Η εξαγορά μιας ζημιογόνου εταιρείας των Σκοπίων (μόνο το 2017 έχασε 5,4 εκατομμύρια ευρώ!) έναντι 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων από τη ΔΕΗ θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι απλώς άλλη μια βαλκανική λαμογιά.

Η περίπτωση μπλέκεται όταν ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι στενός φίλος του πρωθυπουργού Ζάεφ, αντιπρόεδρος στην κυβέρνησή του και υπεύθυνος για τα οικονομικά.

Η εξαγορά συνέπεσε με τις διαπραγματεύσεις για τα Σκόπια, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις Πρέσπες και τα χρήματα της ΔΕΗ πήγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προσωπικούς λογαριασμούς του ιδιοκτήτη της εταιρείας, δηλαδή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Η μια εξήγηση είναι ότι πρόκειται για πολλές αθώες συμπτώσεις μαζί.

Η άλλη ότι η κυβέρνηση βρήκε μέσω της ΔΕΗ τρόπο να ενισχύσει οικονομικά τον Ζάεφ.

Αν ισχύει η δεύτερη εκδοχή, ήταν πολιτικό χρήμα για τις ανάγκες του κόμματος που θα υπέγραφε τη συμφωνία; Ηταν προσωπικό χρήμα; Ηταν και τα δύο; Ηταν κάτι άλλο;

Δεν θα δώσω εγώ τις απαντήσεις, κι ούτε θέλω να αδικήσω κανέναν. Σε μια κανονική χώρα είναι δουλειά της Δικαιοσύνης.

Αν πρόκειται για καθαρά επιχειρηματική πράξη, η ΔΕΗ και η κυβέρνηση πρέπει να την τεκμηριώσουν με απόλυτα πειστικό τρόπο.

Εως τώρα έχω ακούσει υπεκφυγές, αοριστίες και σοφιστείες του τύπου «τώρα το θυμηθήκατε;». Αλλά πειστική εξήγηση, καμία.

Υποθέτω ότι τη φυλάνε για τον ανακριτή.

Αν πρόκειται για πράξη με πολιτικά κίνητρα, θα περίμενα να εξηγήσουν για ποιον λόγο και με ποιον τρόπο μια έστω κακή επιχειρηματική επιλογή μπορεί να έχει εθνικά οφέλη.

Δεν το αποκλείω αλλά θέλω να το ακούσω.

Αν πρόκειται απλώς για λαμογιά, τότε η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη. Ακόμη κι αν δεν τη μεθόδευσε η ίδια για λογαριασμό της, την ανέχεται. Και σίγουρα δεν έκανε τίποτα να την αποτρέψει όταν χτυπούσαν τα καμπανάκια.

Οι εμπλεκόμενοι πάντως σε τέτοιου τύπου νταραβέρια πρέπει να θυμούνται την ιστορία με τον Αγγλο που ταξίδεψε κάποτε σε μια αραβική χώρα για να κλείσει δουλειές με τον τοπικό σεΐχη.

Ο Αγγλος βγάζει ένα πουγκί γεμάτο λίρες, μετράει μερικές στον σεΐχη και του λέει:

– Σε εμάς έτσι γίνονται οι δουλειές!

Τότε ο σεΐχης τραβάει ένα κουμπούρι, καθαρίζει τον Αγγλο, του παίρνει ολόκληρο το πουγκί με τις λίρες και λέει:

– Ναι, αλλά σε εμάς οι δουλειές γίνονται με τον δικό μας τρόπο!