος «602» και βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών «για τις εξαίρετες πράξεις υψηλής ανθρωπιστικής αξίας», ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού έζησε άγριες στιγμές στο ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης το 2015 και στα χρόνια που ακολούθησαν. Είδε παιδιά και ενηλίκους να πνίγονται ή να χαροπαλεύουν ύστερα από ναυάγια. «Αυτούς που χαθήκαν θυμόμαστε. Οι απώλειες μένουν στη μνήμη μας ως εφιάλτες. Γλιτώνουν από τον πόλεμο και χάνουν τη ζωή τους μπροστά μας» είχε πει.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. Ο Οκτώβριος του 2015 τον είχε σημαδέψει καθώς αντίκρισε δύο από τις πιο σκληρές εικόνες στην καριέρα του. Αρχές εκείνου του μήνα, το «602» έσπευσε στα ανοιχτά της Μυτιλήνης για περισυλλογή 50 μεταναστών. Σώθηκαν οι 48. «Βρήκαμε αναίσθητο βρέφος στη μισοβυθισμένη βάρκα. Είχε ποδοπατηθεί και είχε πιει αρκετό νερό. Με τη διασώστρια επαναφέραμε το μωρό που παρελήφθη από το ΕΚΑΒ. Αργότερα μάθαμε ότι δεν τα κατάφερε». Στο ίδιο ναυάγιο πέθανε μια γυναίκα, την οποία κουβαλούσε στην πλάτη του ο άνδρας της καθώς κολυμπούσε, κρατώντας παράλληλα το παιδί τους: «Ηταν νεκρή, αλλά ο άνθρωπος αυτός δεν την εγκατέλειψε». Στη βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών (Δεκέμβριος του 2015) ο αξιωματικός είχε αποκαλύψει άλλο ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την επιχείρηση στην περιοχή Μολύβου στις 28 Οκτωβρίου. Εντοπίσαμε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα να ζητούν βοήθεια. Εχουν χαραχτεί στη μνήμη μου οι πατεράδες που βαστάγαν αγκαλιά τα παιδάκια τους. Δέκα ήταν αναίσθητα. Εκείνη τη βραδιά είχανε σωθεί περίπου 220 άνθρωποι».

Η είδηση του θανάτου του Κυριάκου Παπαδόπουλου, πρωταγωνιστή στο ντοκιμαντέρ «4,1 μίλια», το οποίο είχε κερδίσει υποψηφιότητα για Οσκαρ, πάγωσε και τη σκηνοθέτρια του εικοσάλεπτου φιλμ. «Εγώ έχασα έναν αληθινό φίλο, αλλά ο κόσμος έχασε έναν αληθινό ήρωα. Η ευαίσθητη ψυχή του δεν άλλαξε μόνο τη δική μου ζωή, αλλά και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο που τον παρακολουθούσαν στο ντοκιμαντέρ απλώς να κάνει τη δουλειά του» έγραψε στο Facebook η Δάφνη Ματζιαράκη, η οποία είχε περάσει τρεις εβδομάδες με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο καταγράφοντας με την κάμερα συγκλονιστικές σκηνές. Εκείνος δήλωνε περήφανος που «μέσα από μένα και τα παιδιά» (το πλήρωμά του δηλαδή) αναδεικνύεται και η ανθρώπινη πλευρά των λιμενικών.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Στο μεταξύ, χθες το πρωί σήμανε συναγερμός στο τουρκικό Λιμενικό καθώς σημειώθηκε πολύνεκρο ναυάγιο ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τη Χίο. Σύμφωνα με την τουρκική ακτοφυλακή, η βάρκα με 35 μετανάστες άρχισε να βάζει νερά λίγο μετά τον απόπλου, ενώ αργά το απόγευμα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu έκανε λόγο για 8 νεκρούς, 26 αγνοούμενους και μία διασωθείσα Ιρακινή.

«Σεβόταν την ανθρώπινη ζωή, χωρίς διακρίσεις»

Ηταν παθιασμένος με τη δουλειά του («Βγαίνουμε στα ανοιχτά ακόμα και αν δεν το επιτρέπει ο καιρός, αλλά όταν κινδυνεύουν ζωές δεν μπορεί κάποιος να κάθεται με σταυρωμένα χέρια» έλεγε), λάτρευε τη σύζυγό του Ιγνατία και τις κόρες του Παρασκευή και Μελισσινή και είχε αδυναμία στις μηχανές Harley Davidson. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ήταν παιδί προσφύγων από τη Νικομήδεια (το σημερινό Ιζμίτ), γεννημένος και μεγαλωμένος στη Λαγκάδα της Μυτιλήνης. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών και για δύο χρόνια ταξίδευε με ποντοπόρα πλοία. Επειτα κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα και για 18 χρόνια υπήρξε κυβερνήτης στα περιπολικά σκάφη.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 16.30 στον ναό του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη και την κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ πιθανότατα θα παρευρεθεί και ο πρώην υπουργός Θοδωρής Δρίτσας. «Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι από τα στελέχη που έδειξαν και ανέδειξαν την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την εικόνα της Ελλάδας που μέσα από την οικονομική και κοινωνική κρίση έμεινε πιστή στις ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού της, οι οποίες πρέπει να είναι και αξίες της Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης. Για έναν «αγνό ανθρωπιστή με αδιαμφισβήτητο σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής χωρίς διακρίσεις» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

INFO

Δείτε το φιλμ «4.1 μίλια» της Δάφνης Ματζιαράκη με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στο YouTube: https://youtu.be/hjnj5B2GCvc