Ο εγκέφαλος δεν έχει απεριόριστες ικανότητες μνήμης, όμως ποια είναι τα όριά του; Ο αριθμός-κλειδί είναι ο 5.000 καθώς, όπως προκύπτει από νέα μελέτη, ο μέσος άνθρωπος μπορεί να ανακαλέσει τα χαρακτηριστικά και να ταυτοποιήσει 5.000 πρόσωπα στη διάρκεια της ζωής του. Επειτα, ο χώρος μνήμης περιορίζεται σημαντικά.
Ο κανόνας αυτός εντούτοις δεν ισχύει για όλους: Ατομα με ειδικές ικανότητες μπορούν να θυμούνται μέχρι και 10.000 πρόσωπα. Ειδικότερα, ερευνητική ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο York έκανε πειράματα σε 25 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να καταγράψουν όσα περισσότερα ονόματα φίλων, συγγενών, συναδέλφων, συμφοιτητών, γνωστών μπορούσαν να σκεφτούν σε διάστημα μίας ώρας. Επρεπε επίσης να καταγράψουν και ονόματα διάσημων ανθρώπων.
Υστερα από αυτή τη διαδικασία «βομβαρδίστηκαν» από χιλιάδες φωτογραφίες, με εκείνους να καλούνται να αναγνωρίσουν και να ονομάσουν τα πρόσωπα. Οπως αποδείχτηκε, τα αποτελέσματα αναγνώρισης και ταυτοποίησης κυμάνθηκαν από 1.000 έως και 10.000 πρόσωπα. Επιπλέον οι ερευνητές, βασιζόμενοι σε μια τεχνική αναγνώρισης και ανάκλησης που εφαρμόστηκε στους συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει και να θυμηθεί περί τα 5.000 πρόσωπα.
Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. «Η ικανότητα να διακρίνουμε διαφορετικά άτομα είναι σαφώς σημαντική – μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά των ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου και να τροποποιούμε αναλόγως τη δική μας συμπεριφορά. Μερικοί άνθρωποι έχουν φυσική ικανότητα να θυμούνται πρόσωπα» δηλώνει ο Dr Rob Jenkins, επικεφαλής της έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διεξαγωγή της μελέτης οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν σε θέση να θυμούνται πολλά ονόματα στην αρχή, αλλά στη συνέχεια και μέχρι το τέλος της διαθέσιμης ώρας η ικανότητά τους να καταγράψουν ονόματα ανθρώπων που γνώριζαν άρχισε να μειώνεται αισθητά. Ο Dr Jenkins πιστεύει ότι οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε πολυπληθείς περιοχές μπορεί να έχουν ισχυρότερες ικανότητες αναγνώρισης προσώπων.
Συνεπώς το ατομικό σκορ των συμμετεχόντων θα «μπορούσε να αντικατοπτρίζει διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα – ορισμένοι συμμετέχοντες μπορεί να έχουν μεγαλώσει σε πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές με περισσότερες κοινωνικές εισροές» καταλήγει ο ίδιος.