Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τσίταρε τον Μουρίνιο σε χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. «Είδα προχθές σε μία αθλητική εκπομπή τον Μουρίνιο, έναν γνωστό προπονητή, ο οποίος κατακρίνεται για τα πάντα τον τελευταίο καιρό. Προσπαθώντας να δείξει την υπερβολή που υπάρχει, είπε ότι εάν βρέξει στο Λονδίνο ή αν γίνει μία κακή συμφωνία για το Brexit, ο Μουρίνιο θα φταίει. Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ με τον Νίκο Παρασκευόπουλο» τόνισε. Η παρομοίωση είναι επιτυχημένη. Ο Παρασκευόπουλος είναι όντως σαν τον Μουρίνιο: όλοι καταγγέλλουν τον νόμο του που έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Ο Παπαγγελόπουλος, από την άλλη, μάλλον πιστεύει ότι είναι ο Πεπ Γκουαρντιόλα…
Σύσκεψη
Διαβάζω ότι η UEFA κάλεσε σήμερα σε έκτακτη σύσκεψη τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟ και τον Ολυμπιακό – η σύσκεψη, λέει, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΕΠΟ και θα είναι παρόντες και οι εκπρόσωποι της FIFA στην Ελλάδα. Τη σύσκεψη αυτή την ήθελε καιρό τώρα ο υπερσύμβουλος της ομοσπονδίας Πετρ Φούσεκ, ο τσέχος παράγοντας που η FIFA έστειλε να εποπτεύσει την ομοσπονδία.
Κουταμάρες
Οι ξένοι, που ασχολούνται με αυτό που αποκαλούν «ελληνικό πρόβλημα», πιστεύουν ότι όλα θα ήταν πιο εύκολα, αν μεταξύ των ιδιοκτητών των μεγάλων ομάδων υπήρχε ένα είδος συμφωνίας κυρίων – πρόκειται για κουταμάρα ολκής. Οι ΠΑΕ και οι ιδιοκτήτες τους έχουν διαφορετικές αντιλήψεις – και πάλι καλά. Δεν είναι δουλειά των μεγαλομετόχων των ΠΑΕ να συμφωνούν ή να γίνονται σύμμαχοι ή εχθροί. Το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι απλό: διοικείται από ανθρώπους που δεν το αγαπάνε και οι λειτουργοί του κράτους, που θα ‘πρεπε να το εποπτεύουν, προτιμούν να στρουθοκαμηλίζουν. Αν η UEFA ή η FIFA ήθελαν να το βοηθήσουν θα φώναζαν τον υφυπουργό Αθλητισμού και θα τον ρωτούσαν τι έχει σκοπό να κάνει η πολιτεία με το ποδόσφαιρο κι αν θα ασχοληθεί κανείς εισαγγελέας σοβαρά με τις παθογένειές του. Θα ρωτούσαν επίσης τον Μέλο Περέιρα τι φταίει για το κάκιστο επίπεδο της διαιτησίας και γιατί αυτός και οι συνεργάτες του ακόμα και φέρνοντας ξένους διαιτητές είναι τόσο απρόσεκτοι, ώστε να επιλέγουν κάποιους με σχέσεις με έλληνες παράγοντες. Οι ομάδες δεν έχουν να πουν τίποτα απολύτως στην UEFA και στη FIFA. Κι αν ακόμα οι ξένοι επιτηρητές πιστεύουν ότι αυτές ευθύνονται για τις παθογένειες του πρωταθλήματος, ας έχουν υπόψη τους ότι βρίσκουν και τα κάνουν.
Βρίζονται
Την UEFA, που πήρε την πρωτοβουλία της σύσκεψης, θα ‘πρεπε να την ενδιαφέρει πώς για παράδειγμα έμειναν ουσιαστικά ατιμώρητες οι ομάδες που έπαιξαν τον περσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, μολονότι τα επεισόδια των οπαδών τους υπήρξαν για δυο μέρες ασταμάτητα. Θα ‘πρεπε να την ενδιαφέρει πως όποιος πετάει φωτοβολίδες στον κόσμο τιμωρείται με ένα απλό χρηματικό πρόστιμο ή πώς γίνεται διαιτητές με ανύπαρκτα βιογραφικά να γίνονται διεθνείς ή άλλοι, που τίναξαν παιχνίδια στον αέρα, να προβιβάζονται. Θα ‘πρεπε επίσης να την ενδιαφέρει γιατί βρίζονται οι σύμβουλοι της ΕΠΟ στα συμβούλια της ομοσπονδίας και ποιες ακριβώς είναι οι διαφορές τους. Αλλά σιγά μην ασχοληθεί κανείς με αυτά! Ασε που τις απαντήσεις τις ξέρουν…
Ταϊλανδός
Απαντήσεις για την ιστορία του Ταϊλανδού περιμένει και ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Περιμένει π.χ. με περιέργεια τον έλεγχο του Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Το σχετικό όργανο θα πρέπει με βάση τον νόμο να ελέγξει και την εταιρεία PanAsia Investment, το fund δηλαδή που θα αποκτήσει το 40% (και πλέον) της ΠΑΕ, όταν και εφόσον θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών του Γιάννη Αλαφούζου. Η ΕΕΑ θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της – μπορεί τα μέλη της να είναι τοποθετημένα από το υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά λειτουργεί εντός της ΓΓΑ ως ανεξάρτητη Αρχή και ο πρόεδρός της, ο συνταξιούχος ανώτερος δικαστικός Γιώργος Ζώης, είναι σοβαρός δικαστής και γνωρίζει καλά τα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού ήταν και πρόεδρος πειθαρχικών επιτροπών της ΕΠΟ παλιότερα.
Λύση
Ομολογώ ότι είχα μεγάλες ελπίδες για τη λύση του μυστηρίου του Παϊρότζ και πίστευα ότι η συγκεκριμένη επιτροπή θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε και ποιοι κρύβονται πίσω του. Αλλά – οϊμέ – είδα χθες μια δήλωση του υφυπουργού Ποδοσφαίρου Γιώργου Βασιλειάδη που με προσγείωσε ανώμαλα στην πραγματικότητα. «Θα βγει για διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για την επαναχάραξη της στρατηγικής και της λειτουργίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού» είπε και πρόσθεσε πως πρέπει «να σταματήσει αυτή η καρικατούρα ελέγχου και να φτιάξουμε μία Επιτροπή, η οποία ελέγχει, θέτει τα όρια και το πλαίσιο λειτουργίας του επαγγελματικού αθλητισμού, ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι και αποσοβεί τα φαινόμενα που οδήγησαν τον επαγγελματικό αθλητισμό στο σημείο αυτό». Ταρατατζούμ ταρατατζούμ!
Αδεια
Με το φτωχό μου το μυαλό πιστεύω πως μέχρι να γίνουν όλα αυτά, δύσκολα ο ταϊλανδός επιχειρηματίας θα πάρει άδεια για να μπει στον ΠΑΟ ως μεγαλομέτοχος. Δεν νομίζω ο Βασιλειάδης να επιτρέψει να ελεγχθεί από τη συγκεκριμένη Επιτροπή. Βρίσκω μάλιστα λογικότερο η Επιτροπή, αφού δώσει στις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ τα πιστοποιητικά για να αρχίσει επιτέλους το πρωτάθλημά τους, στη συνέχεια να παραιτηθεί. Θα είναι παράξενο να μείνουν στη θέση τους άνθρωποι, που κατά τον υφυπουργό μας (και ουσιαστικά προϊστάμενό τους), κάνουν καρικατούρες ελέγχων και δεν θέτουν τα όρια αλλά ούτε και το πλαίσιο λειτουργίας του επαγγελματικού αθλητισμού. Αυτός το ‘πε και μένει να δούμε ποιος και πότε θα τον ελέγξει τον Ταϊλανδό.
Απαγόρευση
Επί της ουσίας πάντως όλα αυτά ελάχιστο ρόλο παίζουν στην καθημερινότητα της ΠΑΕ. Ο Παναθηναϊκός φέτος κοστίζει λίγο: με τα χρήματα από την ΕΡΤ και τον ΟΠΑΠ μια χαρά θα βγει η χρονιά του. Ο Αλαφούζος έχει αναλάβει τα χρέη του και η ομάδα, είτε μπει ο Παϊρότζ, είτε η οικογένεια Ροκφέλερ, μεταγραφές τον Ιανουάριο δεν μπορεί να κάνει γιατί έχει απαγόρευση από τη στιγμή που δεν εξασφάλισε άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Οπότε είναι και εύκολη η πρόβλεψη για τη συνέχεια. Ο Παϊρότζ θα λέει ότι για να βάλει χρήματα πρέπει να πάρει την έγκριση από την ΕΕΑ, ο Αλαφούζος θα λέει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία ο ίδιος δεν μπορεί να φύγει και ότι περιμένει όποιον άλλο έχει διάθεση να βοηθήσει: κυκλοφορεί τελευταία ότι υπάρχει κι άλλος επιχειρηματίας διαθέσιμος να μπει σε ένα νέο πολυμετοχικό σχήμα. Οσο η ομάδα κερδίζει οι οργανωμένοι θα κάθονται ήσυχα, όλα θα κυλάνε ήρεμα και θα ακούμε για συμφωνίες, καθυστερήσεις, χρονοδιαγράμματα κ.λπ. Ενώ το θέμα είναι τα χρήματα και χρήματα για την ώρα στον ΠΑΟ βάζει μόνο ο Αλαφούζος…