Tην τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, στις 15 του περασμένου μήνα, στη Λευκωσία, είχε τα γενέθλιά του ο Κιθ Λάνγκφορντ, που ήταν τόσο ανυπόμονος, ώστε πήρε παραμάσχαλα την τούρτα και έσβησε τα 35 κεράκια πάνω στο παρκέ!

Εκείνο το βράδυ οι Πράσινοι νίκησαν τους Ισραηλινούς με 87-81, χοροστατούντος του αμερικανού γκαρντ, ο οποίος απέναντι σε μια από τις προηγούμενες ομάδες του έκανε πάρτι με 20 πόντους και 5 ασίστ…

Είκοσι πέντε ημέρες αργότερα, στην αποψινή (21.00) πρεμιέρα της Ευρωλίγκας και στον πρώτο σταθμό του προσδόκιμου ταξιδιού του προς τη Βιτόρια, ένας άλλος Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ μια άλλη Μακάμπι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο… scouting: τότε ο Τσάβι Πασκουάλ δεν είχε στη διάθεσή του τους Καλάθη, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννη, Λεκαβίτσιους, Μήτογλου και ο Νέβεν Σπάχια αποζητούσε τους Γουίλμπεκιν, Ρολ, Μπλακ, Ντι Μπαρτολομέο, Κοέν, Ζούσμαν και Λεβί, οπότε το ματς θεωρείται ως μη γενόμενο!

«Τώρα οι δυο ομάδες είναι πλήρεις και δεν παίζουμε φιλικό αγώνα» τόνισε ο (δις πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας και μια φορά του Eurocup) Λάνγκφορντ, για τον οποίο η αποψινή αναμέτρηση συνιστά μια διπλή επιστροφή: αφενός κόντρα στη Μακάμπι στην οποία αγωνίσθηκε τη σεζόν 2011-12 και αφετέρου στη σκηνή της Ευρωλίγκας, έπειτα από απουσία ενός χρόνου που τον πέρασε στην Κίνα και στο Ισραήλ.

Και στο βάθος, Βιτόρια

Η Μακάμπι τρέχει λόγω στυλ, παράδοσης, χόμπι και ιδεολογίας, αλλά και ο Παναθηναϊκός δεν είναι αργός, ούτε κολλημένος στο πέντε εναντίον πέντε. «Το ζητούμενο που θα κρίνει κιόλας τον αγώνα είναι ποιος θα τρέξει πιο έξυπνα» σχολίασε ο Λάνγκφορντ, ενώ ο Τσάβι Πασκουάλ επισήμανε ότι «θα είναι ένα δύσκολο βράδυ, στο οποίο πρέπει να επιβάλουμε τον ρυθμό μας, να πλειοδοτήσουμε σε κατοχές, να δώσουμε μεγάλη προσοχή στις αμυντικές προσαρμογές και να μη χαρίσουμε ριμπάουντ».

Οι δυο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε όλη την γκάμα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (συμπεριλαμβανομένων τριών τελικών, δυο ημιτελικών και μιας δραματικής σειράς πλέι οφ), χώρια που λόγω των χρωμάτων και της χρόνιας αντιπαράθεσής τους αποτελούν κιόλας την ευρωπαϊκή εκδοχή των Σέλτικς και των Λέικερς! Απόψε θα αναμετρηθούν για 39η φορά στα χρονικά, με τον Παναθηναϊκό να προηγείται σε νίκες με βραχεία κεφαλή (20-18) και να θέλει να ιχνηλατήσει την πορεία προς τη Βιτόρια. Στον αντίποδα οι Ισραηλινοί επιδιώκουν να βάλουν φρένο στον κατήφορο της τελευταίας τριετίας κατά την οποία έμειναν εκτός πλέι οφ και σε 70 αγώνες σημείωσαν μόλις 27 νίκες.