Για τον πρόεδρο Τραμπ που έχει κάνει τη Σαουδική Αραβία βάση της πολιτικής του στη Μέση Ανατολή, η δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου στην Τουρκία αποτελεί διπλωματική κρίση. Για τον γαμπρό και σύμβουλό του Τζάρεντ Κούσνερ είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην κυβέρνηση Τραμπ, ο Κούσνερ, σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ, έχει προσεγγίσει ως στενό σύμμαχο τον σαουδάραβα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν – τον οποίο πολλοί θεωρούν ως υπεύθυνο για την εξαφάνιση και πιθανή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος του ασκούσε έντονη κριτική. Ο Κούσνερ στήριξε τον 33χρονο πρίγκιπα Μοχάμεντ για τη διαδοχή, είχαν μαζί δείπνα στην Ουάσιγκτον και το Ριάντ, προώθησε την πώληση όπλων αξίας 110 δισ. δολαρίων στο βασίλειο και πολλά άλλα.

Τώρα, με τη διεθνή κοινότητα να εστιάζει στην εξαφάνιση του Κασόγκι ενώ εκείνος βρισκόταν μέσα στο κτίριο του σαουδαραβικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη και τούρκους αξιωματούχους να εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι δολοφονήθηκε εκεί και κατόπιν το σώμα του τεμαχίστηκε με χειρουργικό πριόνι ώστε να μεταφερθεί, η ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα ωφεληθεί από τη στενή σχέση με τον διάδοχο τίθεται εν αμφιβόλω. Καθώς μάλιστα πολλοί αναλυτές θεωρούν πως είναι η στενή του σχέση με τον Λευκό Οίκο εκείνη που τον αποθράσυνε, κάνοντας τον πιθανώς να δώσει εντολή για τη δολοφονία σε ξένο κράτος.

Επικαλούμενη υποκλοπές που έκαναν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες η «Washington Post» ανέφερε χθες ότι ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε δώσει εντολή για μια επιχείρηση με στόχο τον Κασόγκι. Η εφημερίδα επικαλέστηκε αμερικανούς αξιωματούχους, που είπαν ότι στις υποκλοπές ακούγονται Σαουδάραβες να συζητούν ένα σχέδιο για να παρασύρουν τον Κασόγκι να φύγει από τις ΗΠΑ και να επιστρέψει στην πατρίδα του ώστε να μπορέσουν να τον συλλάβουν. Ο Κασόγκι εγκαταστάθηκε στην Ουάσιγκτον πριν από έναν χρόνο, επειδή η σκληρή του κριτική προς την κυβέρνηση του Ριάντ δεν του επέτρεπε πια να μείνει στη χώρα του.

Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας ισχυρίζονται πως ο Κασόγκι βγήκε από το προξενείο, όμως δεν υπάρχει καμία απόδειξη γι’ αυτό. Εάν αποδειχθεί ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ διέταξε ή έχει σχέση με ό,τι συνέβη, οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο θα είναι μεγάλες. Θα εκτεθούν δεκάδες στελέχη μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που πηγαίνουν στο Ριάντ για να πάρουν μέρος την ερχόμενη εβδομάδα σε διάσκεψη στην οποία θα μιλήσει ο διάδοχος. Και βέβαια ο Κούσνερ θα βρεθεί σε δεινή θέση.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Λευκός Οίκος αυξάνει την πίεση προς τους Σαουδάραβες. Ανακοινώθηκε ότι ο Κούσνερ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, μίλησαν με τον πρίγκιπα τηλεφωνικά για την εξαφάνιση του Κασόγκι. Οσο για τον Τραμπ, υπονόησε ότι πιστεύει πως είναι πιθανόν οι Σαουδάραβες να σκότωσαν τον Κασόγκι. «Δεν θα ήμουν καθόλου χαρούμενος» είπε σε συνέντευξή του στο κανάλι Fox. «Πρέπει να παραδεχθώ ότι μέχρι στιγμής έτσι δείχνουν τα πράγματα».

Η ένταση έχει μεταφερθεί και στο Κογκρέσο όπου τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί νομοθέτες έχουν εκφράσει τον τελευταίο καιρό τις αμφιβολίες τους για τον εναγκαλισμό της Ουάσιγκτον με μια χώρα γνωστή για την υποστήριξή της προς τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και με δεσμούς με την τρομοκρατία.

Το ρολόι και το τηλέφωνο

Οι επιθεωρητές της τουρκικής αστυνομίας που ερευνούν την υπόθεση Κασόγκι εστιάζουν την προσοχή τους στο ρολόι Apple που φορούσε ο δημοσιογράφος και το οποίο ήταν συνδεδεμένο μ’ ένα iPhone που είχε αφήσει στην τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του, η οποία τον περίμενε έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.