Θέλεις να δείξεις ότι κάτι κάνεις; Θέλεις να κερδίσεις χρόνο; Θέλεις να κρύψεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί; Κάνε μία σύσκεψη. Μάζεψε πέντε-έξι, ή καμιά δεκαριά. Καθίστε γύρω από το τραπέζι. Δείξτε το καλύτερο χαμόγελό σας στους καμεραμάν και στους φωτογράφους κι όλα καλά κι όλα ωραία. Το πούλησες το παραμύθι που ήθελες. Οταν μαθαίνεις ότι οι επιτελείς της UEFA καλούν σε σύσκεψη (για σήμερα το μεσημέρι) τους εκπροσώπους της Big 4, η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση είναι «μας είδανε αλευρωμένους και μας περάσανε για μυλωνάδες». Τέτοιο δούλεμα δεν έχει ξαναγίνει. Σαν να καλέσει ο διοικητής του στρατοπέδου της Μόριας αντιπροσωπεία των «φιλοξενουμένων». Να ανταλλάξουν απόψεις για την ποιότητα του φαγητού που προσφέρεται. Ο,τι και να πουν, από το ίδιο κέτερινγκ θα φάνε και τις επόμενες μέρες. Με την ίδια ποιότητα υλικών, τον ίδιο τρόπο μαγειρέματος και τις ίδιες μερίδες.

Υποτίθεται

Σ’ αυτήν την κατάσταση βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε περιορισμό και σε επιτήρηση. Κι ό,τι του σερβίρει ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μέλο Περέιρα καταναλώνει. Θέλοντας και μη. Μη δουλευόμαστε μεταξύ μας. Το πρόβλημα στο ποδόσφαιρο είναι ένα και μοναδικό. Η Διαιτησία. Η οποία Διαιτησία εδώ κι ενάμιση χρόνο βρίσκεται σε ξένα χέρια. Η FIFA και η UEFA στείλανε τον Περέιρα. Μαζί με τον Ισπανό τον Μαρίν και τον Σουηδό τον Λίντμπεργκ για τους βοηθούς. Και οι τρεις μαζί, εισπράττουν ένα καράβι λεφτά. Για να αναλάβουν αυτό το βαρύ φορτίο. Να φτιάξουν τη Διαιτησία. Τρεις ξένοι, χωρίς συμφέροντα και εξαρτήσεις. Υποτίθεται. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Μια τρύπα εις το ύδωρ. Να γυρίσουμε στη δεκαετία του ’70 και στη μετάκληση ξένων διαιτητών. Αν ήτανε όμως να έρχονται ξένοι διαιτητές, τους φέρναμε και μόνοι μας. Δεν ήταν ανάγκη να κουβαληθεί ο Περέιρα. Για να σφυρίξει το ΑΕΚ – Ολυμπιακός ο γνωστός του Τριτσώνη.

Μπερδεύονται

Ποια είναι η πρόοδος που έχει συντελεσθεί στη Διαιτησία στον ενάμιση αυτόν χρόνο; Ποιο έργο έχουν να επιδείξουν ο Περέιρα και οι συν αυτώ; Ενα Κύπελλο κι ένα πρωτάθλημα κρίθηκαν από διαιτητικά λάθη. Με ποια κριτήρια γίνεται η αξιολόγηση και η επιλογή των διαιτητών; Τυχαία και συμπτωματικά η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει στις «δικές μας» Ενώσεις; Ποιος θα απαντήσει στις καταγγελίες Κούγια ότι μπερδεύονται κι ανεβάζουν διαιτητές στον πίνακα της Σούπερ Λίγκας ο Θωμάς Μητρόπουλος κι ο Γιάννης Παπαδόπουλος; Ενδεχομένως να έχουν την εντύπωση ότι επειδή μπήκαμε στο φθινόπωρο έχουν αρχίσει τα πρωτοβρόχια. Σχετικά με τα διαιτητικά λάθη, χειρότερο ξεκίνημα απ’ αυτής της σεζόν δεν θα μπορούσε να γίνει. Τα πάντα έχουμε δει. Τον Ακπόμ του ΠΑΟΚ να σκοράρει στη Νέα Σμύρνη, ενώ υπάρχει αμυντικός πέντε μέτρα πίσω του κι ο βοηθός να τον υποδεικνύει σε θέση οφσάιντ.

Φρούτα

Να συζητήσουν στη σημερινή σύσκεψη τι; Η συμπεριφορά των παραγόντων μέχρι τώρα δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα. Εκτεταμένα επεισόδια δεν έχουν προκύψει. Αν πρέπει κάποιοι να απολογηθούν είναι οι νταραβεριτζήδες της FIFA και της UEFA για τα φρούτα τύπου Περέιρα που φυτέψανε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι ενδεχομένως μπορεί να αλλάξει ή έστω να διορθωθεί στη σημερινή σύσκεψη; Απολύτως τίποτα. Ο πίνακας θα μείνει αναλλοίωτος. Τους ίδιους διαιτητές και βοηθούς θα ανακυκλώνουν και θα ορίζουν. Το ίδιο φαγητό θα σερβίρει ο Περέιρα. Τους ίδιους «μαγείρους» θα έχει δίπλα του. Οι ίδιοι νταραβεριτζήδες θα συνεχίσουν να μπερδεύονται. Δεν είναι χθεσινό το έργο με συσκέψεις. Το έχουμε δει στο ελληνικό ποδόσφαιρο κατ’ επανάληψη. Ασπρίσανε τα μαλλιά μας. Από τη δεκαετία του ’80 όταν ο Κίμωνας Κουλούρης έβαζε στο ίδιο τραπέζι Νταϊφά – Βαρδινογιάννη. Οποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει τίποτα, κάνει σύσκεψη.