«Δεν θα απολύσω τον Πάουελ, αλλά είμαι απογοητευμένος από αυτόν». Η δήλωση αυτή, όσο και εάν φαίνεται απίστευτο, ανήκει στον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πάουελ δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας στον κόσμο. Οι δηλώσεις αυτές του Τραμπ, ο οποίος επιπλέον χαρακτήρισε «τρελή» τη νομισματική πολιτική της Fed, προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, νέες ανησυχίες στις παγκόσμιες αγορές. Ιδιαίτερα καθώς εκεί τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται μαζικές ρευστοποιήσεις σε μετοχές, ομόλογα και πετρέλαιο.

Στις αγορές επικρατούσε ήδη έντονη νευρικότητα λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, του φόβου για εμπορικό πόλεμο, αλλά και των ανησυχιών για τις εξελίξεις στην οικονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης. Ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια μάλλον συνηθισμένη κίνηση για αυτόν αλλά ασυνήθιστη για τις αγορές έκανε λόγο για «μεγάλο λάθος» από τη Fed και για «ιδιαίτερα επιθετικές» αυξήσεις επιτοκίων.

Τον Πάουελ, τον οποίο, σημειωτέον, τον διάλεξε ο ίδιος ο Τραμπ, έσπευσαν να υπερασπιστούν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Μάρκ Κάρνεϊ. Τις εντυπώσεις προσπάθησε να διασκεδάσει επίσης ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο CNBC ανέφερε ότι η Fed παραμένει ανεξάρτητη και πως ο Τραμπ δεν υπαγορεύει πολιτική στην κεντρική τράπεζα.

Μετά τη μεγάλη βουτιά 3,15% της Τετάρτης, ο δείκτης Ντάου Τζόουνς βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς συνεχίστηκαν να εκδηλώνονται πιέσεις και έκλεισε χθες με πτώση 2,1%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχθηκαν τα «πυρά» των πωλητών. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 1,9%, το Χρηματιστήριο του Παρισιού έκλεισε με υποχώρηση 1,9% και της Φρανκφούρτης με πτώση 1,4%.

Η προοπτική νέων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed κάνει τους επενδυτές να εγκαταλείπουν τις μετοχές αναζητώντας άλλες μορφές επενδύσεων, αφού δεν μπορούν να δανειστούν πια τόσο φθηνά όσο παλιότερα. Αυτό έχει οδηγήσει εξάλλου και σε αύξηση των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας, αφού διαμορφώθηκαν χθες στο 3,175%, από 2,1% πέρυσι. Στην Ευρώπη τα γερμανικά ομόλογα άντεξαν περισσότερο στις πιέσεις, αφού θεωρούνται ως ασφαλές καταφύγιο, αλλά τα ομόλογα χωρών όπως η Ιταλία βρέθηκαν ξανά στη δίνη των πωλήσεων. Τα επιτόκια των ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Ιταλίας παρουσίασαν χθες νέα αύξηση, φτάνοντας το 3,57%. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινήθηκαν χθες σταθεροποιητικά πέριξ του 3,5% για τα 5ετούς διάρκειας και πέριξ του 4,5% για τα ομόλογα 10ετούς διάρκειας.

Αντίθετα, νέα βουτιά σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, όπως παραδοσιακά συμβαίνει όταν υπάρχει αναταραχή στα χρηματιστήρια. Οι τιμές του Brent στην αγορά του Λονδίνου υποχώρησαν κατά 2%, στα 81,40 δολάρια, και του West Texas Intermediate στα 71,90 δολάρια το βαρέλι.

«Καταβάλλω υψηλό επιτόκιο λόγω της Fed. Και θα ήθελα η Fed μας να μην είναι τόσο επιθετική, επειδή θεωρώ ότι κάνει μεγάλο λάθος» ήταν τα λόγια του Τραμπ χθες στο τηλεοπτικό κανάλι Fox. Επρόκειτο για τη δεύτερη συνεχή επίθεση στην κεντρική τράπεζα σε διάστημα ισάριθμων ημερών, αφού την Τετάρτη είχε αποκαλέσει τη νομισματική πολιτική «γελοία» και «τρελή». Η Fed αύξησε ξανά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση και τον Δεκέμβριο.