Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στείλει την ερχόμενη Δευτέρα στην Κομισιόν προσχέδιο προϋπολογισμού στο οποίο δεν θα ενσωματώνονται οι προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις, όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές. Εάν υπήρχε συμφωνία με τους δανειστές για ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων από το 2019, η «ομηρεία» των συνταξιούχων θα έληγε και η κυβέρνηση θα εξασφάλιζε πόντους στον δρόμο προς την κάλπη.  Η εικόνα που προκύπτει και από δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί είναι πως το παιχνίδι είναι ανοιχτό, με θετική διάθεση από την πλευρά της Κομισιόν, αλλά τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ πρώτα πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα και στη συνέχεια να κλειδώνουν αποφάσεις. Στο τέλος της ημέρας τις αποφάσεις θα λάβει το Eurogroup, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν βρίσκεται «πολύ κοντά» στο να ανάψει πράσινο φως για μη εφαρμογή των περικοπών. Με δηλώσεις διφορούμενες σε αρκετά σημεία ο κοινοτικός επίτροπος μέσω συνέντευξης στο Bloomberg TV είπε: «Πρώτα απ’ όλα, περιμένω από την Αθήνα να παρουσιάσει τη Δευτέρα έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, κάτι που έχω συζητήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωρούμε σε συζητήσεις».

Υπό μια οπτική θα μπορούσε να εννοεί ενσωματώστε τις περικοπές στο προσχέδιο και, εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, βλέπουμε, υπό μια άλλη θα μπορούσε η δήλωση να σημαίνει ας δούμε πρώτα εάν ικανοποιείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όπως έχετε δεσμευθεί και μετά βλέπουμε… Νωρίτερα πάντως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατούσε η εκτίμηση ότι στο προσχέδιο της Δευτέρας θα ενσωματώνονται οι περικοπές στις συντάξεις και εφόσον υπάρξει συμφωνία, το μέτρο θα διευθετηθεί στη συνέχεια.  Μια εντελώς διαφορετική εικόνα μετέδιδαν κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας σε κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού στις Βρυξέλλες χωρίς περικοπές των συντάξεων.

Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ. Το γενικό ύφος των δηλώσεων Μοσκοβισί πάντως, όπως μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα, ήταν θετικό για την Ελλάδα. «Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος, είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα» είπε προσθέτοντας πως «δεν είναι στη δική μου δικαιοδοσία να μιλήσω για τις συντάξεις». Σας θυμίζω όμως, πρόσθεσε, ότι «οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα».

Λίγο αργότερα όμως είπε: «Οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια… Τώρα είναι η στιγμή οι θυσίες αυτές να αποφέρουν καρπούς. Οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις – γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές -, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις αναμένεται να κλειδώσουν σε επίπεδο Eurogroup, την ετυμηγορία του οποίου επικαλέστηκε και ο Μοσκοβισί. «Περιμένουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό ώστε να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τα μέλη του Eurogroup πώς και πού θα αξιοποιηθεί» είπε.