Ηταν πράγματι μια «μη προμελετημένη επίθεση με στόχο τη σεξουαλική κακοποίηση», όπως εκτιμά ο βούλγαρος γενικός εισαγγελέας Σοτίρ Τσατσάροφ με βάση τα στοιχεία που διαθέτει «σε αυτό το στάδιο»; Ή μήπως ήταν ένα πολιτικό έγκλημα βολικά μεταμφιεσμένο σε σεξουαλική επίθεση; Το προφίλ του υπόπτου που συνελήφθη αργά το βράδυ της Τρίτης στη Γερμανία για τη δολοφονία της βουλγάρας δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα συνηγορεί υπέρ της πρώτης εκδοχής. Η οργή, λοιπόν, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ για τα «τερατώδη πράγματα που διάβασε μέσα σε τρεις ημέρες» για τη χώρα του είναι σε κάποιον βαθμό δικαιολογημένη. Σίγουρα όμως οι δημοσιογράφοι στη Βουλγαρία, μια χώρα που εγκαλείται συστηματικά για τη συστημική διαφθορά και την αναποτελεσματικότητα του δικαστικού της συστήματος, δεν έχουν «απόλυτη ελευθερία να γράφουν και να κάνουν ρεπορτάζ για οποιοδήποτε θέμα» όπως υποστήριξε.
Η 30χρονη Βικτόρια Μαρίνοβα, παρουσιάστρια τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, βρέθηκε άγρια δολοφονημένη το Σάββατο σε ένα πάρκο στις όχθες του Δούναβη, στην πόλη Ρουσέ της Βόρειας Βουλγαρίας, όπου και διέμενε. Είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά, ξυλοκοπηθεί και στραγγαλιστεί. Είναι η τρίτη δημοσιογράφος που χάνει τη ζωή της στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο μετά τη Μαλτέζα Ντάφνι Γκουαράνα Γκαλίζια τον Οκτώβριο του 2017 και τον Σλοβάκο Γιαν Κούτσιακ τον Φεβρουάριο. Και στην τελευταία της εκπομπή στο κανάλι TVN, στις 30 Σεπτεμβρίου, είχε παρουσιάσει δύο δημοσιογράφους που ερευνούν σκάνδαλο διασπάθισης ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την εμπλοκή επιχειρηματιών και πολιτικών. Η δολοφονία της λοιπόν πυροδότησε ένα κύμα διεθνούς κατακραυγής, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς να αποτίνει φόρο τιμής σε μια «θαρραλέα δημοσιογράφο που έπεσε στη μάχη για την αλήθεια και εναντίον της διαφθοράς» και την Επιτροπή να αναθέτει στην OLAF, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, να διερευνήσει το σκάνδαλο που καταγγέλθηκε στην εκπομπή της.
Οπως ανακοίνωσαν ωστόσο χθες οι βουλγαρικές Αρχές και επιβεβαίωσαν οι γερμανικές, αργά το βράδυ της Τρίτης συνελήφθη ως ύποπτος στο Στάντε της Γερμανίας, σε σπίτι συγγενών του, ένας 21χρονος Βούλγαρος, ο Σεβερίν Κρασίμιροφ, που κατοικούσε στο Ρουσέ, τον τόπο του εγκλήματος, και διέφυγε στη Γερμανία οδικώς, μέσω Ρουμανίας, την Κυριακή. DNA του Κρασίμιροφ, που συνελήφθη βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος και ήταν ήδη καταζητούμενος για δολοφονία και βιασμό, βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος. Η Βουλγαρία του έχει ήδη απαγγείλει κατηγορίες ερήμην για βιασμό και φόνο εκ προμελέτης και η Γερμανία αναμένεται να τον εκδώσει στη χώρα προκειμένου να περάσει από δίκη.
Οι βουλγαρικές Αρχές αποκλείουν «σε αυτό το στάδιο» να ήταν το κίνητρο του δράστη η επαγγελματική δραστηριότητα του θύματος. Την εκτίμηση πως η δολοφονία της Μαρίνοβα δεν συνδέεται με τη δουλειά της έκανε και ο παραγωγός της εκπομπής της,Ιβάν Στεφάνοφ, επισημαίνοντας πως κανείς τους δεν είχε δεχθεί απειλές. «Δεν αξίζουμε ως χώρα να συρόμαστε έτσι στη λάσπη μέσα σε λίγες ημέρες ενώ όλος ο κόσμος εργαζόταν όχι στο 100% αλλά στο 1.000% προκειμένου να διαλευκάνει το έγκλημα» εξανέστη ο Μπόικο Μπορίσοφ πριν υπερασπιστεί την «απόλυτη ελευθερία» των δημοσιογράφων στη Βουλγαρία. Γεγονός παραμένει, ωστόσο, πως η χώρα κατατάσσεται από την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα 111η μεταξύ 180 χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου, χαμηλότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος της ΕΕ.