Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στέκεται μπροστά στην πλακέτα που θυμίζει την ιστορία του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι. Δεν μιλάει, αφήνει μόνο λίγα λευκά λουλούδια – ένδειξη συγγνώμης της μεταπολεμικής Γερμανίας για τα ναζιστικά εγκλήματα. Η επίσκεψη ήταν εκτός του επίσημου προγράμματος του γερμανού προέδρου, ο οποίος ανήκει σε μια γενιά που κουβαλά το στίγμα της συλλογικής ενοχής. Παρότι χθες επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά πως η χώρα του δεν προτίθεται να δώσει αποζημιώσεις, η συμβολική κίνηση, μαζί με την επίσκεψη στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ήταν σημαντική.

ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΧΗ. «Ζητάμε συγχώρεση γι’ αυτό που συνέβη στην Ελλάδα» ανέφερε ο Σταϊνμάγερ στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγη ώρα μετά την παρουσία του στο Χαϊδάρι. «Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει» επισήμανε, μιλώντας για το ακροδεξιό AfD και την ανάγκη οι νεότερες γενιές να «διδαχθούν από τις παλαιότερες». Στον αντίποδα, ο έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου θέμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, σχολιάζοντας πως «δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές από το μακρινό παρελθόν, αλλά πρέπει να ορίσουμε από κοινού με αλληλοσεβασμό το πεδίο της επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο» – υποδεικνύοντας ουσιαστικά την παραπομπή του ζητήματος των επανορθώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τον νομικό δρόμο της Χάγης έδειξε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο δείπνο του Προεδρικού Μεγάρου: «Μέσα στο πλαίσιο αντίστασης εναντίον εκείνων που, όπως κι εσείς γνωρίζετε, θέλουν να γυρνούν πίσω σ’ ένα εφιαλτικό παρελθόν, εντάσσει η Ελλάδα απαιτήσεις της που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις της εποχής της Κατοχής, τις οποίες, παγίως, θεωρούμε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως. Ολως αντιθέτως, τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Με βάση λοιπόν τους κανόνες αυτού του πολιτισμού και, οπωσδήποτε, σε αρμόδιο δικαιοδοτικό forum, καθένας θα υποστηρίξει τις θέσεις του».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. Οι αποζημιώσεις, ωστόσο, δεν ήταν αυτό που μονοπώλησε τις συζητήσεις του Σταϊνμάγερ στην Αθήνα – σκοπός, άλλωστε, της επίσκεψης ήταν ο πρόεδρος της Γερμανίας να περάσει το μήνυμα της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και της κοινής τους ευρωπαϊκής πορείας. Σταϊνμάγερ και Τσίπρας μίλησαν επίσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία μπορεί να «φέρει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων». «Η πλειοψηφία όσων πήγαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ήταν υπέρ της συμφωνίας και εύχομαι οι μεγάλες προσπάθειες να μην ήταν μάταιες» τόνισε ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος παράλληλα έκανε λόγο για την ανάγκη μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής συνεννόησης για τη μεταναστευτική πολιτική, με γνώμονα την αλληλεγγύη.

Στην επίσημη υποδοχή του γερμανού προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο νωρίτερα χθες το μεσημέρι, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο για «άριστες διμερείς σχέσεις» ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, θέτοντας παράλληλα τρία ζητήματα: την προϋπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, έτσι ώστε τα Σκόπια να πάρουν το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ειδικού χειρισμού ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ανάγκη ενός κοινού οράματος για την Ευρώπη, με φόντο τις ευρωεκλογές του 2019. Ο Σταϊνμάγερ μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και για την κρίσιμη οικονομική περίοδο που διανύει. «Εμείς οι Γερμανοί με μεγάλο σεβασμό κοιτάζουμε τη βαριά και δύσκολη πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν ήταν καθόλου εύκολη η τριετία 2010-2012 και οι Ελληνες ήταν εκείνοι που στα χρόνια που ήταν ζητούμενο η οικονομική σταθερότητα έδωσαν τη δική τους μάχη». Εκανε, δε, μία ακόμα ειδική αναφορά στους 99 νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του.

n Σήμερα ο Σταϊνμάγερ αποχαιρετά την Αθήνα και κατευθύνεται στην Πελοπόννησο. Πρώτος σταθμός η Μεσσηνία, όπου συνοδεία Παυλόπουλου θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ αργότερα θα αναγορευθεί επίτιμος δημότης Καλαμάτας σε ειδική τελετή στο Παλαιό Δημαρχείο της πόλης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ “ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ” ΟΙ 81 ΨΗΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Θρίλερ στα Σκόπια για τους 11 βουλευτές του VMRO

Προς αναζήτηση των 11 αντιπολιτευόμενων ανταρτών, που θα στηρίξουν μέσα στη σκοπιανή Βουλή τη συνταγματική αναθεώρηση, βρίσκεται ο Ζόραν Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίζεται αισιόδοξος πως μπορεί να τα καταφέρει. Τις τελευταίες μέρες απευθύνει εκκλήσεις προς την αντιπολίτευση να κοιτάξει το μέλλον της χώρας του. «Ελπίζω να βρούμε το θάρρος να ξεπεράσουμε τις κομματικές και πολιτικές προκαταλήψεις και να φροντίσουμε το μέλλον της χώρας», ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, τονίζοντας πως η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «μια ανεπανάληπτη ευκαιρία». Οι δηλώσεις του συνέπεσαν με διαρροές σε σκοπιανά φιλοκυβερνητικά μέσα ότι η κυβέρνηση έχει «κλειδώσει» τις 81 ψήφους που απαιτούνται για την πρώτη έγκριση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Σύμφωνα, μάλιστα, με το αλβανόφωνο ALSAT-M, που μετέδωσε την πληροφορία, οι βουλευτές που πείστηκαν να υπερψηφίσουν τις αλλαγές προέρχονται από το VMRO.

ΔΙΑΨΕΥΣΗ. Η είδηση, ωστόσο, διαψεύστηκε άμεσα από τη σκοπιανή αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν υπάρχει περίπτωση οποιοσδήποτε βουλευτής μας να ψηφίσει αντίθετα στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του VMRO. «Η θέση του VMRO απέναντι στη συμφωνία με την Ελλάδα δεν άλλαξε και είναι καθαρή. Οι βουλευτές ξεκάθαρα δήλωσαν ότι θα σεβαστούν τη λαϊκή βούληση» τόνισε, σε μια προσπάθεια να γίνει σαφές ότι το κόμμα θα κατέβει συντεταγμένα και με μια γραμμή στην Ολομέλεια. Οπως όλα δείχνουν, η ψηφοφορία θα λάβει χώρα στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται και θα αποδειχθεί καθοριστική για τη συνέχεια, καθώς αν ο Ζάεφ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους, οδηγείται αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές – κάτι που τουλάχιστον καθυστερεί την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ. Η σκοπιανή αντιπολίτευση, πάντως, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα κάνει λόγο για σκληρές πιέσεις από την κυβερνητική πλευρά που φτάνουν μέχρι τον χρηματισμό – ισχυρισμό που έχει ήδη διαψεύσει ο Ζάεφ. Η στάση του VMRO φαίνεται ότι του έχει δημιουργήσει προβλήματα και με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων έκανε λόγο για τηλεφώνημα του προέδρου του στον Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατά το οποίο του κατέστη σαφές πως αν το VMRO συνεχίσει να αρνείται να συναινέσει με τη συνταγματική αναθεώρηση, θα έχει την «πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει» η ΠΓΔΜ.