Ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να δηλώσει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ότι από τη στιγμή που, κατά την άποψή του, η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έχει θετική έκβαση, ο ίδιος προτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο, «καπελώνοντας» επί της ουσίας τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Αυτό, όπως δήλωσε, περιλαμβάνει τη σύναψη διμερών διακρατικών συμφωνιών μεταξύ της ΠΓΔΜ με βαλκανικά κράτη ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας και τη γενικότερη περιφερειακή αστάθεια. Το «εναλλακτικό σχέδιο» παρουσιάστηκε επιπλέον από τον υπουργό Αμυνας και ως «αμυντική συμμαχία με σκοπό την αναχαίτιση της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια».
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΧΕΔΙΟ; Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι μάλλον λίγο διαφορετική. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η πρόταση της οποίας ο Πάνος Καμμένος διεκδικεί την πατρότητα δεν είναι δική του, ακόμη και αν τη συζήτησε, όπως διατείνεται, με τον αμερικανό βοηθό υπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ. Αντίθετα, εντάσσεται πιθανότατα σε έναν εναλλακτικό σχεδιασμό που έχει αρχίσει να συζητείται το τελευταίο διάστημα σε αμερικανικούς και νατοϊκούς κύκλους σε περίπτωση που, όντως, η συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορέσει να επικυρωθεί.
Προς το παρόν, το ΝΑΤΟ προχωρεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του, που προβλέπει ότι από τις αρχές του 2019 η ΠΓΔΜ θα μπορεί ουσιαστικά να λειτουργεί ως πλήρες μέλος, με το Πρωτόκολλο Ενταξης να κυρώνεται σταδιακά από τους Συμμάχους, αρκεί η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί. Αλλωστε, όπως έγραψε το κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ στην ΠΓΔΜ, την επόμενη εβδομάδα, στις 18-19 Οκτωβρίου, αναμένεται η έναρξη ενταξιακών συνομιλιών (accession talks) της γειτονικής χώρας με το ΝΑΤΟ. Με δεδομένες όμως τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει μετά το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, τα πράγματα δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Καμμένος φέρεται, όπως ο ίδιος έλεγε, ότι έγινε κοινωνός των σχεδίων αυτών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παρουσίας του στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η γενικότερη – για την ώρα πρωτόλεια – ιδέα έχει, ως φαίνεται, την ακόλουθη μορφή: Αν δεν ευοδωθεί η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία με την επίλυση του ονοματολογικού, τότε μια σειρά χωρών, όπως π.χ. οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Αλβανία (χώρες της Βαλκανικής που ήδη είναι μέλη της Συμμαχίας), θα μπορούσαν, σε πρώτη φάση, να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας μαζί της.
Η πιθανή υπογραφή αυτών των συμφωνιών δεν σημαίνει ότι θα μεταβαλλόταν το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας που σήμερα έχει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Θα ήταν επίσης δυνατόν, σχολίαζαν στα «ΝΕΑ» συμμαχικές πηγές, να ενταχθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στο πλαίσιο ενός πακέτου αμυντικής βοήθειας.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε μάλλον αιφνιδιασμένο από τα λεγόμενα Καμμένου. Αυτό προκύπτει και από το ύφος της ανακοίνωσης που εκ των υστέρων εκδόθηκε, προκαλώντας και την αντίδραση της ΝΔ που έκανε λόγο για «πολιτική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων». Ο δε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έμοιαζε εντελώς «έξω από τα νερά του» όταν ρωτήθηκε σχετικά. Οπως, δε, «ΤΑ ΝΕΑ» είναι σε θέση να γνωρίζουν, στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος δεν είχαν ιδέα για όσα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εκστόμισε επί αμερικανικού εδάφους.
Ο ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ
«Είναι λάθος σε κάθε κατεύθυνση»
Με μια σκληρή παρέμβαση άδειασε ο Νίκος Βούτσης τον Πάνο Καμμένο για το Plan b που παρουσίασε για τα Σκόπια. «Οσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε… Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια» σχολίασε (στο Kontra) ο Πρόεδρος της Βουλής: «Εκπλήσσομαι με τη ρητορική του. Δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος τα όσα είπε. Αναμένω και στις δύο βάσεις των θεμάτων που έθεσε να δώσει ερμηνείες. Με βάση αυτό που έχω κατανοήσει, είναι λάθος σε κάθε κατεύθυνση».
Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε χθες και ρεπορτάζ των «Νew Υork Times» για το Σκοπιανό, το οποίο αναδεικνύει ρωσικές παρεμβάσεις, καθώς κι έναν υπονομευτικό ρόλο του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται στοιχεία από υποκλοπές που είχαν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τα οποία αναφέρουν πως ο Ιβάν Σαββίδης πλήρωνε Σκοπιανούς προκειμένου να αντιταχθούν στη συμφωνία. Το Μαξίμου, πάντως, προχώρησε σε διαρροή υποβάθμισης του θέματος, αναφέροντας πως «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT».