Σε φόντο εθνικό, όπως σχεδόν οι περισσότεροι συμπαίκτες του. Στην αναμονή για τα διαδοχικά ματς με τον Νίγηρα (Σάββατο, Τρίτη) για τα προκριματικά του Κόπα Αφρικα. Η επιστροφή του Γιασίν Μεριά στην εθνική ομάδα της Τυνησίας έπειτα από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Ιούνιος ήταν όταν ο Φρανσουά Μοντέστο και ο Πέδρο Μαρτίνς παρακολουθούσαν με προσοχή την εξέλιξη του 8ου γκρουπ του Μουντιάλ. Του ομίλου του Βελγίου και της Αγγλίας. Εκεί έγινε το τελευταίο τσεκάρισμα για τον κύριο με το 4 στην πλάτη που βρέθηκε να κυνηγά τον Χάρι Κέιν και τον Ρομέλου Λουκάκου. Δεξιοπόδαρος κεντρικός αμυντικός που κάλυπτε τον αριστερό χώρο ευθύνης των κεντρικών αμυντικών. Με σήμα κατατεθέν το aggressive στυλ παιχνιδιού. Με μπόλικη δύναμη στις προσωπικές μονομαχίες, αλλά και με εκείνο το ηγετικό προφίλ που έκανε την παρουσία του ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Ενα παιδί που δεν είχε παίξει ποτέ στην Ευρώπη, που δεν είχε παραστάσεις μακριά από την πατρίδα του, παρά μόνο με την εθνική ομάδα. Αλλά που δεν… έβλεπε ούτε ονόματα ομάδων ούτε προσωπικών αντιπάλων στο γήπεδο. Οι Ερυθρόλευκοι μόλις είχαν δει ό,τι ήθελαν.

Από τον Ιανουάριο

Για να είμαστε βεβαίως απόλυτα σωστοί, ο Ολυμπιακός τον είχε εντοπίσει από τον Ιανουάριο, στον μεγάλο κύκλο του σκάουτινγκ. Τον είδε σε ματς της Σφαξιέν, τον είδε με την εθνική ομάδα στον δρόμο για το Μουντιάλ. Με την έλευση του Πέδρο Μαρτίνς τον Απρίλιο και μέσω του τελικού τσεκ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Μεριά τοποθετήθηκε στην πρώτη θέση της λίστας για την απόκτηση κεντρικού αμυντικού. Το Νο 1. Σχεδόν δυόμισι μήνες από την ανακοίνωση της απόκτησής του, στο μεγάλο λιμάνι νιώθουν ήδη το συναίσθημα της πρώτης δικαίωσης. Ο Μεριά όχι μόνο αποδεικνύεται συμβατός, αλλά παιχνίδι με το παιχνίδι, όσο περνά ο καιρός, γίνεται απαραίτητος. Ενας «κάνω τη διαφορά» κεντρικός αμυντικός, σε ηλικία που ο καθένας καταλαβαίνει πως έχει μια ολόκληρη καριέρα μπροστά του.

Στα ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ εξαφάνισε από το γήπεδο τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς και τον Μάρκο Λιβάγια. Δύο πραγματικά καλούς επιθετικούς με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο Τυνήσιος τους πέρασε χάντρα στο κομπολόι του. Η μονή καλή στιγμή του Λιβάγια στο ΟΑΚΑ ήρθε από αριστερά στον χώρο ευθύνης του Βούκοβιτς. Από δεξιά απλά δεν πήγαινε, έχοντας χάσει από την πρώτη στιγμή τις μονομαχίες με τον «ταύρο» Μεριά. Ο δε Πρίγιοβιτς της δύναμης στο Φάληρο; Απλά δεν ακούμπησε την μπάλα. Πάντα δεύτερος.

Η πάσα μπροστά

Και αν κάποιος επιμείνει να κοιτάζει αποκλειστικά στο… ανασταλτικό του πράγματος, έχει ενδιαφέρον τι ακούγεται στον Ρέντη από τους συμπαίκτες του για τον 25χρονο κεντρικό αμυντικό. Αυτούς που περιγράφουν τον Μεριά ως στόπερ από εκείνους που έχουν την ικανότητα να ξεκινούν τις επιθέσεις της ομάδας από την πίσω ζώνη. Που έχει κατά νου σταθερά την επόμενη σκέψη. Οχι να κόψει, αλλά να πασάρει κάθετα για να αρχίσει το transition. Εκεί, στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη, ο Τυνήσιος είναι αχώριστος με τον Ομάρ Ελαμπντελαουί. Κάνει παρέα και με τον Σισέ, αλλά ο Νορβηγός ήταν που από την πρώτη στιγμή στεκόταν δίπλα του, ακόμη και για τις… μεταφράσεις (μιας και ο Μεριά τώρα μαθαίνει αγγλικά).

Την ικανότητα που έχει στην πάσα ο Μεριά τη γνώριζαν καλά εκείνοι που τον παρακολουθούσαν. Πολύ μεγάλα ποσοστά ευστοχίας. Και όχι μόνο στις μικρές, στις πάσες ασφαλείας. Εχει στην γκάμα του διαγώνιες μεταβιβάσεις που αλλάζουν το παιχνίδι σε μια στιγμή. Εχει την άνεση να μεταβιβάζει σαν χαφ.

Ο ανταγωνισμός

Ακόμη από τον Μεριά δεν έχουμε δει τίποτα σε αυτόν τον τομέα. Τον 25χρονο, ο οποίος το καλοκαίρι έγινε μήλον της Εριδος για μπόλικο κόσμο. Η Τουλούζ, η Πόρτο, η Λοκομοτίβ Μόσχας, η Τραμπζονσπόρ αλλά και μια σειρά από αραβικές ομάδες με ατού τα πετροδολάρια μπήκαν στον πειρασμό για εκείνον. Ο Ολυμπιακός όμως δούλεψε την υπόθεσή του υποδειγματικά. Και όταν τον έφερε στην Ελλάδα για πρώτη φορά, παρότι η μεταγραφή δεν ολοκληρώθηκε, είχε ήδη τελειώσει τη δουλειά. Ο Μεριά βλέποντας τις συνθήκες, τις εγκαταστάσεις, τα πρόσωπα, ακούγοντας το όραμα και τη φιλοδοξία, δεν το συζητούσε. Ολυμπιακός ή πουθενά, είπε στη Σφαξιέν. Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε.

Σημειώστε πως το ποδόσφαιρο δεν είναι το μοναδικό σπορ στην καρδιά του. Οσοι κατοικείτε στα νότια προάστια μπορεί να τον πετύχετε σε κάποιο γήπεδο τένις να εξασκείται. «Είναι καλός» λένε κάποιοι που τον έχουν δει. Αποκλείεται να είναι καλύτερος απ’ ό,τι στον χώρο της άμυνας. Ο Ολυμπιακός, που σιγά σιγά καταλαβαίνει την πολύ καλή δουλειά που έκανε φέτος στις μεταγραφές, τον Μεριά τον έχει ήδη ξεχωρίσει.