Σκηνικό αποσύνθεσης και εμφυλίου πολέμου καταγράφεται στους ΑΝΕΛ μετά τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στην Ουάσιγκτον για «plan B» στο Σκοπιανό και για την παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων στους Αμερικανούς, σε στρατιωτικές βάσεις πέραν της Σούδας. Ο υπουργός Αμυνας τουλάχιστον έως χθες τα μεσάνυχτα δεν είχε προχωρήσει σε νέα παρέμβαση από τις ΗΠΑ, αλλά το προχθεσινό «χτύπημα» ερμηνεύεται από πολλά κυβερνητικά στελέχη ως μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι «θα πέσουν μαζί» εάν οι ΑΝΕΛ συνεχίσουν να εξανεμίζονται δημοσκοπικά και η συμφωνία των Πρεσπών δεν τους αφήνει ζωτικό χώρο.

Βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ, πάντως,  αδειάζουν τον πρόεδρό τους, διαμορφώνοντας τα τελευταία 24ωρα εκρηκτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του κόμματος. Σαφείς αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο πήρε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Σχολιάζοντας (Στο Κόκκινο) τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας για το «plan Β» στο Σκοπιανό παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών. «Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου έδωσε απάντηση, εκεί μπορώ να σταματήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα τηρήσει «ευλαβικά» τη συμφωνία με τον Πρωθυπουργό να βγει εκτός κάδρου το Σκοπιανό έως τον Μάρτιο, αδειάζοντας ουσιαστικά τον Καμμένο.

Περί πρότασης μομφής. Παράλληλα, επεφύλασσε άδειασμα και στον εκπρόσωπο Τύπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρο Τοσουνίδη, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να συζητήσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης εάν η ΝΔ δεσμευθεί να μην παραχωρήσει το όνομα Μακεδονία. «Τέτοια θέση δεν έχω ακούσει μέσα στα όργανα του κόμματος, ή να την εκφράζει προσωπικά ο πρόεδρος. Κατά συνέπεια, ο κ. Τοσουνίδης πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν είναι δική του θέση, αν την υπαγόρευσε κάποιος που δεν ξέρουμε…».

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και ο βουλευτής του κόμματος Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος διαμήνυσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση στήριξης μιας πρότασης μομφής της ΝΔ. «Θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός, δεν ξέρω τι λέει ο κ. Τοσουνίδης και αν έκανε λάθος και το διόρθωσε. Με πρόταση μομφής από τους ανθρώπους της διαπλοκής, της διαφθοράς, των offshore και των φορολογικών παραδείσων, ο Παπαχριστόπουλος δεν συμπλέει…».