Το μπραντς στην κατοικία της πρεσβευτού της Αυστρίας ήταν προγραμματισμένο να κρατήσει μία ώρα. Τελικά, οι επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προγευμάτισαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μιάμιση ώρα. Οι ερωτήσεις προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πολλές αλλά μόνο μία επανήλθε στο τραπέζι για δεύτερη φορά: «Γιατί είναι τόσο οξυμμένο το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα;». Αν, λοιπόν, κάτι απασχολεί τους εταίρους σχετικά με τη χώρα, αυτό είναι η πολιτική της σταθερότητα. Κι αν κάτι επιβεβαιώνει η συγκεκριμένη ανησυχία τους, αυτό είναι πως μέχρι και σήμερα οτιδήποτε λέγεται στην Ελλάδα δεν μένει στην Ελλάδα.

Κάποιος, μάλιστα, από τους παρευρισκομένους είχε την ειλικρινή απορία «για ποιον λόγο είναι τόσο σκληροί οι τόνοι της δημόσιας συζήτησης;». Ο γαλάζιος πρόεδρος, ο οποίος ήταν εκείνος που κυρίως μιλούσε στη χθεσινή συνάντηση, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην πέσει κι άλλο το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Παρ’ όλα αυτά, ξεκαθάρισε πως αποδίδει την ευθύνη για το διχαστικό κλίμα αποκλειστικά στους κυβερνώντες. Σε ελεύθερη απόδοση, επομένως, θα απαντά στις επιθέσεις που δέχεται, ωστόσο ο ίδιος δεν προτίθεται να εξαπολύσει επιθέσεις ανάλογες με αυτές που ο Πρωθυπουργός και το κόμμα του έχουν κατά καιρούς κάνει εναντίον του.

ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΧΕΔΙΟ. Το πρόγευμα ξεκίνησε με μια εισαγωγική τοποθέτηση του Μητσοτάκη, στην οποία ο αρχηγός της ΝΔ εκμεταλλεύτηκε την περίσταση προκειμένου να επισημάνει στους συνδαιτυμόνες του όσα το κόμμα του λέει και δημόσια. Πως, δηλαδή, «παρά την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη πρόσβαση στις αγορές, γεγονός που αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη της αποτυχίας του Μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας».

Και να τους παρουσιάσει σε αδρές γραμμές το νεοδημοκρατικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο όπως συχνά δεσμεύεται σε ξένους συνομιλητές του θα είναι εμπροσθοβαρές και «θα προτάξει τη μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις», αφού «ο βασικός στόχος για την οικονομική ανάταξη της Ελλάδας είναι η δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας. Και αυτό θα γίνει άμεσα με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών πρότζεκτ, όπως το Ελληνικό». Μια ακόμη ερώτηση που έθεσαν αργότερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιτακτικά οι πρεσβευτές ήταν με ποιους τρόπους θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Εξού και ο Μητσοτάκης έδωσε αρκετή έμφαση στο πρόγραμμα του κόμματός του. Παράλληλα, προέβλεψε πως οι εθνικές κάλπες θα στηθούν το αργότερο τον Μάιο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ. Παρόντες στην εν λόγω συνάντηση διατείνονται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε πάει προετοιμασμένος, μιας και εξήγησε στην ομήγυρη των 27 με συγκεκριμένα παραδείγματα το πώς η υπερφορολόγηση που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μείωσε το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων, πλήττοντας πρώτα από όλους τη λεγόμενη μεσαία τάξη και επιβαρύνοντας μέχρι και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν το Προσφυγικό – ζήτημα που απασχολεί εξάλλου όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη την Ευρώπη – και η συμφωνία των Πρεσπών. Ως προς την τελευταία ο Μητσοτάκης επανέλαβε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να την ψηφίσει εάν έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Οι παροικούντες την πολιτική σκηνή επισημαίνουν πως το μακρινό 2014 οι πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών συναντούσαν ο ένας μετά τον άλλο τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί βρισκόταν στον προθάλαμο της εξουσίας. Σήμερα, πάλι, παρατηρούν οι νεοδημοκράτες, θέλουν να μάθουν τι έχει να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.