Βαθαίνει η κρίση στην ΕΡΤ, καθώς στο σίριαλ των καταγγελιών και αποχωρήσεων προστίθεται ένα διπλό επεισόδιο παραιτήσεων, ενώ τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα την κατάσταση στην ΕΡΤ ζητεί η ΝΔ. Το πρώτο κρούσμα είναι η παραίτηση του Βασίλη Ταλαμάγκα ύστερα από δυόμισι χρόνια στο πόστο του γενικού συντονιστή του τομέα ειδήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης. Σύμφωνα με κύκλους από το Ραδιομέγαρο, ο Ταλαμάγκας εδώ και καιρό είχε εκφράσει στο διοικητικό συμβούλιο την πρόθεσή του να αποχωρήσει επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Ωστόσο, η απόφασή του, όπως κι αν έχει, έρχεται στον απόηχο των πρόσφατων καταγγελιών για παραδιοίκηση από την πλευρά του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη αλλά και την επιστολή διαμαρτυρίας του απερχόμενου εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος Σπύρο Κρίμπαλη που έκανε λόγο για εμπόλεμες φατρίες.

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως ο κλοιός γύρω από τα κορυφαία διοικητικά στελέχη της κρατικής τηλεόρασης αρχίζει να σφίγγει, αφού οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των διαφορετικών ομάδων που έχουν σχηματιστεί εντείνονται. Ο Ταλαμάγκας φέρεται ότι ήθελε να μείνει εκτός των διαφορετικών σχηματισμών, γι’ αυτό και μεθόδευσε τελικά την αποχώρησή του από την ΕΡΤ. Δεν αποκλείεται πάντως να τον έσπρωξε προς την πόρτα της εξόδου και η κυβερνητική φθορά, οπότε ο ίδιος με την παραίτησή του επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις για την επόμενη ημέρα.

Ως προς το μέλλον του πρώην γενικού συντονιστή ειδήσεων, αυτό περνάει αναπόφευκτα από τον Νίκο Παππά και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ο ίδιος είναι διορισμένος στον συγκεκριμένο δημόσιο τομέα και στην ΕΡΤ υπηρετούσε ως μετακλητός υπάλληλος. Τώρα, που η περιπέτειά του στην κρατική ραδιοτηλεόραση ολοκληρώθηκε, αναμένεται να επιστρέψει στο πρότερο πόστο του, κάνοντας βέβαια συζητήσεις για το επόμενο βήμα του. Δημοσιεύματα πάντως τον θέλουν να βρίσκεται κοντά στην ανάληψη θέσης σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

ΣΤΗΝ ΕΡΤ 3. Πέρα από την υπόθεση του Ταλαμάγκα, ένα ακόμα χτύπημα έγινε γνωστό, αλλά αυτή τη φορά από τα βόρεια. Η Κατερίνα Σαρικάκη, που είχε διοριστεί πριν από έναν περίπου χρόνο στη θέση της προέδρου της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της. Ως προς τους λόγους που την έκαναν να απομακρυνθεί από το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί έχουν να κάνουν με τον περιορισμένο ρόλο που είχε στο διοικητικό σχήμα. Στην επιστολή παραίτησης που έστειλε από την Αυστρία, όπου διαμένει, εκφράζει τις αντιρρήσεις της για την αθέτηση της συμφωνίας σχετικά με τα καθήκοντά της. Η ίδια πάντως, εξαιτίας της θέσης που διατηρεί στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, εκ των πραγμάτων αδυνατούσε να επιβλέπει όλες τις διαδικασίες που θέλει το οργανόγραμμα της ΕΡΤ3 και στη Θεσσαλονίκη βρισκόταν σε αραιά χρονικά διαστήματα. Οπως και ο Ταλαμάγκας, έτσι και η Σαρικάκη αναμένεται ν’ αφήσει πίσω της τον τιμητικό κυρίως ρόλο που είχε στο δημόσιο κανάλι της Βόρειας Ελλάδας και να διεκδικήσει έναν άλλο, πιο ενεργό σε έτερο οργανισμό.

Σημειώνεται ότι από τη ΝΔ ζητούν να κληθεί ο Νίκος Παππάς ως αρμόδιος υπουργός, ο υφυπουργός του Λευτέρης Κρέτσος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος καθώς και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρουμάνος «προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους, αλλά και να ενημερώσουν την επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του κύρους της ΕΡΤ».