Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με επίκεντρο τις χορηγίες εταιρειών σε σχολικές μονάδες, ζήτημα που πυροδοτήθηκε πριν από λίγες ημέρες όταν η ΕΛΜΕ Μαγνησίας εξέφρασε την αντίθεσή της σε χορηγικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Με ανακοίνωσή της η τοπική ΕΛΜΕ έκανε λόγο για «προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Παιδείας», απέρριπτε «τη λογική των χορηγιών που υποκαθιστά την ευθύνη και την υποχρέωση του κράτους για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων» και καλούσε τους διευθυντές και τους συλλόγους γονέων των σχολείων να μην αποδεχτούν τη χορηγία για τον «βασικό εξοπλισμό» εργαστηρίων γυμνασίων της περιοχής.

Η ΠΡΟΘΕΣΗ. Το ίδρυμα από την πλευρά του διευκρίνισε ότι «καμία χορηγία δεν έχει εγκριθεί ή δρομολογηθεί καθώς είναι σε εξέλιξη τόσο η καταγραφή των αναγκών όσο και η αναζήτηση πόρων, πλέον αυτών που διαθέτει το ίδιο το ίδρυμα στο πλαίσιο των σκοπών του, για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού», επισημαίνοντας ότι στις προθέσεις του είναι η παροχή δωρεών και όχι χορηγιών.

Η απόφαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας βρήκε υπέρμαχο την ΟΛΜΕ, η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ΔΣ της ΟΛΜΕ είναι αντίθετο με την οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Παιδείας που επιτυγχάνεται μέσω της προβολής και διαφήμισης πολυεθνικών εταιρειών και των χορηγιών κοινωφελών ιδρυμάτων. Καλούμε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές να διεκδικήσουν αγωνιστικά επαρκή κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των σχολείων. Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων και τους συναδέλφους να μη διευκολύνουν διαφημιστικές καμπάνιες. Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να μην επιτρέπει στις εταιρείες να εισέρχονται στους χώρους των σχολείων με το πρόσχημα χορηγικών προγραμμάτων».

Από την άλλη, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι διαφώνησαν με την άρνηση των χορηγιών βλέποντας σε αυτές έναν τρόπο για να αναπληρωθούν κάποια από τα τεράστια κενά των δημόσιων σχολείων. «ΤΑ ΝΕΑ» φιλοξενούν σήμερα ένα debate μεταξύ των δύο πλευρών.